ثبت نام فروشندگان به مدت محدود با شرایط ویژه
دسته بندی ها

محاسبه هد و دبی پمپ های سیرکولاتور

محاسبه هد و دبی پمپ سیرکولاتور

پمپ سیرکولاتور یکی از انواع پمپ های سانتریفیوژی است، وظیفه به گردش درآوردن آب در سیستم های سرمایشی و گرمایشی را برعهده دارد.‌ هد و دبی دو موضوع حائز اهمیت در انتخاب پمپ های سیرکولاتور هستند. در ابتدا بایستی این دو را محاسبه کرد تا بتوان سیستمی درست انتخاب نمود.

آشنایی بیشتر با پمپ سیرکولاتور

پمپ های سیرکولاتور به دو دسته اصلی خطی و زمینی تقسیم می شوند. معمولا پمپ های زمینی برای فشار و دبی های بالا و پمپ های نوع خطی برای دبی بالا با هد متوسط به کار می روند. در انتخاب این پمپ ها مواردی چون هد و دبی مورد نیاز اهمیت زیادی دارند. با محاسبه این دو مقدار میتوان با توجه به شرایط سیستمی مناسب را انتخاب کرد. پمپ ها در توسط برندهای مختلف تولید می شوند که پمپ آب سیرکولاتور ابارا از جمله آن ها است.

نحوه محاسبه هد پمپ سیرکولاتور

افت فشارهای مسیر که افت فشارهای لوله‌کشی، تجهیزات و اتصالات بکار رفته در مسیر است، را هد گویند. برای محاسبه هد باید میزان مقاومت در برابر حرکت یا به نوعی تلفات ناش از اصطکاک را درنظر گرفت. تلفات اصطکاکی شامل نیروهای بازدارنده چون اتصالات، لوله ها، تجهیزات مکانیکی و شیرآلات می شود.‌ از طریق جدول استاندارد یا کاتالوگ میتوان ضریب تلفات انواع سیستم ها را به دست آورد. این کار تخصصی بوده و حتما بایستی توسط مشاورین مجرب در این زمینه انجام شود. برای این محاسبه از فرمول زیر استفاده می شود:

H(m) = ((L+0.5L) × ۰.۰۳) + H1

H(m) = 0.045L + H1

در این فرمول پارامترهای به کار رفته هر کدام به مفهوم زیر هستند.

مقدار H: میزان هد لازم را نشان می دهد که برحسب متر است.

مقدار L: طول رفت و برگشت مسیر لوله کشی از پمپ تا دورترین رادیاتور را نشان می دهد. محاسبه آن براساس متر انجام می شود.

مقدار ۰.۵: تلفات اتصالات چون سه راهی، شیرآلات و زانویی است. به طور سر انگشتی و حدود ۵۰ درصد مسیر رفت و برگشت لوله کشی را درنظر می گیرند.

مقدار ۰.۰۳: تلفات اصطکاکی لوله است. با توجه به قطر و جنس لوله میزان تلفات را بین ۲.۵ الی ۴ متر در هر ۱۰۰ متر درنظر خواهند گرفت.

مقدار H1: این مقدار بیانگر میزان تلفات تجهیزات مکانیکی موتورخانه چون مبدل، دیگ، چیلر و … است. با توجه به پیچیده بودن تجهیزات بین ۱.۵ الی ۲.۵ متر در نظر گرفته می شود. با مراجعه به کاتالوگ محصولات میتوان از میزان دقیق تلفات اصطکاکی آنها مطلع شد. برای انواع پمپ ها چون پمپ سیرکولاتور سمنان انرژی بایستی از این روش استفاده کرد. مقدار هد پمپ بایستی به اندازه ای باشد که انتقال سیالات در سیستم درست و بدون مشکل انجام شود.

نحوه محاسبه دبی پمپ سیرکولاتور

به میزان گذر حجم آب در واحد زمان از یک مقطع دبی گفته می شود. با مراجعه به کاتالوگ انواع مبدل ها می توان میزان دبی آن را محاسبه کرد. در آخر برای آنکه دبی پمپ سیرکولاتور به دست آید، باید دبی تمام دستگاه هایی که استفاده می شوند، را جمع کرد. با استفاده از فرمول زیر میتوان محاسبه دبی پمپ سیرکولاتور را انجام داد.

Q(gpm) = P(btu/hr)/10.000

در فرمول بالا هر پارامتر معنایی دارد. در زیر این پارامترها شرح داده می شوند.

مقدار Q: این پارامتر نشان دهنده میزان دبی پمپ سیرکولاتور بر حسب گالن بر دقیقه (gpm) است.

مقدار P: مقدار توان حرارتی مورد نیاز ساختمان بر حسب بی تی یو بر ساعت (btu/hr) با این مقدار نشان داده می شود. در صورت استفاده از دیگ آب گرم برای ساختمان باید توان حرارتی دیگ را در محاسبات مدنظر قرار داد. در صورت مشخص نبودن ظرفیت دیگ آب گرم به ازای هر متر مربع مساحت زیر بنا در ساختمان های مسکونی با ارتفاع سقف ۳ متر مقدار ۴۰۰ الی ۵۰۰ بی تی یو بر ساعت (btu/hr) در نظر گرفته می شود.

اگر برای گردش آب در دو سیستم گرمایشی و سرمایشی از پمپ آب سیرکولاتور استفاده می شود، میزان دبی آت دو برابر است. بنابراین در انتخاب پمپ سیرکولاتور باید سیستم گرمایشی را ملاک درنظر گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید