بهتر است بدانید از سرد کننده ها یا همان چیلر در دستگاه های تهویه سرمایشی استفاده می شود. چیلر انواع مختلفی دارد و همچنین در ظرفیت های متنوعی در بازار موجود می باشد. در این مبحث قصد داریم به بررسی انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها بپردازیم. از شما مخاطبین گرامی دعوت می شود جهت کسب اطلاعات بیشتر در اینباره با ما همراه باشید.
معرفی چیلر
در ابتدای مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ابتدا لازم است با چیلر آشنا شوید. چیلر دستگاهی است که حرارت را از مایع براساس سیکل تبرید تراکم بخار یا جذبی جدا می کند.
این مایع میتواند برای خنک کاری هوا یا دستگاههایی چون فن کویل و هواساز استفاده شود که معمولاً به صورت سیکل و داخل یک مبدل حرارتی جریان دارد. چیلر حرارتی را که از مایع جذب کرده را به محیط خارج دفع کرده و یا برای کاراییهای بالاتر برای مقاصد گرمایی استفاده می کند.
انواع چیلرها
با توجه به مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند:
چیلر تراکمی: در چیلرهای تراکمی اول گاز به وسیله کمپرسور، متراکم میشود و سپس به کندانسور وارد شده و توسط آب یا هوای محیط خنک شده و به مایع تبدیل میشود. این مایع از شیر انبساط عبور کرده و دچار کاهش فشار آنی شده و وارد اواپراتور میشود. این کاهش فشار باعث تبخیر مایع می شود و در نتیجه مایع سردکننده با گرفتن حرارت از محیط خنک کننده باعث کاهش دمای فضای خنک کننده می شود.
بعد از تبخیر این گاز به کمپرسور منتقل شده و این سیکل تکرار میشود. این چیلر انواع مختلفی دارد که عبارتند از: چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی، چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرو، چیلرهای تراکمی با کمپرسور اسکرال، چیلرهای تراکمی با کمپرسور سانتریفیوژ
چیلر جذبی: با توجه به مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود در چیلرهای جذبی به جای کمپرسور از جذب کننده و مولد حرارتی به جای کمپرسور استفاده می شود. سیستم برمید لیتیم عمومی خنک کننده در این چیلر است. در این سیستم در قسمت جذب کننده بخار آب جذب شده و در قسمت مولد حرارتی آب بر اثر حرارت تبدیل به بخار میشود.
بخار آب در کندانسور به حالت مایع در میآید و سپس در خنک کننده که تحت فشار دوباره به بخار تبدیل میشود. سپس بخار آب ایجاد شده در خنک کننده به جذب کننده منتقل شده و مجدد این چرخه تکرار میشود.
پارامتر های انتخاب چیلر
در ادامه مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود در انتخاب چیلر پارامترهایی را باید مدنظر داشت. دد ادامه به این پارامترها اشاره می کنیم:
نوع چیلر: برای انتخاب چیلر اول باید نوع جذبی یا تراکمی را انتخاب کرد که بستگی به شرایط پروژه و مقدار بار برودتی مورد نیاز است. به طور مثال برای بیمارستان ها از چیلر جذبی استفاده می شود. در مواقعی که بار برودتی موردنیاز از ۴۰۰ تن تبرید بیشتر باشد باید از چیلر جذبی استفاده شود.
کارایی سیکل برودتی چیلر: در چیلرها با توجه بزرگ بودن ظرفیت آن از واحد تن تبرید استفاده می کنند. یک تن تبرید برابر با انتقال حرارت لازم برای ذوب یک تن یخ در ۲۴ ساعت است. همچنین قدرت تراکم کمپرسور معمولا به صورت توان موتور کمپرسور چیلر بیان می شود. در کمپرسور های آمریکایی این قدرت معمولا به صورت دبی حجمی تراکم کمپرسور معرفی می شود.
ضریب عملکرد چیلر: با توجه به مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود ضریب عملکرد چیلر با علامت اختصاری COP نشان داده می شود برابر با COP = Qe/W می باشد. ضریب عملکرد چیلر تراکمی همواره بزرگتر از یک می باشد. بر این ضریب عملکرد پارامترهای اثرگذار هستند که عبارتند از:
- دمای تقطیر باید پایین باشد.
- دمای تبخیر باید بالا باشد.
- راندمان انواع کمپرسور
- مقدار مبرد شارژ شده در سیستم
- نوع مبرد انتخاب شده
- میزان بخار ورودی به کمپرسور چیلر
- میزان سابکول شدن مایع ورودی به شیر انبساط چیلر
بازدهی انرژی: EER یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب چیلر مصرف و بازده انرژی آن است. بازدهی انرژی که با نام اختصاری EER شناخته می شود. نسبت ظرفیت سرمایش بر حسب BTU/HR و توان داده شده به چیلر بر حسب وات در یک نقطه کاری مشخص تعریف می شود.
نحوه چیدمان چیلر
با توجه به مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود برای چیدمان چیلر ها باید فضای کافی اطراف چیلر ها را نیز مد نظر قرار داشت تا در زمان تعمیر و سرویس چیلر ها فضای کافی برای تعمیرات و نگهداری وجود داشته باشد. نحوه چیدمان چیلر در عملکرد سیستم برودتی و بازدهی آن تاثیر زیادی دارد. در ادامه انواع چیدمان چیلر را بررسی می کنیم:
-
سیستم تک چیلر
این سیستم به وسیله پمپ به کویل های سرمایی سیستم رسیده و برای محیط های مسکونی، اداری و واحدهای کوچک صنعتی مناسب است. اگر هر یک از اجزای این چیلر خراب شود؛ آب چیلر به صورت صد در صد از دست می رود. به همین خاطر استفاده از دو چیلر ضروری است تا یک چیلر به صورت رزرو بوده و در صورت خرابی یکی از دستگاه دیگر استفاده شود.
-
سیستم چند چیلری
در ادامه مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود سیستم چند چیلری در حالت های سری و موازی می باشد. در چیدمان حالت سری همه فشار آب چیلر برابر بوده ولی دمای کل آب چیلر خروجی و ورودی سیستم اختلاف داشته و برابر با مجموع اختلاف دمای آب جیلر ورودی و خروجی چیلر است.
همچنین در حالت سری دبی آب گذر از هر چیلر دو برابر حالت موازی است که سبب کارایی کم آن می شود. در این حالت بهتر است از یک چیلر تراکمی و یک چیلر جذبی استفاده شود.
-
چیدمان موازی چیلر
در این سیستم چند چیلر با یک پمپ با دبی ثابت استفاده می شوند. در زمان کاهش بازدهی سیستم بار سرمابی کاهش می یابد. در این سیستم اگر ظرفیت یک چیلر کاهش یابد بازدهی چیلرهای دیگر نیز به مشکل می خورد. برای حل این مشکل باید چیلری که دچار مشکل شده را از مدار خارج کرد تا چیلر دیگر به کار خود ادامه دهد.
-
چیدمان چیلر مدار اولیه و ثانویه
در ادامه مبحث انتخاب چیلر و نحوه چیدمان آن ها باید ذکر شود در چیدمان چیلر مدار اولیه و ثانویه دبی آب بدون توجه به بار سرمایی به طور ثابت در گردش بوده که باعث افزایش هزینه پمپاژ در سیستم می شود. با استفاده از مدار اولیه و ثانویه معمولی می توان این هزینه ها را کاهش داد. این سیستم دارای دو لوپ اولیه و ثانویه است که از طریق یک پل به هم وصل شده اند.
در طرف لوپ ثانویه در ورودی کویل سرمایشی یک شیر دو طرفه نصب شده است و دارای کنترل کننده سرعت بوده و دبی آب را با توجه به بار سرمایی تنظیم می کند. بنابراین دبی آب در این لوپ متغییر بوده و اختلاف دمای آب ورودی و خروجی ثابت می ماند. در این چیدمان تا زمانی که دبی جریان آب چیلر در لوپ اولیه با لوپ ثانویه برابر و یا بیشتر از آن باشد دمای آب با دمای خروجی هر چیلر برابر است.
آشنایی با فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام
فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام ارائه دهنده انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی می باشد که شما مخاطبین گرامی می توانید این سیستم ها را از جمله دستگاه چیلر از طریق وبسایت https://tasisat.com/ تهیه نمایید.
تمامی دستگاه هایی که توسط این مجموعه عرضه و ارائه می گردد؛ توسط برترین تولید کنندگان داخلی و خارجی تولید شده اند. در ظرفیت های متنوعی موجود می باشد که با توجه به کاربرد مد نظر خود می توانید سیستم مناسبی را تهیه کرده و از آن بهره مند شوید.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید