Search
Close this search box.

بررسی جامع سیکل چیلر تراکمی + اصلی ترین بخش سیکل تبرید تراکمی

سیکل چیلر تراکمی

سیکل چیلر تراکمی

در ابتدا بگوییم که چیلرها از جمله مهم ترین نجهیزات سرمایشی و تشکیل برودت در ساختمان ها و کارخانه های صنعتی هستند. به زبان ساده تر چیلر دستگاهی است که آب سرد تولید می کند.

به کمک این آب یرد تولید شده می توان از طریق فن کویل ها و یا هواسازها، محیط داخلی ساختمان را خنک کرد و یا از آن در ماشین آلات نعتی و انواع عملکردهای تولید که نیازمند خنک کاری هستند، استفاده کرد. چیلرها دو نوع هستند. تراکمی و جذبی که هرکدام انواع متفاوتی دارند. در این مقاله ما سعی خواهیم کرد شما را با سیکل چیلر تراکمی آشنا کنیم.

مکانیزم عملکرد و سیکل چیلر تراکمی بر مبنای چرخه تبرید تراکمی صورت می گیرد. به طور کلی، چیلرهای تراکمی از مدل های متداول و پرکاربرد در میان انواع چیلرها به شمار می روند. این مدل سیستم های تهویه مطبوع برای ایجاد سرمایش واحدها و پروژه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.

در این زمینه باید خاطر نشان نمود که چیلرهای تراکمی فرآیند ایجاد سرمایش را بر اساس خنک کردن سیال و پمپاژ آن به سایر تجهیزات و واحدهای داخلی ساختمان انجام می دهند. مضاف براین، چیلرهای تراکمی در دو مدل آبی و هوایی موجود می باشند.

فرآیند انجام سیکل چیلر تراکمی

سیکل چیلر تراکمی به وسیله قطعات و متعلقات مختلفی مانند موتور یا کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط (چهار جزء اصلی چیلر تراکمی)  صورت می گیرد. هر کدام از این اجزا با انجام وظایف خود، چرخه تبرید تراکمی چیلر را عملیاتی می سازند.

آغاز عملیات ایجاد سرمایش و برودت دستگاه های چیلر با کارکرد و عملکرد قطعه کمپرسور شروع می شود.

در چرخه تبرید چیلرها در وهله نخست گاز مبرد به وسیله کمپرسور متراکم و فشرده شده و سپس جهت انتقال به سایر بخش ها، حرکت داده می شود. با افزایش فشار گاز ماده مبرد توسط کمپرسور، قابلیت حرکت و انتقال آن به کندانسور سیستم امکان پذیر می گردد.

سیکل چیلر تراکمی

لازم به ذکر است که compression refrigeration cycle یا سیکل تبرید تراکمی، مبنای عملکرد و ایجاد سرمایش بسیاری از سیستم های تهویه مطبوع، به ویژه چیلر ها به شمار می رود. بر این اساس، فرآیند سرما سازی و سرما دهی سیستم های تهویه مانند روفتاپ پکیج، چیلرهای تراکمی، داکت اسپلیت و سیستم های VRF، بر مبنای چرخه تبرید تراکمی صورت می گیرد

به طور کلی، دستگاه های چیلر تراکمی برای عملیاتی ساختن سیکل تبرید می بایست از چهار شاخصه واحد تراکم (کمپرسور)، واحد تبخیر (اواپراتور)، واحد اختناق (شیر انبساط) و واحد چگالش (کندانسور) برخوردار باشند.

در ادامه سیکل تبرید دستگاه های چیلر، ماده مبرد در بخش کندانسور تقطیر شده و به حالت مایع تغییر فاز می‌دهد. پس از این فرآیند ماده مبرد افزایش فشار پیدا کرده و به طرف شیر انبساط چیلر حرکت می کند. شیر منبسط کننده، ضمن مدیریت و کنترل، فشار شدید مایع را کاهش می دهد.

کاهش فشار ماده مبرد موجب تبخیر مقداری از سیال شده و سپس به بخش اواپراتور دستگاه هدایت می شود. در بخش اواپراتور ماده مبرد حرارت خود را از دست داده و فرآیند خنک سازی آن انجام می شود. پس از ثابت شدن فشار و خنک شدن ماده مبرد، جهت ایجاد سرمایش و تکمیل چرخه تبرید تراکمی، به مصرف دیگر تجهیزات سرمایشی می رسد.

شما کاربر گرامی می توانید با مطالعه مقاله ” اواپراتور چیلر چیست ؟ ” در خصوص نحوه محاسبه برق فن کوئل و فاکتورهای موثر در محاسبه آن اطلاعات جامع و کاملی کسب نمایید.

انواع چیلر تراکمی از لحاظ نوع کندانسور

چیلرهای تراکمی متناسب با نوع و مدل کندانسور در نمونه های چیلر تراکمی آب خنک (آبی) و چیلر تراکمی هوا خنک (هوایی) موجود می باشند.

سیکل چیلر تراکمی از نوع آبی بر پایه روش تبرید تراکمی انجام می پذیرد. فرآیند خنک سازی کندانسور چیلرهای آب خنک بر اساس عبور جریان سیال از لوله های بخش کندانسور صورت می گیرد. این در حالی است که در مدل های هوایی، خنک سازی ماده مبرد بر اساس عبور جریان هوا از بخش کندانسور دستگاه انجام می شود.

دلیل نامگذاری چیلرها به انواع هوایی و آبی به این علت است که گاز مبرد نظیر r22 یا r134a، به صورت مستمر و مداوم در چرخه کاری این سیستم ها در جریان می باشد. بر همین اساس، ماده مبرد برای از دست دادن حرارت و گرمای خود بایستی به حالت مایع تغییر وضعیت دهد.

انواع چیلر تراکمی از لحاظ نوع کندانسور

گفتنی است که در چیلر آبی، ماده مبرد به مبدل حرارتی از نوع شل اند تیوب یا پوسته و لوله وارد می شود. در کندانسور پوسته و لوله از یک طرف آب و از سمت دیگر ماده مبرد جریان دارد. بر همین اساس، گرمای اضافی مبرد به وسیله آب گرفته می شود. در چیلر هوایی، در بخش بالای دستگاه تعدادی فن تعبیه شده است.

کارکرد این فن‌ها موجب گرفتن حرارت و گرمای اضافی ماده مبرد جریان یافته در لوله های کندانسور می شود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که در چرخه تبرید تراکمی، چیلرهای آب خنک از برج خنک کننده برخوردار می باشند. به همین جهت، برای تبخیر آب در بخش کولینگ تاور یا برج خنک کننده، این دستگاه ها به مصرف آب نیاز مبرم دارند.

اصلی ترین بخش سیکل تبرید تراکمی

کمپرسور، از مهمترین قسمت ها برای انجام سیکل چیلر تراکمی محسوب می شود.

کمپرسورهای طراحی شده برای سیستم های تهویه از نوع چیلر، در مدل های مختلف و با کارایی و بازدهی متفاوت، موجود می‌باشند. کمپرسورهای رفت و برگشتی یا پیستونی، سانتریفیوژ، مدل اسکرال و اسکرو، پرکاربردترین کمپرسورهای استفاده شده برای چیلرها به شمار می روند.

چنانچه تمایل دارید اطلاعات تخصصی تر درخصوص کمپرسور چیلر بدست آورید، پیشنهاد میکنیم به مطالعه مقاله تخصصی ” آشنایی با انواع کمپرسور چیلر ” بپردازید.

 علاوه بر این، در صنعت تبرید، بر اساس نوع کمپرسور استفاده شده، چیلرها با عنوان چیلر رفت و برگشتی، چیلر سانتریفیوژ یا گریز از مرکز، چیلر اسکرال و چیلر اسکرو شناخته می شوند. هر کدام از این کمپرسورها متناسب با نوع و مدل از مشخصات مختص به خود برخوردار هستند.

کاربرد چیلرهای تراکمی در مصارف صنعتی

آب سرد تولید شده در چیلر، به منظور خنک کاری مکانیزم ها و ماشین آلات خطوط تولید، در بخش گسترده ای از صنایع مختلف استفاده می شود. این صنایع شامل: پلاستیک، تزریق و ریخته گری، فلزکاری، ماشین ابزار، داروسازی، پتروشیمی، بهداشت و درمان، کاغذ و سیمان، راهسازی و …. .

چیلرهای صنعتی وابسته مقدار حساسیت و توجه ثبات در عملکرد تولید کارخانه و همچنین با دقت به الزامات خنک کاری، می تواند به شکل مرکزی و یا غیر مرکزی، به منظور تولید آب سرد از منفی چهل درجه تا سه درجه سانتی گراد بیشتر از دمای مرطوب فضا استفاده شود.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *