داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی ؟
داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی؟ به طور کلی، داکت اسپلیت از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی رایج و متداول برای توزیع هوای مطبوع در اقصی نقاط دنیا به شمار می آید. استفاده از فناوری های مدرن و پیشرفته روز جهان در ساختار این دستگاه ها، بالاترین راندمان و بازدهی، در کنار پایین نرخ مصرف انرژی و برق را برای مصرفکننده به ارمغان آورده است.
علاوه بر این، برخورداری داکت اسپلیت از ظاهر جذاب و منحصر به فرد و ابعاد و اندازه بهینه و استاندارد، ضمن عدم اشغال فضای اضافی، کاهش و صرفه جویی در فضای نصب را رقم می زند. همچنین، قابلیت دوگانه سرمایشی و گرمایشی، متناسب با نوع نیاز دمایی محیط، هوای گرم یا سرد را در فضای داخلی انتشار می دهد. از طرف دیگر، ایجاد تهویه در بسیاری از منازل، به ویژه مناطق معتدل کشور، با نصب و استفاده از کولر آبی انجام می شود.
کولرهای آبی در زمره تجهیزات سرمایشی تبخیری محسوب می شوند. فرآیند سرمادهی و سرما سازی این دستگاه ها از طریق تبخیر آب صورت می گیرد. بر همین اساس، کولرهای آبی از سیستم های سرمایشی بسیار قدیمی و دارای قدمت زیاد در سطح دنیا به شمار می آیند. به طور معمول، کولر آبی در فضای بیرونی ساختمان و محیط باز (غالبا پشت بام) نصب و مورد بهره برداری قرار می گیرد.
این دستگاه ها توزیع هوای خنک را به وسیله کانال باد سرد میسر می سازند. برای پاسخ به این سوال که داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی مقایسه میان این دستگاه ها می تواند کمک کننده باشد.
سیستم های تهویه مطبوع داکت اسپیلت در مقابل کولر آبی
داکت اسپیلت اغلب یکی از وسایل اصلی هنگام برخورد با ساختمان های تجاری یا مسکونی است. چه در حال بازسازی خانه خود باشید و چه برای خانه رویایی جدید خود برنامه ریزی کنید، به ناچار با انتخاب بین سیستم داکت اسپیلت و سیستم کانالی کولر آبی روبرو خواهید شد.
هر دو سیستم سرمایشی در انواع مختلفی با برندهای مختلف عرضه می شوند. در این راهنما، ما تمام اصول اولیه این دو سیستم را به همراه مزایا و معایب هر کدام پوشش خواهیم داد. تا زمانی که خواندن این مطلب را به پایان رساندید، می توانید تصمیم آگاهانه تری در مورد اینکه کدام سیستم برای خانه شما بهترین است، بگیرید.
داکت اسپلیت:
همانطور که از نام آن پیداست، سیستم تهویه مطبوع کانالی گرمایش یا سرمایش داکت اسپلیت را از طریق سیستم کانال هایی که در سراسر خانه یا فضای تجاری شما پخش شده است، فراهم می کند. یک واحد مرکزی، متشکل از یک کندانسور، کمپرسور و یک واحد انتقال هوا، معمولاً در زیرزمین، اتاق زیر شیروانی یا گاراژ قرار دارد. هوای خنک یا گرم را فراهم می کند که سپس از طریق یک سری مجراها و دریچه ها در سراسر ساختمان پخش می شود و کنترل آب و هوای مناسب را فراهم می کند.
کولر آبی:
در مناطق با رطوبت کم، تبخیر آب در هوا وسیله ای طبیعی و کم مصرف برای خنک سازی فراهم می کند. کولرهای آبی که کولرهای باتلاقی نیز نامیده می شوند بر این اصل متکی هستند. با عبور دادن هوای بیرون از روی پدهای اشباع شده از آب، آب موجود در پدها تبخیر می شود و دمای هوا را قبل از هدایت به داخل خانه ۱۵ تا ۴۰ درجه فارنهایت کاهش می دهد.
هنگام کار با کولر تبخیری، پنجره ها تا حدی باز می شوند تا هوای گرم داخل خانه خارج شود، زیرا با هوای خنک تر جایگزین می شود. بر خلاف سیستم های تهویه مطبوع مرکزی که همان هوا را به گردش در می آورند، کولرهای تبخیری جریان ثابتی از هوای تازه را به داخل خانه ارائه می کنند.
هزینه نصب کولرهای تبخیری تقریباً نصف کولرهای مرکزی است و تقریباً یک چهارم انرژی مصرف می شود. با این حال، آنها نسبت به تهویه مطبوع یخچالی نیاز به تعمیر و نگهداری مکرر دارند و فقط برای مناطقی با رطوبت کم مناسب هستند.
اندازه و انتخاب
کولرهای تبخیری بر اساس فوت مکعب در دقیقه (cfm) هوایی که به خانه تحویل می دهند، رتبه بندی می شوند. اکثر مدل ها بین ۳۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ cfm هستند. تولیدکنندگان توصیه میکنند بسته به شرایط آب و هوایی، ظرفیت کافی برای ۲۰ تا ۴۰ درجه تغییر هوا در ساعت را فراهم کنند.
نصب و راه اندازی
کولرهای آبی به یکی از دو روش نصب می شوند: کولر هوا را به یک مکان مرکزی می دمد، یا کولر به کانال متصل می شود که هوا را در اتاق های مختلف توزیع می کند. تاسیسات در مکان مرکزی برای خانه های جمع و جور که از اتاقی به اتاق دیگر باز هستند به خوبی کار می کنند. سیستم های کانالی برای خانه های بزرگتر با راهروها و اتاق های متعدد مورد نیاز است.
اکثر کولرهای تبخیری برای ساختمان های مسکونی به صورت جریان پایین روی پشت بام نصب می شوند. با این حال، بسیاری از کارشناسان ترجیح می دهند واحدهای افقی نصب شده روی زمین را نصب کنند، که دارای نگهداری آسان تر و خطر نشتی سقف کمتر است.
کولرهای جریان افقی کوچک در پنجره ها برای خنک کردن یک اتاق یا بخشی از خانه نصب می شوند. این کولرهای تبخیری قابل حمل در آب و هوای معتدل به خوبی کار می کنند، اما ممکن است نتوانند اتاق را به اندازه کافی در آب و هوای گرم خنک کنند. کولرهای تبخیری اتاق در مناطقی از ایران با آب و هوای تابستانی ملایم تر محبوب تر می شوند. آنها می توانند دمای اتاق یک نفره را بین ۵ تا ۱۵ درجه فارنهایت کاهش دهند.
مقایسه داکت اسپلیت و کولر آبی
۱- میزان مصرف انرژی
در این موضوع که داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی بررسی میزان مصرف انرژی این دستگاه ها تاثیرگذار و مؤثر می باشد. فرآیند خنک سازی دستگاه های کولر آبی به وسیله آب انجام می شود. از سوی دیگر، مصرف آب در این دستگاه ها بسیار زیاد است. با توجه به مسئله کمبود آب و لزوم صرفه جویی، استفاده از این دستگاه ها میتواند معضل کمبود آب را تشدید نماید. این در حالی است که فرآیند سرمایش داکت اسپلیت ها از طریق گاز مبرد عملیاتی می گردد.
همچنین، مجهز شدن دستگاه های داکت اسپلیت به تکنولوژی اینورتر، موجب صرفه جویی چشمگیر در مصرف انرژی و برق شده است. این امر در کاهش و به حداقل رساندن هزینه های مصرفی و اقتصادی مصرف کننده تاثیر بسزایی دارد.
۲- شرایط اقلیمی
از دیگر تفاوت های میان داکت اسپلیت و کولر آبی می توان به شرایط اقلیم و موقعیت آب و هوایی اشاره نمود.
در این زمینه باید خاطر نشان نمود که در انتخاب کولر آبی، شرایط آب و هوایی منطقه بسیار تاثیرگذار و مؤثر است. بر این اساس، انتخاب کولر آبی برای مناطق گرم و خشک مناسب و مفید نمی باشد. چراکه این دستگاه ها موجب تشدید شدن خشکی هوا می شوند. از طرف دیگر، در مناطق شمالی کشور به علت رطوبت بالا، دستگاه های کولر آبی پاسخگو نمی باشند.
بر همین اساس، خرید داکت اسپلیت از گزینه های کاربردی و مطلوب برای این مناطق محسوب می شود. مجهز شدن دستگاه های داکت اسپلیت به مکانیزم های برودتی پیشرفته، امکان نصب و استفاده از این سیستم ها را در بسیاری از اقلیم های آب و هوایی کشور ما فراهم ساخته است.
۳- کیفیت هوای تازه
در ادامه مقاله داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی باید به کیفیت هوای تولید شده به وسیله این دستگاه ها اشاره نمود. کولرهای آبی هوای بیرون را از طریق کانال های تعبیه شده به فضای داخلی انتشار می دهند. از آنجایی که در ساختار این دستگاه ها، هیچگونه فیلتر تصفیه هوایی طراحی نشده است، هوای وارد شده به محیط مملو از آلودگی، ذرات معلق و گردوغبار می باشد. این امر می تواند زمینه ابتلای افراد به بیماری های تنفسی و حساسیت و آلرژی را فراهم آورد.
در سوی مقابل، داکت اسپلیت ها در ساختار خود به فیلتر مخصوص تصفیه هوا مجهز شده اند. فیلترهای دستگاه با برخورداری از قدرت جذب و فیلتراسیون قوی، کلیه آلودگی ها و ذرات گردوغبار موجود در هوا را از بین می برند. بر این اساس، هوای سالم، مطبوع و عاری از هرگونه آلودگی در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد. همچنین، انتشار هوای دارای سطح اکسیژن بالا، سلامت و بهداشت افراد را بهبود می بخشد.
۴- حداکثر توان و قدرت
در این موضوع که داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی می بایست به توان و حداکثر بازدهی این دستگاه ها نیز توجه کرد.
کولرهای آبی با برخورداری از پروانه و الکتروموتور نه چندان قوی، مقدار زیادی باد خنک را تولید و در فضای داخلی توزیع می نمایند. کارکرد مداوم الکتروموتور کولر آبی با اتلاف شدید انرژی همراه است. بر این اساس، استفاده از این دستگاه ها در مناطق گرمسیری توجیه اقتصادی و منطقی ندارد. از سوی دیگر، در بخش کندانسور داکت اسپلیت ها، تعدادی فن دمنده قوی و پرقدرت تعبیه شده است. این فن ها با حداکثر توان خود حجم مناسبی از هوای خنک و مطبوع را به صورت یکپارچه و یکنواخت، در فضای داخلی پراکنده می سازند.
ناگفته نماند که مجهز شدن سیستم های داکت اسپلیت به الکتروموتور و دمنده باکیفیت و بادوام، هوای مطبوع و مطلوب را در کوتاه ترین و سریع ترین بازه زمانی در محیط مورداستفاده توزیع می نماید. این در حالی است که خنک سازی محیط به وسیله کولرهای آبی، نیازمند صرف زمانی نسبتا طولانی می باشد.
۵- بازه قیمت
در انتهای مبحث داکت اسپلیت بهتر است یا کولر آبی مد نظر قرار دادن قیمت نهایی و تمام شده این دستگاهها نیز به خریداران کمک شایانی می نماید.
کولرهای آبی به علت برخورداری از ساختار ساده و قطعات محدود، از سطح قیمت بسیار پایین تری در مقایسه با داکت اسپلیت ها برخوردار هستند. بر همین اساس، قیمت سیستم های داکت اسپلیت در حدود ۴ تا ۵ برابر قیمت تمام شده کولر آبی برآورد می شود.
با این وجود، مزیت های و ویژگیهای مثبت سیستم های تهویه مطبوع از نوع داکت اسپلیت قابل قیاس با کولر آبی نمی باشد. برخورداری از عملکرد دوگانه حرارتی و برودتی، راندمان و بازدهی عالی، دامنه دمایی وسیع و گسترده، کیفیت ساخت بالا و بهینه سازی مصرف انرژی، از مزایای شاخص اسپلیت کانالی تلقی می گردد.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید
اجزای اصلی یک کولرآبی چیست؟
کانال خروجی کولر , بدنه کولر , ناودان ها , شناور , فیوز , جعبه ترمینال , الکتروموتور دوسرعته , پمپ آب کولر
طرز کار کولر آبی چگونه است؟
آب توسط الکتروپمپ از تشتک به ناودانهای در بالای پوشالها هدایت میشود و سپس بر روی پوشالها میریزد و آنها را خیس نگه میدارد.
آیا کولرهای آبی و داکت اسپلیت ها دارای گارانتی هستند؟
بله، گارانتی و خدمات پس از فروش دارند.