اواپراتور چیلر
به طور کلی، ساختار چیلرها اعم از تراکمی یا جذبی، از قطعات و متعلقات مختلف و گوناگونی تشکیل شده است. اواپراتور چیلر یکی از قطعات مهم و حائز اهمیت تعبیه شده در ساختار این مدل از سیستم های تهویه مطبوع به شمار می رود.
در این زمینه باید خاطر نشان نمود که مکانیزم کارکرد و عملکرد چیلرها بر مبنای سیکل تبرید تراکمی صورت می گیرد. برای اجرایی شدن مطلوب و بهینه چرخه تبریدی سیستم، اجزا و قطعات مختلفی نظیر بخش اواپراتور به صورت مستقیم نقش دارند.
لازم به ذکر است که قطعه Evaporator، از بخش های اصلی سیستم تبرید محسوب می شود. اواپراتور با جذب گرما و حرارت محیط پیرامون، گرمای جذب شده را به ماده مبرد انتقال می دهد.
به عبارت بهتر، بخش اواپراتور نوعی مبدل حرارتی بوده که با جذب حرارت موجود در سیال، فرآیند خنک کردن دمای آب را محقق می سازد. برای تکمیل شدن این سیکل، گرمای جذب شده به ماده مبرد در حال تبخیر منتقل می شود. در نتیجه این امر، جریان آب سرد شده و برای تولید هوای خنک به سایر تجهیزات سرمایشی تعبیه شده در سازه هدایت می گردد.
ناگفته نماند که گاز مبرد پس از تبخیر شدن، از بخش اواپراتور به بخش کمپرسور دستگاه منتقل می شود.
بررسی انواع اواپراتور چیلر
۱- اواپراتور مدل پوسته و لوله
اواپراتور چیلر مدل پوسته و لوله یا به تعبیری Shell and tube، از جمله تجهیزات رایج و پرکاربرد در ساختار سیستم های تهویه مطبوع تلقی می گردد. اواپراتورهای از نوع پوسته و لوله برای کاربرد در سیستم های تبرید متوسط الی بزرگ، در مقیاس وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند.
علاوه بر این، اشغال فضای بسیار کم، هزینه تعمیر و نگهداری پایین و کیفیت و کارایی بالا، از مهم ترین مزیت های این مدل از انواع اواپراتور چیلر محسوب می شود.
به طور معمول، اواپراتور مدل پوسته و لوله از تعداد قابل توجهی لوله و یک پوسته ساخته و پرداخته شده است. در ساختار این مدل، پوسته و لوله ها به صورت موازی طراحی و تعبیه می شوند. در این زمینه باید خاطر نمود که جنس لوله های به کار رفته در این نوع اواپراتور از مس می باشد.
شایان ذکر است که استفاده از متریال و آلیاژهای باکیفیت و مرغوب در ساختار اواپراتور شل اند تیوب، موجب استحکام و دوام محصول در برابر عوامل محیطی و عوامل خورنده مانند پوسیدگی، خوردگی و زنگ زدگی شده است. همچنین، ساختار مقاوم و باکیفیت اواپراتور پوسته و لوله، از دوام و استحکام بالایی در برابر درجه حرارت و فشار زیاد برخوردار می باشد.
مضاف بر این، بازه قیمت اواپراتور چیلر این مدل در مقایسه با مدل های دیگر، پایین تر و مقرون به صرفه تر است. این امر اواپراتورهای از نوع پوسته و لوله را به تجهیزات پرکاربرد و پراستفاده در ساختار دستگاه های چیلر تبدیل نموده است.
در ساختار این مدل اواپراتور چیلر از صفحات مخصوصی با عنوان Baffles (بافل) استفاده شده است. وجود این صفحات در افزایش ضریب تبادل حرارت تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد. ایجاد ثبات و نگهداری از لولههای مسی، به حداقل رساندن ارتعاشات ایجاد شده در اثر جریان سیال و ارتقای بازدهی انتقال حرارت را می توان از مهمترین کارکردهای صفحات بافل برشمرد.
۲- اواپراتور مدل پلیتی یا صفحه ای
از دیگر مدل های اواپراتور چیلر می توان به مدل صفحه ای (Plate Heat exchanger) اشاره نمود. در سالهای اخیر استفاده از اواپراتورهای صفحه ای، روند رو به رشدی به خود گرفته است. اواپراتور صفحه ای در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی و لبنیاتی بسیار کاربرد دارد.
در فرآیند ساخت و طراحی این مدل، از تعدادی صفحه ساخته شده از استیل ضد زنگ استفاده می شود. جریان آب در بین صفحه جاری شده و در جهت مخالف آن، ماده مبرد جریان پیدا می کند. در نتیجه این فرآیند تبادل حرارتی به خوبی انجام می شود.
اواپراتورهای صفحهای از ضریب و سطح تبادل حرارتی بسیار بالایی بهره مند می باشند. ضمنا، اواپراتور صفحه ای یا پلیتی، از نقطه نظر اقتصادی، در مقایسه با اواپراتور پوسته و لوله، قیمت بیشتری را به خود اختصاص می دهد.
۳- اواپراتور انبساط مستقیم
اواپراتور انبساط مستقیم در ساختار چیلرهای تراکمی مورد استفاده واقع می شود. غالبا این نوع اواپراتور از بهترین گزینه ها برای استفاده در چیلرهای تراکمی دارای ظرفیت کم می باشد. در این نوع اواپراتور، جریان آب در بیرون از لوله ها جاری می شود. بر همین اساس، احتمال بروز رسوب و گرفتگی در سطح لوله ها افزایش پیدا می کند. برای برطرف کردن آلودگی ها و رسوبات از محلول های شیمیایی استفاده می شود.
۴- اواپراتور سیلابی
از دیگر اواپراتورهای استفاده شده در ساختار چیلرهای تراکمی، اواپراتور چیلر مدل سیلابی بوده که در سیستمهای تبرید دارای ظرفیت زیاد و بزرگ به کار می رود. در سیکل تبرید این مدل جریان آب در داخل لوله ها جاری شده و از بخش پایین، ماده مبرد وارد می گردد. تماس کامل ماده مبرد با لوله ها، موجب افزایش ضریب انتقال حرارت می شود.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید