فن کویل بهتر است یا رادیاتور ؟
فن کویل بهتر است یا رادیاتور ؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال، مقایسه بین این دو مدل سیستم سرمایشی و گرمایشی کمک کننده می باشد. به طور کلی، سیستم های تهویه مطبوع از نوع فن کویل با استفاده از تجهیزاتی مانند پکیج، موتورخانه و چیلر، فرآیند توزیع هوای گرم یا سرد را در محیط داخلی انجام می دهند.
این دستگاه ها برای استفاده در سازه های مسکونی، تجاری و حتی صنعتی و کارخانه ای، از گزینه های کاربردی و کارآمد به شمار می روند. ساختمان اصلی سیستم های فن کویل از دو قسمت عمده کویل و فن دمنده تشکیل می گردد.
در مقوله فن کویل بهتر است یا رادیاتور ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که کویل های حرارتی فن کویل، از پره های آلومینیومی و لوله های مسی ساخته و پرداخته شده است. آبگرم یا سرد در محفظه داخلی لوله های کویل جریان یافته و در اثر تماس با لوله ها کاهش یا افزایش دما پیدا کرده و توسط لوله های مخصوص به فضای داخلی منتقل می گردد. تنظیم درجه حرارت مورد نیاز محیط، از طریق ترموستات دستگاه تنظیم می گردد.
در سوی مقابل، رادیاتورها از تجهیزات گرمایشی پرکاربرد برای تامین گرمای مورد نیاز در محیط داخلی محسوب می شوند. به عبارت بهتر، رادیاتورها از جمله مبدل های حرارتی بوده که از طریق سیستم حرارت مرکزی، انرژی مورد نیاز را با هدف گرمایش محیط، انتقال می دهند.
در این زمینه باید خاطر نشان نمود که رادیاتورهای گرمایشی، غالبا برای سازه های ساختمان و مسکونی در طیف وسیع و گسترده ای مورد استفاده واقع می شوند. همچنین، فرآیند گرمایش محیط به وسیله رادیاتورها، از طریق انتقال حرارت موجود در آبگرم صورت می گیرد.
مقایسه فن کویل با رادیاتور
۱- راندمان سرمایشی و گرمایشی
در مقوله فن کویل بهتر است یا رادیاتور باید به بیان تفاوت فن کویل با رادیاتور بپردازیم. مقایسه میان کارکرد و عملکرد این دستگاه ها مؤثر و تاثیرگذار میباشد. بر این اساس، رادیاتورها فرآیند توزیع گرما را بر مبنای مکانیزم جابجایی هوا انجام می دهند. به بیان ساده تر، رادیاتورها تنها قادر به انجام عملکرد گرمایشی می باشند.
به همین جهت، برای تامین سرمایش محیط، می بایست تجهیزات سرمایشی جداگانه و مستقلی در نظر گرفته شود. سیستم های فن کویل، علاوه بر قابلیت سرمایشی، به صورت همزمان از کارکرد گرمایشی نیز برخوردار می باشند. بنابراین، متناسب با نوع نیاز دمایی محیط، می توان هوای گرم یا سرد را در محیط داخلی انتشار داد. کویل حرارتی تعبیه شده در ساختمان فن کویل ها متناسب با فصل سال، آب سرد یا آبگرم استفاده می کند.
۲- تغییر و کاهش رطوبت هوا
در ادامه مقاله فن کویل بهتر است یا رادیاتور می توان به مقایسه این دستگاه ها از لحاظ تغییر و کاهش رطوبت موجود در هوا، اشاره نمود. به طور معمول، رادیاتورها به عنوان یک تجهیز گرمایشی کاربرد داشته و دخل و تصرفی در تغییر یا رطوبت موجود در هوا ندارند. بر این اساس، رادیاتورها قادر به کاهش رطوبت هوا نیستند.
این در حالی است که در مواقع انجام فرآیند سرمایش و در فصل تابستان، در اثر برخورد با کویل، موجب کاهش رطوبت موجود در هوا می شوند. بنابراین، ضمن کاهش رطوبت هوا، هوای کاملا مطبوع و بهینه به صورت یکپارچه و یکنواخت در دسترس کاربر قرار می گیرد.
ناگفته نماند که فن کویل ها در مدل های بدون کانال و کانالی موجود می باشند. مدل های کانالی به علت متصل شدن به هوای تازه، محیطی ایده آل و بهینه را برای مصرف کننده فراهم می آورند. از این لحاظ، دستگاه های فن کویل در مقایسه با رادیاتورهای گرمایشی بهتر و مطلوب تر عمل می کنند.
۳- موقعیت نصب
از دیگر تفاوت ها و تمایز میان فن کویل و رادیاتور می توان به موقعیت و محل نصب این دستگاه ها اشاره نمود. تجهیزات گرمایشی مانند رادیاتور غالبا با موقعیت نصب زمینی طراحی و نصب می شوند. همچنین، برخی از مدلهای نسبتا جدید این دستگاه ها، قابلیت نصب به صورت عمودی و افقی را بر روی سطح مورد نظر دارند.
در سوی مقابل، فن کویل ها از لحاظ موقعیت نصب، در مدل های مختلف زمینی، کاستی، دیواری و سقفی طراحی و تولید میشوند. بر این اساس، کاربر می تواند متناسب با فضای مورد نظر و در دسترس خود، نسبت به انتخاب مدل مناسب، اقدام نماید. برخورداری فن کویل ها از ابعاد و اندازه استاندارد، مانع از اشغال فضای زیادی و مفید در سازه می شود.
۴- سیستم مدیریت و کنترل
در ادامه مقاله فن کویل بهتر است یا رادیاتور مقایسه این دستگاه ها از لحاظ سیستم کنترل نیز خالی از لطف نمی باشد. به طور معمول، کنترل و تنظیم آب گرم ورودی جریان یافته در لوله های رادیاتورها، به صورت دستی و از طریق شیر مخصوص تعبیه شده انجام می شود.
این در حالی است که قابلیت کنترل و مدیریت عملکردها و حالتهای فن کویل به صورت همزمان و به طریق دیجیتال و دستی وجود دارد. همچنین، با نصب شدن ترموستات در محل نصب دستگاه، امکان تنظیم و مدیریت درجه دمای مناسب با نظر کاربر فراهم می شود.
۵- مصرف برق و انرژی
در پاسخ به سوال فن کویل بهتر است یا رادیاتور مد نظر قرار دادن میزان مصرف انرژی و برق این دستگاه ها در هنگام کار، می تواند کاربران را در یافتن جواب یاری نماید. تامین انرژی و کارکرد رادیاتورهای گرمایشی از طریق سیستم های حرارت مرکزی و پکیج دیواری صورت می گیرد. سوخت مورد نیاز این سیستم ها به وسیله گاز شهری تامین می گردد.
در سوی مقابل، کارکرد، راه اندازی و عملکرد دستگاه های فن کویل با جریان برق الکتریکی عملیاتی می شود. همچنین، کارکرد و چرخش الکتروموتور دستگاه توسط انرژی الکتریکی تامین می شود. آبگرم مورد نیاز برای توزیع هوای گرم دستگاه های فن کویل، به واسطه سیستم های حرارتی مرکزی مانند موتورخانه انجام می گیرد.
۶- توان و سرعت
استفاده از فن های دمنده در ساختار فن کویل، موجب توزیع هوای گرم یا سرد با نهایت توان و قدرت و با نرخ ثابت و متعادل در محیط می شود. در ساختار داخلی رادیاتورها هیچگونه دمنده ای وجود ندارد. بر این اساس، رادیاتورهای گرمایشی با انجام تبادل گرمایی، گرمایش مورد نیاز محیط را تامین می کنند. بنابراین، فرآیند گرمایش و سرمایش به وسیله فن کویل ها در بازه زمانی کوتاه تری صورت می گیرد.
مزایا و معایب فن کویل
استفاده از فن کویل نسبت به سایر سیستم ها مزایایی دارد که آن را از سایر محصولات متمایز می کند. یکی از ویژگی های این فن کویل توزیع دمای مناسب است. فن کویل می تواند به کمک فن با ایجاد جریان باد، هوا را به تمامی نقاط توزیع کرده و به سرعت دما را در بخشهای مختلف اتاق کنترل نماید. فن کویل دارای دو سیستم سرمایشی و گرمایشی است.
به این صورت که در فصل زمستان با عبور آب گرم از بویلر موتورخانه وارد کویل ها شده و فن پس از عبور از کویل ها، باد گرم تولید می کند و در تابستان هم این اتفاق با عبور آب سرد صورت می گیرد و در طی آن باد خنک تولید می شود. فن کویل ها نیاز به کانال کشی ندارند و این موضوع موجب می شود تا فضای کمتری را اشغال کنند.
در عین حال با وجود مزایایی که برای فن کویل ذکر شد، این دستگاه از معایبی نیز برخوردار است که برای مقایسه با رادیاتور لازم می دانیم به معایب آن نیز بپردازیم. فن کویل ها نسبت به سایر سیستم های سرمایشی و گرمایشی بیشتر در معرض آسیب قرار گرفته و نیاز به تعمیر دارند. به این سبب این دستگاه بیشتر نیاز به نگهداری و تمیز کاری دارد.
مورد دیگر این است که فن کویل ها برای جلوگیری از نشت آب تقطیر شده نیازمند تشتک و درین هستند. از دیگر معایب فن کویل ها که میتوان به آن اشاره کرد، جلوگیری از ورود هوای تازه به اتاق است. فن کویل از هوای موجود در محیط استفاده میکند و در واقع با تغییر دادن دمای هوای همان محیط، فضا را گرم یا خنک می کند؛ این موضوع سبب می شود تا هنگام استفاده طولانی مدت از فن کویل اکسیژن فضای اتاق کاهش یابد.
مزایا و معایب رادیاتور
در این بخش از مطالب می خواهیم به بررسی مزایا و معایب رادیاتور پنلی بپردازیم. یکی از مزایای رادیاتور پنلی این است که این دستگاه از قیمت مناسبی برخوردار بوده و نحوهی نصب آن بسیار آسان است؛ چرا که رادیاتورهای پنلی یکپارچه هستند. این رادیاتور میزان قدرت حرارتی بالایی دارد، زیرا از جنس فولاد است و گرما دهی بالایی دارد.
رادیاتور معمولاً با دکوراسیون مدرن امروزی همخوانی مناسبی داشته و از زیبایی ظاهری برخوردار است. با وجود این موارد رادیاتورها معایبی نیز دارند که از جمله معایب آن این است که با وجود این که یکپارچگی رادیاتور نظافت آن را آسان می کند، ولی همین یکپارچگی نوعی عیب برای این محصول محسوب میشود؛ چرا که اگر رادیاتور دچار زنگ زدگی شود و یا نقصی در عملکرد آن ایجاد شود به طور کلی باید آن را تعویض نمود و همچنین امکان کاهش یا افزایش ظرفیت حرارتی رادیاتور به پانل وجود ندارد.
باتوجه به مقایساتی که در خصوص فن کویل و رادیاتور انجام شد و با در نظر گرفتن مزایا و معایبی که در زمینهی این دو محصول صورت گرفت؛ امیدواریم بتوانید با مطالعهی مطالب ذکر شده به پاسخ سوال “فن کویل بهتر است یا رادیاتور؟” دست یافته باشید و با بهرهگیری از آن، انتخاب درستی در جهت خرید این دو محصول داشته باشید.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید
موقعیت نصب فن کویل چگونه است؟
فن کویل ها از لحاظ موقعیت نصب، در مدل های مختلف زمینی، کاستی، دیواری و سقفی طراحی و تولید میشوند.
فن کویل و رادیاتور دارای چه راندمانی هستند؟
فن کویل دارای دو سیستم سرمایشی و گرمایشی است اما رادیاتور فقط سیستم گرمایشی دارد.
ماندگاری فن کویل بیشتر است یا رادیاتور؟
رادیاتور در مقایسه با فن کویل از ماندگاری بالاتری برخوردار است، چرا که فن کویل ها نسبت به سایر سیستم های سرمایشی و گرمایشی بیشتر در معرض آسیب قرار گرفته و نیاز به تعمیر دارند.