اهمیت لوله کشی فن کویل
لوله کشی فن کویل از اقدامات مهم به منظور تامین سیال مورد نیاز دستگاه و انجام فرآیند سرمایش و گرمایش به شمار می رود. دستگاه های فن کویل از جمله سیستم های تهویه مطبوع با عملکرد دوگانه سرد و گرم محسوب می شوند.
فرآیند انجام سرمایش و گرمایش فن کویل با جریان پیدا کردن آبگرم یا آب سرد در لوله های کویل دستگاه صورت می گیرد. آب سرد دستگاه به وسیله چیلر و آبگرم توسط سیستم حرارت مرکزی ساختمان نظیر موتورخانه و پکیج شوفاژ دیواری تامین می گردد.
از سوی دیگر، دستگاه های فن کوئل از لحاظ نوع سرمایش و گرمایش در دو نوع فن کویل دو لوله ای و فن کویل چهار لوله ای طبقه بندی می شوند. نحوه منتقل شدن سیال آب، تنها تفاوت و وجه تمایز میان این دو نوع فن کویل را رقم می زند.
گفتنی است آبگرم و سرد سیستم های فن کوئل توسط دو دستگاه مستقل و مجزا تامین می گردد. برای انجام فرآیند سرمایش، از طریق سیستم پایپینگ، آب سرد در لوله های فن کویل جاری می شود. برخورد آب سرد با سطح خنک کویل، موجب تولید هوای سرد و انتقال آن به محیط داخلی، از طریق فن دمنده دستگاه می شود.
فرآیند گرمایش فن کویل نیز همانند سیکل سرمایشی دستگاه صورت می گیرد. با این تفاوت که به جای آب سرد در لوله های کویل آبگرم تامین شده به وسیله پکیج و موتورخانه، جریان پیدا می کند. بنابراین، لوله کشی فن کویل از شرط های اصلی برای کارکرد و عملکرد برودتی و حرارتی دستگاه محسوب می شود. انجام اصولی و صحیح این فرآیند، کارکرد بهینه و مطلوب دستگاه را در پی دارد.
انواع لوله کشی فن کویل
۱- لوله کشی دستگاه فن کویل یک لوله
سیستم پایپینگ یا لوله کشی فن کویل یک لوله، از یک خط لوله به منظور گردش و به جریان انداختن سیال آب در تجهیزات استفاده می گردد. این مدل لوله کشی معمولا به دو روش مختلف اجرایی می شود. در یک روش تجهیزات مورد نیاز به صورت سری در مدار مربوط به لوله کشی قرار می گیرند.
در این حالت آب در این مدار جریان پیدا کرده و از طریق یک خط لوله به لوله های فن کویل وارد می شود. همچنین، خروجی آب به وسیله قطعه مخصوصی به مسیر اصلی برگشت داده می شود. این روش معمولا برای فضاهای کم مساحت و کوچک با ۲ الی ۳ دستگاه صورت می گیرد. بر همین اساس، کاربرد چندانی ندارد.
در روش دیگر، برای متصل کردن آب خروجی از دستگاه به خط اصلی از یک قطعه با عنوان اجکتور استفاده میگردد. این روش نیز برای فضاهای بزرگ و دارای مساحت زیاد کاربرد ندارد. صرفه جویی در وقت و هزینه و سهولت کار، از ویژگی های این روش تلقی می گردد.
۲- لوله کشی سیستم فن کویل دو لوله ای
در این روش لوله کشی فن کوئل، از دو لوله رفت و برگشت مختلف استفاده می گردد. یکی از لوله ها مخصوص تامین آب سرد در فصل تابستان و لوله دیگر حاوی آبگرم مورد نیاز برای فصل زمستان می باشد. روش لوله کشی دو لوله ای از رایج ترین و متداول ترین روش ها برای لوله کشی سیستم های فن کویل به شمار می رود.
همچنین، این روش از لحاظ بازدهی و نقطه نظر اقتصادی، بسیار مناسب و کاربردی می باشد. در ضمن، این روش به سه روش مختلف لوله کشی با برگشت مستقیم، لوله کشی با برگشت معکوس و لوله کشی با برگشت مختلف، انجام می شود.
-
لوله کشی فن کویل دو لوله برگشت مستقیم
توجه داشته باشید که در این روش که به لوله برگشت وارد خواهد شد Y به صورت مستقیم به سمت موتورخانه حرکت خواهد کرد؛ باعث میشود تا در این روش لوله کشی از افت زیاد آب در مسیر جلوگیری کرده و برای دستگاههای پخش حرارت که با افت فشار روبرو خواهند شد مناسب بوده و از این روش می توانید بهره مند شوید.
-
لوله کشی فن کویل دو لوله برگشت معکوس
برای سیستم های تهویه مطبوع که افت فشار مساوی دارند بهترین روش لوله کشی از این روش برگشت معکوس می باشد. آب برگشتی در این لوله ها برای حرکت آب در لوله خواهد کرد. پس از این که آب از آخرین دستگاه بدون برگشت اتصال داده شود باعث می شود تا آب به سمت موتورخانه حرکت کند. به صورت افت فشار مساوی در دستگاهها آب جمع یافته با قطر لوله ها متناسب خواهد بود.
-
لوله کشی فن کویل با برگشت مختلط
یکی دیگر از روش های لوله کشی سیستم فن کویل با برگشت مختلط می باشد. قسمتی از لوله کشی برگشت در این دستگاه به صورت مستقیم و قسمت دیگر آن به صورت معکوس انجام خواهد شد.
به عنوان مثال می توان ذکر کرد که برگشت آب در لوله های عمودی به صورت مستقیم بوده و در لوله های افقی به صورت معکوس طراحی خواهد شد. به همین خاطر به آن روش مختلط می گویند.
مزایای لوله کشی فن کویل دو لوله ای
در ادامه مبحث اهمیت لوله کشی فن کویل باید ذکر کنیم به خاطر اینکه سیستم لوله کشی فن کویل دو لوله ای دارای یک لوله رفت و برگشت است؛ تنها یک سیکل آب درون سیستم لوله کشی در جریان پیدا خواهد کرد که باعث سرمایش، گرمایش خواهد شد. توجه داشته باشید که در هنگام نصب کویل ها باید حتما به شرایط آب و هوای محل زندگی خود توجه نمایید.
در صورتی که برای گرمایش سیستم را تنظیم کنید نمی توانید به صورت همزمان از قابلیت سرمایشی آن نیز استفاده کنید؛ به همین خاطر برخی از ساکنین ساختمان ها در برخی مواقع مجبورند نوسانات دمایی را تحمل کنند.
بهتر است بدانید فن کویل های دو لوله دارای قطعه ای به نام ترموستات بوده که این ترموستات نحوه فعالیت دستگاه را تعیین می کند. برخی از مزایای محصول میتوان به قابلیت تنظیم سرعت در سه حالت کم، متوسط و زیاد، راندمان و عملکرد بالا، برخورداری از ساختاری ساده، هزینه پایین نصب و نگهداری و … اشاره کرد.
۳- سیستم لوله کشی چهار لوله ای
از دیگر روش های لوله کشی فن کویل می توان به روش لوله کشی چهار لوله ای، اشاره نمود. این روش کاملا مانند لوله کشی به روش دو لوله اجرا می شود. با این تفاوت که لوله های مربوط به سیستم گرمایش و سرمایش به صورت جداگانه و مجزا از یکدیگر به سایر تجهیزات متصل می شوند.
در این روش دو جفت خط لوله مستقل به دستگاه فن کویل اتصال پیدا می کند. بنابراین، یک جفت خط لوله رفت و برگشت به منظور تامین آب سرد به وسیله چیلر و یک جفت خط لوله برای آبگرم تامین شده توسط پکیج، در نظر گرفته می شود.
در این شرایط، آبگرم و آب سرد در یک لحظه برای کلیه فن کویل ها جریان پیدا کرده و کاربر در انتخاب میان آنها، مختار می باشد. علاوه بر این، روش لوله کشی چهار لوله ای علی رغم راحت بودن، بسیار پیچیده و پر هزینه می باشد.
لوله کشی فن کویل
نکته: در هنگام انجام عملیات لوله کشی فن کویل از یک لوله مخصوص با عنوان لوله درین یا تخلیه استفاده میگردد. تعبیه لوله تخلیه در تمامی روش ها، یک امر ضروری و الزامی می باشد. این لوله قطرات آب جمع شده ناشی از فرآیند تقطیر دستگاه را به فضای بیرون انتقال می دهد. در نتیجه این امر از سر ریز شدن قطرات آب و آسیب وارد شدن به محل نصب دستگاه، جلوگیری می شود.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید
انواع لوله کشی فن کویل کدامند؟
لوله کشی فن کویل یک لوله، لوله کشی فن کویل دو لوله ای، لوله کشی فن کویل چهار لوله ای
لوله کشی فن کویل دو لوله ای به چند روش انجام می شود؟
بهترین روش لوله کشی فن کویل برگشت، لوله کشی فن کویل برگشت معکوس، لوله کشی فن کویل مختلط
کدام روش لوله کشی فن کویل بیشترین کاربرد را دارد؟
لوله کشی فن کویل دو لوله ای بیشترین کاربرد را در بین روش ها دارد