Search
Close this search box.

طراحی شبکه لوله کشی ساختمان

طراحی شبکه لوله کشی ساختمان

در این مطلب قصد داریم طراحی شبکه لوله کشی ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

بهتر است بدانید قنات و کارریز از جمله روش‌های بسیار قدیمی در آبرسانی می باشد که البته هنوز در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. چینی ها، بابلی ها، هندی ها، مصریان و … از جمله قدیمی ترین کشور هایی می باشند که در این زمینه استفاده از شبکه آبرسانی می باشند. امروزه آب سالم و با فشار مطلوب در دسترس می باشد.

دسترسی به آب در مناطق مختلف شهری تحت الگوهای مصرف متفاوت یا منازل مختلف سطح تامین آب برای نیاز استراری آتش نشانی، وضعیت شبکه های موجود در آب رسانی به مناطق تحت توسعه شهری صنعتی از جمله مشکلاتی می باشد که جهت رفع و حل آن ها نیاز به درک صحیح رفتار هیدرولوژیکی شبکه ها می باشد.

طراحی شبکه لوله کشی ساختمان

طراحی شبکه لوله کشی

با توجه به مبحث طراحی شبکه لوله کشی ساختمان از جمله متداول ترین و رایج ترین روش برای انتقال انرژی توسط آب و شبکه لوله کشی خواهد بود. این سیستم های آب معمولاً نقش سیال عبور دهنده انرژی را دارند و لوله به عنوان مجرای عبور آن می باشد. در نظر داشته باشید که آب حرارت تولید شده در دیگ های حرارت مرکزی را دریافت کرده و توسط شبکه لوله کشی به دستگاه‌های انتقال انرژی منتقل خواهند کرد.

برخی از دستگاه‌های انتقال انرژی می توان به رادیاتور، کنداکتور، یونیت هیتر و فن کویل، هواساز و … اشاره کرد. به طور کلی باید بدانید که از نظر حرکت سیال در لوله دو سیستم وجود دارد که می‌توان به سیستم با جریان طبیعی و سیستم با جریان اجباری اشاره کرد.

سیستم با جریان طبیعی

در ادامه مبحث طراحی شبکه لوله کشی ساختمان باید ذکر کنیم که در سیستم با جریان طبیعی حرکت آب درون لوله به خاطر اختلاف درجه حرارت آب رفت و برگشت و اختلاف وزن هر دو انجام خواهد شد.

در حقیقت می توان گفت که آب پس از عبور از دیگ حرارت آن بالا رفته و با زیاد کردن حجم و وزن مخصوص آن کمتر خواهد شد و به سمت بالا حرکت کرده این سیستم در شبکه های بسیار ساده و دارای ارتفاع مناسب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اما در شبکه های مسطح با سطح زیاد قادر به تامین اختلاف فشار شبکه نمی باشد. به طور کلی باید ذکر کنیم که در برخی از سیستم های گرمایشی به طور محدود استفاده خواهد شد؛ چرا که این سیستم ها معمولا به ندرت طراحی خواهد شد.

سیستم با جریان اجباری

در طراحی شبکه لوله کشی ساختمان در سیستم های حرارت مرکزی جهت ایجاد فشار معمولاً از پمپ های جریان استفاده می‌شود. پمپ های جریان همان پمپ سیرکولاسیون می باشد که این پمپ ها کمبود فشار شبکه را تأمین خواهند کرد.

در نظر داشته باشید که ارتفاع یا هد پمپ در این سیستم باید حداقل مساوی افت فشار و یا بیشتر از آن باشد. با توجه به نوع و شرایط سیستم شبکه های مختلفی همچون شبکه یک لوله و شبکه دو لوله مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در ادامه این دو شبکه را شرح خواهیم داد.

  • شبکه یک لوله: در این سیستم ها معمولا رادیاتور ها به دو صورت سری و انشعابی در مسیر جریان قرار خواهند گرفت و معمولاً در پروژه های بسیار کوچک این نوع طراحی انجام می دهند. در شبکه های یک لوله ای درجه حرارت آب رادیاتورهای اول و رادیاتور های آخر می باشد؛ چرا که آب برگشت رادیاتور های اولی با آب رفت شبکه آن را کم خواهد کرد. به همین خاطر کنترل درجه حرارت در شبکه دارای مشکل می باشد. با توجه به این دلایل که ذکر شد این سیستم امروزه چندان مورد استفاده قرار نمی گیرد.
  • شبکه دو لوله ای: با توجه به مبحث طراحی شبکه لوله کشی ساختمان باید ذکر کنیم که شبکه دو لوله ای از جمله متداول ترین و بهترین شبکه لوله کشی می باشد که مشکلات شبکه یک لوله در این روش وجود ندارد. به طور کلی می‌توان گفت که در انواع سیستم برگشت مستقیم، سیستم برگشت معکوس، سیستم مختلط طراحی می شود. انتخاب هر یک از سیستم های که ذکر شد؛ با توجه به شرایط طرح، مشخصات پروژه و عوامل متعدد دیگری انتخاب خواهد شد.

محاسبه شبکه لوله کشی

در ادامه مبحث طراحی شبکه لوله کشی ساختمان باید ذکر کنیم که برای بررسی چگونگی جریان آب در لوله های یک شبکه باید عوامل مختلفی را بررسی کنید. برخی از این عوامل را در ادامه شرح خواهیم داد.

  1. دبی جریان حجمی یا مقدار آب جریانی باید مورد بررسی قرار گیرد.
  2. سرعت جریان آب در لوله
  3. افت فشار موجود در شبکه جریان
  4. توجه به این مواردی که ذکر شد می توانید قطر لوله ها را محاسبه نمایید. به طور کلی از سه روش سرعتی و روش ضریب افت فشار ثابت و روش متعادل کردن سیستم می‌توانید قطر لوله ها را محاسبه نمایید.

طراحی شبکه لوله کشی ساختمان

تشریح لوله کشی ساختمان

در ادامه مبحث طراحی شبکه لوله کشی ساختمان باید ذکر کنیم که لوله آب مصرفی پس از کنترل به شیر قطع و وصل و شیر یکطرفه در ورودی ساختمان اتصال داده شود. توجه به شبکه لوله کشی و تجهیزات آبرسانی که در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد؛ با توجه به تک واحدی یا مجموعه ای از چند واحد مسکونی، تجاری و اداری باشد ادامه مسیر لوله کشی بسیار متنوع خواهد بود.

آب معمولاً از پایین ترین قسمت سبک لوله کشی با یک انشعاب اصلی تخلیه سپس لوله تقسیم کننده وارد خواهد شد. پس از آن انشعاب های مناسب را جهت تهیه آب گرم مصرفی و لوله های تغذیه آب سرد طبقات و زیرزمین ایجاد خواهد شد. در صورتی که از دستگاه سختی گیر در سیستم حرارت مرکزی و تهویه مطبوع استفاده شود؛ باید انشعاب دیگری را نیز در نظر بگیرید.

 بهتر است بدانید که یک شیر فلکه برای برداشت آب در موتورخانه تعبیه می شود. لوله های آب گرم در ساختمان های بزرگتر از چند واحدی یکی یا چند مسیر را برای بالا رفتن لوله های آب در نظر گرفته خواهد شد.

یکی از لوله های بالا رونده در ابتدای مسیر باید از شیر فلکی قطع دستی برخوردار شوند. در نظر داشته باشید که لوله انشعاب در طبقات نیز باید دارای شیر فلکه قطع و وصل برای تمامی لوله های سرد و گرم مصرفی باشند.

توزیع آب سرد و گرم مصرفی در طبقات و واحد های جداگانه همانند سرویس های ساختمانی انجام می شود. در صورتی که از سقف کاذب استفاده کنید؛ بهتر است که در هر واحد درون سقف کاذب همان طبقه لوله کشی انجام شود.

معرفی فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام

فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام ارائه دهنده سیستم های تهویه مطبوع می باشد که می توانید این سیستم ها را از طریق وبسایت https://tasisat.com/ تهیه کرده و از آن بهره مند شوید. در هر مرحله از خرید که نیاز به راهنمایی و مشاوره داشته باشید نیز کافیست از طریق شماره های ذکر شده با کارشناسان فروش این مجموعه در تماس باشید و اطلاعات لازم را به صورت کاملاً رایگان دریافت نمایید.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *