Search
Close this search box.

محاسبه ظرفیت چیلر + معرفی فرمول نحوه محاسبه دقیق ظرفیت چیلر

نحوه محاسبه ظرفیت چیلر

محاسبه ظرفیت چیلر

محاسبه ظرفیت چیلر یکی از پارامترهای مهم برای کارکرد دستگاه در بهترین حالت به شمار می شود. از طرف دیگر، در هنگام خرید سیستم های تهویه مطبوع، تعیین و محاسبه ظرفیت این دستگاه ها، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.

چیلرها بسته به نوع و مدل، از ظرفیت های متنوع و مختلفی بهره می برند. به طور معمول، ظرفیت واقعی چیلرها در دفترچه راهنما و کاتالوگ های آنها به صورت دقیق درج شده است. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که تعیین ظرفیت اسمی چیلر مطابق با استانداردهای AHR و ANSI صورت می گیرد.

برای استفاده بهینه از دستگاه های چیلر، ظرفیت و بازدهی سرمایشی آن از مؤلفه های مهم و حائز اهمیت تلقی می گردد. برای انتخاب ظرفیت مناسب، متراژ و مساحت فضا، شرایط آب و هوایی و نوع نیاز و نحوه کارایی، نقش بسزایی ایفا می نمایند.

علاوه بر این، برای تعیین ظرفیت واقعی سیستم های تهویه مطبوع، پارامترها و فاکتورهای مختلفی لحاظ می گردد. با توجه به این مؤلفه ها به راحتی می توان نسبت به تعیین و محاسبه ظرفیت دستگاه‌های چیلر مبادرت ورزید.

محاسبه ظرفیت چیلر

مهم ترین فاکتورها در محاسبه ظرفیت چیلر

برای محاسبه ظرفیت چیلر اعم از تراکمی و جذبی سه متغیر دمای آب ورودی، شدت جریان و دمای آب خروجی، مورد استفاده قرار می گیرند. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که محاسبه ظرفیت دستگاه چیلر مطابق با سیستم آمریکایی صورت می گیرد. همچنین، تفاوت دمای آب با واحد درجه فارنهایت مشخص می شود. این در حالی است که شاخص گالن بر دقیقه، شدت جریان آب را معین می کند.

برای محاسبه دقیق ظرفیت چیلر از فرمول کلی Q=Cp*p*V*dt استفاده می شود. در این فرمول حرف Q، ظرفیت چیلر را نشان می دهد. ظرفیت گرمایی آب با حروف Cp و چگالی آب با حرف P معین می گردد. علاوه بر این، دبی حجمی آب دستگاه با حرف V و اختلاف دمای سیال با حرف dt بیان می شود.

با یک مثال نحوه محاسبه ظرفیت چیلر بهتر روشن می شود. فرض می کنیم که شدت جریان یک چیلر ۴۰ گالن بر دقیقه بوده که می بایست از دمای ۲۱ درجه سانتیگراد (۷۰ درجه فارنهایت) به دمای ۴/۱۴ درجه سانتیگراد (۵۸ درجه فارنهایت) برسد. در این مثال ۱۲ درجه فارنهایت، اختلاف درجه حرارت می باشد. بر اساس فرمول کلی Q=1×۸/۳۳×۶۰×۴۰×۱۲ بوده Cp برابر ۱، چگالی آب (p) برابر با ۸/۳۳، شدت جریان آب برابر با ۴۰ و dt برابر با ۱۲ می باشد.

 برای تبدیل کردن گالن بر دقیقه بر واحد گالن بر ساعت، عدد ۶۰ در نظر گرفته می شود. با محاسبه این متغیرها ۲۳۹۹۰۴ btu/h، میزان بار سرمایشی چیلر (Q) می باشد. برای محاسبه ظرفیت دستگاه چیلر بر اساس واحد تن تبرید، می بایست مقدار عددی بی تی یو بر ساعت را بر عدد ۱۲۰۰۰ تقسیم نمود. این مقدار در مثال عنوان شده برابر با ۱۹/۹ تن تبرید می باشد.

ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که ۲۵ تن تبرید، غالبا اندازه واقعی دستگاه چیلر برای ساخت تعیین می شود.

محاسبه ظرفیت چیلر بر حسب واحد متریک

برای محاسبه ظرفیت چیلر بر مبنای این واحد ظرفیت گرمایی آب بر اساس Kj/Kg.K، چگالی آب بر مبنای kg/m3، شدت جریان آب بر اساس متر مکعب بر ثانیه و اختلاف دما بر مبنای درجه سانتیگراد، مطابق با فرمول Q=Cp×p×V×dt محاسبه می شود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که تبدیل واحد کیلو وات به بی تی یو بر ساعت با ضرب مقدار به دست آمده در عدد ۳۴۱۲ صورت می گیرد.

برای محاسبه ظرفیت سیستم های تهویه از نوع چیلر به صورت سر انگشتی، نسبت به نوع سازه مقادیر متفاوتی در نظر گرفته می شود. بر این اساس، برای سازه ها و محیط های مسکونی، مساحت و اندازه زیر بنا تقسیم بر عدد ۴۰ می شود. این در حالی است که برای سازه و پروژه های تجاری و اداری می بایست مساحت بنا را به ترتیب بر اعداد ۳۰ و ۳۵ تقسیم نمود.

نحوه محاسبه دقیق ظرفیت چیلر

در یک نگاه کلی باید خاطر نشان نمود که برای محاسبه و تعیین ظرفیت چیلر به طور معمول ۴۲ الی ۴۶ درجه فارنهایت، درجه حرارت آب خروجی و ورودی ۵۲ الی ۵۶ درجه فارنهایت آب جریان یافته به بخش اواپراتور دستگاه در نظر گرفته می شود.

مضاف بر این، ۱۰ درجه فارنهایت، اختلاف دمای آب خارج شده و وارد شده به قسمت اواپراتور چیلر می باشد. ضمنا، در مواقع بودن اختلاف دما در حدود ۱۰ درجه فارنهایت، برای محاسبه دبی آب می‌بایست ۲.۴ گالن بر دقیقه، به ازای هر تن تبرید لحاظ نمود.

ناگفته نماند که برای محاسبه دقیق ظرفیت چیلر اطلاعاتی مانند شدت جریان، تفاوت دمای خروج و ورود سیال، از مهم ترین پارامترها به شمار می آید.

در بسیاری مواقع محاسبه این فرآیند بر اساس سیستم آمریکایی صورت می‌گیرد. همچنین، در برخی از صنایع محاسبه چیلر بر مبنای واحد تن تبرید انجام می شود. همچنین، برای خرید و فروش و تعیین شرایط استاندارد، ملاک و معیار اصلی ظرفیت اسمی چیلر می باشد.

اهمیت ظرفیت اسمی چیلر

در نظر داشته باشید که برای طراحی چیلر ها چه از نوع تراکمی و چه از نوع جذبی عددی لحاظ خواهد شد که به آن ظرفیت اسمی می گویند. این عدد بر اساس استاندارد های تعیین شده محاسبه خواهد شد و در تمام دنیا مورد استناد قرار می گیرد. توجه داشته باشید ظرفیت چیلر بر مبنای یک استاندارد جهانی می باشد. به عنوان مثال می توان گفت  AHRIیک استاندارد که ظرفیت چیلر بر اساس آن مشخص خواهد شد.

توجه داشته باشید ظرفیت اسمی عددی می باشد که در شرایط استاندارد مشخص می‌شود و تنها به ساختمان دستگاه نوع طراحی آن ارتباط مستقیم دارد.

در برخی موارد در چیلر ها در محیط های غیر متعارف متفاوت استفاده خواهد شد که در این صورت ظرفیت اسمی را نمی‌توانید همان ظرفیت واقعی چیلر بدانید. چرا که دمای محیط میزان رطوبت آن و میزان دسترسی چیلر به جریان هوای موجود از جمله مواردی است که بر روی این عدد تاثیر گذار می باشد.

 اما با تمام این موارد ظرفیت اسمی چیلر فرمول یا عددی می باشد که برای خرید یا طراحی چیلر شما عزیزان باید به آن توجه داشته باشید. دستگاه چیلر باید ظرفیت بالایی داشته باشد و پس از خانه سازی محیط را در نظر گرفته و بتواند برای خنک سازی مورد استفاده قرار بگیرد.

ظرفیت واقعی چیلر

میزان تولید سرمایش یک دستگاه چیلر در دمای محیط ۳۵ درجه سانتیگراد به دمای آب ورودی ۱۲ درجه و ۷ ظرفیت چیلر می شود. اما اگر دمای محیط به عنوان مثال ۴۰ درجه باشد اگر در مورد نیاز به طور مثال ۵ درجه سانتیگراد افزایش ظرفیت چیلر به چه صورت محاسبه خواهد شد؟ می‌توانید از ظرفیت که در کاتالوگ ها موجود است استفاده کنید و ظرفیت واقعی چیلر را مشخص نمایید.

در نظر داشته باشید که شما عزیزان برای اینکه بخواهید چیلر مورد نظر خود را خریداری کنید؛ باید ابتدا سعی کنید که ظرفیت مورد نیاز خود را بررسی کنید سپس حدود ۲۰ الی ۱۵ درصد ظرفیت چیلر مورد نظر را بیشتر در نظر بگیرید. چرا که با توجه به اتلاف حرارت و …. ظرفیت آن کاهش پیدا می‌کند. اما در صورتی که شما حدود ۲۰ درصد اضافه تر در نظر بگیرید به همان ظرفیت مد نظر خود خواهید رسید.

توجه داشته باشید که شما بازدیدکنندگان عزیز زمانی که جهت محاسبه ظرفیت چیلر مدنظر خود در صورتی که اطلاعات کافی در این زمینه نداشته باشید می توانید با کارشناسان مجموعه تاسیسات دات کام در تماس باشید. به صورت کاملا رایگان اطلاعات لازم را دریافت نمایید.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *