مقایسه و تفاوت چیلر و هواساز
مقایسه و تفاوت چیلر و هواساز با توجه به اینکه این دو سیستم از تجهیزات مهم موتورخانه هستند اهمیت زیادی برخوردار است. در ساختمانها علاوه بر تجهیزات موتورخانه، سیستمهای چیلر و هواساز نقش مهمی را در تأسیسات ساختمانی ایفا میکنند. در این مطلب سعی داریم شما را با این دو سیستم و تفاوتهای آنها آشنا کنیم، پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
چیلر چیست؟
در پاسخ به سؤال چیلر چیست؟ باید بگوییم چیلر یکی تجهیزات سرمایش مرکزی ساختمانها است و برای تولید سرما و خنک سازی تأسیسات ساختمانی کاربرد دارد. عملکرد چیلر به این صورت است که گرما را با روش فشرده سازی بخار از مایع خارج کرده و سرما را ایجاد میکند. پس از این فرایند، مایع سرد شده، با کمک مبدلهای حرارتی سرمای درون خود را کاملاً کنترل شده به محیط بیرون منتقل میکند تا محیط را سرد نگه دارد.
در سیستمهای چیلر، مایع مبرد آنها به وسیله آب و هوا خنک میشود یا به عبارتی تولید سرمایش در سیستم چیلر آب خنک بر اساس مکانیزم سیکل تراکمی_تبخیری صورت میگیرد. چیلرهای آب خنک برای سرمایش و سرد سازی واحدهای مسکونی، تجاری، اداری و مجتمعهای ورزشی، فرهنگی، رفاهی، تفریحی و حتی سرمایش صنایع شیمیایی، دارویی، غذایی و همچنین خنک سازی تجهیزات و تأسیسات صنعتی به کار برده میشوند.
در چیلرهای هوای خنک نیز فرایند سیکل تبرید با خارج سازی مبرد از کمپرسور چیلر آغاز میشود و پس از آن مبرد به کندانسور وارد شده و بعد از تبادل حرارت که به کمک فنهای کندانسور صورت میگیرد، هوای محیط از حالت بخار خود خارج میگردد. در انتها نیز مایع مبرد چیلر با فشار بالا به اکسپنشن ولو وارد میشود.
هواساز چیست؟
برای مقایسه و تفاوت چیلر و هواساز با سیستم چیلر آشنا شدید، حال نوبت آن است که در مورد سیستم هواساز اطلاعاتی به دست آورید. دستگاه هواساز سیستمی است که از آن برای فیلتر کردن، تنظیم دما، تنظیم رطوبت، کنترل سرعت، برای توزیع هوای ورودی به ساختمان، آپارتمان، سوله صنعتی و ساختمان استفاده میکنند. دستگاههای هواساز از نظر محل استفاده به دو دسته تقسیم بندی میشوند که دسته اول دستگاه هواساز ساختمانی هستند که به آن هواساز آپارتمانی یا خانگی نیز میگویند.
دسته دوم نیز دستگاههای هواساز صنعتی هستند. هواسازها از نظر عملکرد و فرایند ساخت نیز به دو دسته دستگاه هواساز استاندارد یا همان معمولی و دستگاه هواساز هایژنک دسته بندی میگردند. از اجزای مهم دستگاههای هواساز میتوان به فن، کویل، فیلتر، الکتروموتور و دمپر اشاره کرد.
دستگاههای هواساز توانایی تولید حرارت و برودت را ندارد به همین دلیل دستگاهی برای توزیع هوای سرد و گرم در محیط است. این دستگاه همراه دستگاههای سرمایشی مانند چیلر، یا دستگاههای گرمایشی مانند بویلر یا حتی دستگاههای گرمایشی و سرمایشی مانند GHP , VRF استفاده میشوند تا بتوانند هوای تولیدی این سیستمها را در محیط پخش و توزیع کنند. سیستم چیلر آب را سرد میکند در حالی که سیستم بویلر آب را گرم میکند، همین آب توسط پمپ به کویلها یا همان لولههای مسی فین دار در دستگاه هواساز پمپاژ میگردد.
در دستگاه هواساز با استفاده از یک فن، هوای تازهای که اطراف کویلها (لولههای مسی فین دار) وجود دارد، بلعیده شده و در نهایت از نتیجه برخورد هوا با سطح سرد یا داغ کویلها، هوای محیط گرم یا خنک میگردد. قبل از رسیدن هوا به کویلها عمل فیلتر کردن آن صورت میگیرد تا مانع از تجمع ذرات معلق و رسوب روی کویلها جلوگیری گردد. مکانهای مورد استفاده دستگاههای هواساز میتواند کارخانجات، واحدهای اداری و مسکونی، مراکز بهداشتی و بیمارستان ها و اتاق تمیز (کلین روم) باشد.
تفاوت دستگاه چیلر و هواساز
تا کنون با دستگاه هواساز و سیستم چیلر به طور کامل آشنا شدید پس برای مقایسه و تفاوت چیلر و هواساز در این بخش با ما همراه باشید. دستگاه چیلر و هواساز با هم دیگر تفاوتهایی دارند که مهمترین این تفاوتها عبارتاند از:
- اولین تفاوت دستگاه چیلر با هواساز این است که دستگاه هواساز در ساختمانهای بزرگ استفاده نمیشود؛ چراکه در عین اینکه میتوان با نصب هواساز، هوای مطلوبی را در ساختمان ایجاد کرد؛ اما با نصب آنها جلوه و نمای ساختمانها دیگر زیبا نخواهد بود. علت دیگری که از دستگاههای هواساز در ساختمانها استفاده نمیشود این است که دستگاههای هواساز نباید با یکدیگر فاصله داشته باشند تا بهترین عملکرد خود را ارائه دهند، اما در ساختمانهای بزرگ با داشتن فاصله زیاد بین هواسازها نه تنها نتیجه مطلوب به دست نمیاید بلکه افت شدید جریان هوا پدید میآید. اما دستگاههای چیلر را میتوان به آسانی در ساختمانهای بزرگ نصب کرده و به تعداد آنها افزود.
- دومین موردی که در مقایسه و تفاوت چیلر و هواساز وجود دارد این است که دستگاه هواساز به همراه کندانسینگ یونیت فعالیت میکند که برعکس دستگاه چیلر نیازمند مصرف برق زیادی است.
- دستگاههای چیلر در مقایسه با دستگاههای هواساز حساستر هستند درنتیجه به نگهداری بیشتری نیاز دارند و با ید به طور منظم به عملکرد آنها نظارت کرد.
تفاوت چیلر با هواساز
همانطور که گفته شد دستگاههای چیلر و هواساز از مهمترین تجهیزات و تأسیسات ساختمانی هستند به همین دلیل تعمیر و نگهداری آنها یک مسئله بسیار مهم به شمار میآید. همچنین در مقایسه و تفاوت چیلر و هواساز یکی از تفاوتهای اساسی دستگاه چیلر با هواساز همین نحوه نگهداری و هزینه تعمیر آن است. دستگاههای هواساز هزینه تعمیر و نگهداری بسیار کمتری نسبت به سیستم چیلر دارد.
کارشناسان مجموعه ما یعنی تیم تأسیسات دات کام کنترل دورهای و منظم را برای هر دو دستگاه چیلر و هواساز توصیه میکنند تا در صورت مشاهده هرگونه مشکل و ایرادی به سرعت آن را برطرف کنید؛ چراکه هر بی احتیاطی در مورد دستگاههای چیلر و هواساز میتواند خسارات جبران ناپذیری و هزینههای سنگینی را به همراه داشته باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت راهنمایی میتوانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید. همچنین ناگفته نماند که شما کاربران گرامی برای تهیه و خرید این سیستم ها می توانید از طریق وبسایت https://tasisat.com/ اقدام کنید.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید
آیا میتوان دستگاه هواساز را به عنوان گرم کننده یا خنک کننده هوا استفاده کرد؟
خیر به دلیل اینکه این دستگاه فاقد این توانایی است و با دستگاههای سرمایشی و گرمایشی نصب میگردد.
کدام دستگاه به مراقبت و نگهداری بیشتری نیازمند است؟
دستگاه چیلر
آیا میتوان از دستگاه چیلر برای سرد نگهداشتن صنایع شیمایی یا صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد؟
بله
آخرین دیدگاهها