Search
Close this search box.

دستگاه اواپراتور چیست و چگونه کار می کند؟

operator-min

دستگاه اواپراتور چیست و چگونه کار می کند؟

در این مقاله از وبسایت تخصصی تاسیسات دات کام تصمیم گرفتیم شما مخاطبین گرامی را با سوال دستگاه اواپراتور چیست و چگونه کار می کند؟ آشنا کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

اواپراتور

در پاسخ به سوال اواپراتور چیست؟ می توان ذکر کرد که اواپراتور همان تبخیر کننده می باشد. در واقع اواپراتور جایی است که مایع سیال از آن عبور کرده و از حالت مایع به حالت گاز تغییر فاز خواهد داد. توجه داشته باشید که این عملیات توسط گرماگیری از سیال در اواپراتور انجام می شود. در بسیاری از صنایع در دستگاه‌های مختلف از اواپراتور استفاده می‌شود.

از جمله صنایع پرکاربرد می توان به صنعت مواد غذایی و البته صنعت سیستم های تهویه مطبوع و … را نام برد. سیستم های تهویه مطبوع با روش سیکل تبرید به سرما سازی محیط اقدام می‌کند. در این دستگاه ها از جمله قطعات اصلی اواپراتور می باشد. در صورتی که اواپراتور نباشد؛ باعث ناقص کار کردن مانند سیکل تبرید و همچنین عمل سرد سازی می شود.

دستگاه اواپراتور چیست و چگونه کار می کند؟

وظیفه و نحوه عملکرد اواپراتور

وظیفه اواپراتور تبدیل حالت سیال از مایع به گاز می باشد. اواپراتور در یک سیکل تبرید تراکمی پس از شیر انبساط و لوله مویین قرار می گیرد و وظیفه آن کم کردن فشار مبرد است.

همانطور که می دانید توسط کاهش فشار نقطه جوش مبرد نیز کاهش پیدا می‌کند که دارای فشار بسیار پایینی است؛ به لوله های پرپیچ و خم اواپراتور وارد می شود. اواپراتور توسط قرار گرفتن در مجاورت سیال دمای آب و هوای اطراف گرما را به سیال درون انتقال داده به اواپرتور باعث تغییر فاز و یا تبخیر سیال می شود. در واقع می توان ذکر کرد که در یک شکل تغییر تراکمی اواپراتور مرحله آخر و تکمیل کننده سیکل سرمایش است.

به طور کلی می توانند به دو صورت محیط مورد نظر را خنک کند. روش اول هوا به صورت مستقیم از روی اواپراتور عبور داده خواهد شد و به این صورت گرمای خود را به مبرد منتقل کرده و خنک می شود. معمولاً در کولر گازی های مختلف همچون کولر گازی مرکادو، کولر گازی جنرال شکار، کولر گازی گری، کولر گازی اسنوا و کولر گازی تک الکتریک و همچنین در داکت اسپلیت ها از این روش استفاده خواهد شد.

در روش دوم اواپراتور به صورت مستقیم هوا را خنک نمی کند. ابتدا ماده ای را خنک کرده و پس از آن ماده با عملیاتی محیط را خنک خواهد کرد. مبرد توسط وارد شدن به هواساز خنک سازی هوا را انجام خواهد داد. لازم است بدانید که پارامترهای همچون نوع ساخت، جنس لوله و پره ها، تعداد ردیف لوله ها، کیفیت مواد مورد استفاده در ساخت، شکل و … در کارایی و بازدهی اواپراتورها بسیار تاثیر گذار می باشد.

انواع اواپراتور

اواپراتور در انواع مختلفی موجود می باشند که هر یک از آن در کاربردهای خاصی استفاده شده و کاربرد منحصر به فرد خود را به همراه دارد. برخی از انواع این قطعه به شرح ذیل می باشد.

اواپراتور صفحه ای

اواپراتور صفحه ای از جمله اواپراتور هایی است که که از تعداد زیادی صفحات موازی در کنار یکدیگر تشکیل شده اند که یکی در میان درون این صفحات آب و مبرد قرار می گیرد. بخاطر انتقال حرارت بالا بین صفحات عملیات گرما گیری از آب و تبخیر مبرد در این اواپراتور ها به خوبی انجام خواهد شد. توجه داشته باشید که مدل صفحه ای به خاطر ابعاد کوچکتر، کارایی بالاتر و در ظرفیت بیشتر دارای قیمت بسیار مناسبی نسبت به انواع دیگر اواپراتورها می باشد که مورد توجه چیلر سازان در اروپا قرار گرفته است.

اواپراتور پوسته و لوله

اواپراتور پوسته و لوله خود دارای انواع مختلفی می باشد که می توان به نوع ساده دو لوله ای، نوع غرقابی یا DX و نوع FULL Falling Film اشاره کرد. در کشور ما اواپراتور پوسته و لوله مدل DX بسیار متداول می‌باشد و مبرد در لوله ها جریان پیدا می‌کند. فندرون پوسته اواپراتور تعبیه می‌شود که در مجاورت یکدیگر انتقال حرارت را انجام داده و باعث خنک سازی آب خواهد شد.

توجه داشته باشید که این اواپراتورها نسبت به اواپراتور صفحه ای از ابعاد بزرگتر، راندمان کمتر، قیمت بالاتر، فشار کاری بالاتر، ضریب اطمینان و خرابی کمتر و ظرفیت‌های تولیدی بالاتر می باشد. در دستگاه هایی که در ایران تولید می شوند؛ بیشتر از این نوع اواپراتور ها استفاده خواهد شد.

نحوه عملکرد اواپراتور

مبرد پس از مایع شدن توسط شیر انبساط به درون اواپراتور وارد می‌شود. به خاطر تغییر قطر لوله فشار بسیار پیدا کرده که در نتیجه درجه جوش مبرد نیز کاهش پیدا کرده و مبرد شروع به جوشیدن خواهد کرد که فرایند گرماگیر محسوب می شود. حرارت در لوله های انتقال مبرد کاهش پیدا کرده و دمای آن نیز به سرعت کم خواهد شد. کاهش دمای ایجاد شده توسط هوای آب از سیستم اواپراتور به بیرون منتقل می شود.

دستگاه اواپراتور چیست و چگونه کار می کند؟

فاکتورهای مهم در عملکرد اواپراتور

در عملکرد اواپراتور فاکتور های همچون اختلاف دما، افت فشار، نوع سیالات بسیار موثر می شود. توجه داشته باشید که اختلاف دما بین سیال و محیط اطراف کویل باید به اندازه ای باشد؛ که مایع درون کویل به صورت کامل دچار تبخیر شود. افت فشار برای کاهش اختلاف فشار در ورودی و خروجی باید برای گردش سیالات فضای کافی وجود داشته باشد. نوع سیالات در میزان تبخیر و انتخاب جنس کویل به صورت مستقیم تاثیر دارد.

آشنایی با تاسیسات دات کام

فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام ارائه دهنده انواع سیستم های سرمایشی و گرمایشی می باشد. برخی از این سیستم ها می توان به انواع کولر گازی، انواع داکت اسپلیت و … اشاره کرد. برای تهیه این سیستم‌ها شما عزیزان با اطمینان خاطر از سراسر ایران می توانید از طریق وب سایت تخصصی https://tasisat.com/ اقدام کنید. ناگفته نماند که کارشناسان فروش این مجموعه شما مخاطبان عزیز را در انتخاب بهتر راهنمایی خواهند کرد. با انتخاب بهتر از عملکرد و بازده فوق العاده سیستم ها برخوردار خواهید شد.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”اواپراتور چیست؟” answer-0=”اواپراتور جایی است که مایع سیال با عبور از آن تغییر فاز داده و از حالت مایع به حالت گاز در می آید. این عملیات توسط گرما گیری از سیال در اواپراتور انجام می شود.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”انواع اواپراتور کدامند؟” answer-1=”اواپراتور صفحه ای، اواپراتور پوسته و لوله.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”در ایران بیشتر از کدام اواپراتور پوسته و لوله استفاده می شود؟” answer-2=”در کشور ما بیشتر از اواپراتور پوسته و لوله از نوع DX استفاده می شود.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *