Search
Close this search box.

معرفی دو روش برای محاسبه ظرفیت فن کویل

روش های محاسبه فن کویل

روش های محاسبه فن کویل

محاسبه فن کویل با استفاده از یک سری اطلاعات و پارامترها، به راحتی امکان پذیر می گردد. رطوبت نسبی محیط، دمای آب ورودی و خروجی، دمای هوای ورودی و خروجی فن کویل و ارتفاع از سطح دریا را می توان از مهم ترین فاکتورها در این زمینه برشمرد.

فن کویل ها از جمله دستگاه های سرمایشی و گرمایشی کاربردی و کارآمد، در حوزه تهویه مطبوع محسوب می شوند. ساختار اصلی این دستگاه از دو بخش کاملا مجزا و مستقل کویل و فن دمنده یا بلوور فن تشکیل می گردد.

ایجاد تبادل برودتی و حرارتی، از مهم ترین وظیفه کویل سرمایشی و  گرمایشی فن کویل تلقی می گردد. از سوی دیگر، دمیدن و توزیع هوای سرد یا گرم به محیط داخلی، با نرخ ثابت و متعادل، از وظایف فن دمنده دستگاه به حساب می آید.

در فصل گرم سال، گردش و جریان یافتن آب سرد تولید شده به وسیله چیلر، در لوله کویل دستگاه، با برخورد و عبور هوا از روی لوله ها، موجب تولید و توزیع هوای خنک در محیط می شود. در سوی مقابل، گردش و چرخش آبگرم تامین شده به وسیله سیستم حرارتی مرکزی در لوله های کویل، موجب تولید و توزیع هوای گرم در فصل سرد سال، توسط دستگاه فن کویل می شود.

لازم به ذکر است که محاسبه ظرفیت فن کویل، متناسب با نوع و مدل دستگاه، متفاوت می باشد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که دستگاه های فن کویل بسته به نوع و مدل در ظرفیت های هوادهی ۲۰۰ تا ۱۲۰۰ cfm طراحی و تولید می شوند.

روش های محاسبه فن کویل

نحوه محاسبه فن کویل

برای محاسبه فن کویل از روش ها و شیوه های مختلفی استفاده می شود. محاسبه ظرفیت این دستگاه غالبا به دو صورت سر انگشتی و دقیق صورت می گیرد. به منظور برآورد و تخمین درست ظرفیت سرمایشی و گرمایشی دستگاه، داشتن یک سری اطلاعات و داده هایی مانند هوا و مشخصات فیزیکی سازه، از درجه اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد.

تجهیزات و وسایل نصب شده در ساختمان، نوع و نحوه فعالیت افراد، تعداد افراد ساکن در ساختمان، نوع کاربری سازه، جنس پنجره ها، درب ها و دیوارها، از مهم ترین داده های کاربردی و کمک کننده برای محاسبه ظرفیت فن کوئل محسوب می شوند.

از آنجایی که برای محاسبه و تخمین ظرفیت فن کوئل غالبا دسترسی به کلیه اطلاعات و داده ها، مخصوصا سازه‌های قدیمی به سختی صورت می گیرد، روش محاسبه سر انگشتی، از بهترین شیوه ها برای محاسبه ظرفیت دستگاه می باشد.

در این زمینه باید خاطر نشان نمود که محاسبه سر انگشتی ظرفیت دستگاه، در بسیاری مواقع به ظرفیت واقعی و نامی فن کویل نزدیک می باشد. در ادامه به بررسی روش های محاسبه ظرفیت دستگاه های فن کویل می پردازیم.

محاسبه فن کویل

۱- روش دقیق

روش دقیق از شیوه های کاربردی و موثر برای محاسبه فن کویل به شمار می رود. برای استفاده از این روش در وهله نخست می بایست، بار سرمایشی و برودتی سازه محاسبه گردد. این فرآیند معمولا توسط پیمانکاران تاسیساتی و مهندسان مشاور صورت می گیرد.

بر این اساس، برای محاسبه ظرفیت دستگاه از فرمول Q=M.C.ΔT استفاده می شود. در فرمول عنوان شده حرف Q نمایانگر بار برودتی و سرمایشی ساختمان بوده که با واحد W نشان داده می شود. همچنین، حرف M موید ظرفیت هوادهی یا دبی هوای فن کویل و حرف C، نشان دهنده گرمای ویژه هوا در فشار ثابت می باشد.

در این رابطه، اختلاف دمای هوای خروجی و ورودی دستگاه فن کویل با علامت ΔT نشان داده می‌شود. با این تفاسیر، فرمول عنوان شده به این شکل ساده = cfm(Q×۳۶۰۰/۱۲۰۰×ΔT/1.7) در می آید.

روش های محاسبه فن کویل

۲- روش سر انگشتی

روش سر انگشتی از دیگر روش های رایج و متداول برای محاسبه فن کویل تلقی می گردد. در این شیوه برای به دست آوردن و محاسبه ظرفیت دستگاه، داده هایی مانند بار برودتی ساختمان مورد نیاز می باشد. بر این اساس، محاسبه سیستم فن کویل از طریق فرمول A/25-30= بار برودتی به دست می آید.

در این فرمول حرف A، مساحت و ابعاد سازه و ساختمان را بر حسب مترمربع یا m2 نشان می دهد. مخرج بین ۲۵ الی ۳۰، متناسب با هوای شهر در نظر گرفته می شود. در صورت گرمسیر بودن هوا، می بایست عدد کوچکتری در مخرج فرمول قرار گیرد.

به عنوان نمونه در صورت داشتن فضایی با متراژ ۱۰۰ مترمربع، با بار برودتی ۳.۳ تن تبرید معادل ۱۱۶۸۰ w و ۴۰۰۰۰ بی تی یو بر ساعت، برای محاسبه فن کویل می بایست ظرفیت دستگاه بر حسب فوت مکعب بر دقیقه و بار برودتی سازه با واحد بی تی یو بر ساعت را بر عدد ۲۶ تقسیم کنید. بنابراین، با تقسیم ۴۰۰۰۰/۲۶ عدد به دست آمده (۱۵۳۸) ظرفیت و حجم هوادهی دستگاه را مشخص می کند.

قبل از خرید فن کویل، محاسبه ابعاد و اندازه سازه و فضای مورد استفاده، در انتخاب دستگاه کاربردی و مناسب، کمک شایانی می نماید. تناسب داشتن ظرفیت فن کویل با مساحت فضا، صرفه جویی در هزینه ها و بهینه سازی مصرف انرژی را در پی دارد.

عوامل موثر در محاسبه ظرفیت فن کویل

محاسبه ظرفیت فن کویل ساده اما در عین حال نیاز به زمان بسیاری دارد و پارامترهای بسیاری همانطور که ذکر شد در تعیین آن موثر می باشد. از جمله می توان به مواردی مثل ارتفاع از سطح دریا و دمای هوای ورودی، فن کویل، دمای هوای خروجی، دمای آب ورودی، دمای آب خروجی، رطوبت نسبی محیط و … اشاره کرد.

بهتر است بدانید محاسبه ظرفیت فن کویل همانطور که ذکر شد به دو روش دقیق و اثر انگشتی انجام می شود که برای شما شرح دادیم.

در روش دقیق تمامی مشخصات فیزیکی ساختمان و هوا را باید در دسترس داشته باشید. مشخصاتی همچون جنس دیوارها، در، پنجره ها و ضریب هدایت گرمایی آن ها، کاربری ساختمان، تعداد افراد، نوع فعالیت افراد در محیط مورد نظر، تجهیزات نصب شده و … مورد نیاز است.

دسترسی به این اطلاعات بخصوص برای ساختمان های قدیمی بسیار دشوار می‌باشد. به همین خاطر در ساختمان ها بیشتر جهت محاسبه ظرفیت فن کویل به صورت روش دوم یعنی روش سر گشتی می روند.

محاسبه توسط این روش همانطور که ذکر شد بسیار نزدیک به عدد دست آمده توسط محاسبه ظرفیت فن کویل با اصول و روش دقیق می باشد. با این موارد می‌توانید ظرفیت محصول را به درستی تشخیص داده و محصول مناسب و با کیفیتی تهیه کرده و از آن بهره مند شوید.  

چند نکته مهم در انتخاب و محاسبه ظرفیت فن کویل

اولین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که همیشه در حالت سرمایش انتخاب نمایید. معمولا محاسبات باد باید بر اساس سرمایش باشد نه گرمایش.

دومین نکته این است که باید در نظر داشته باشید این است که فن کویل نه فشار مثبت و نه فشار منفی است؛ فشار استاتیکی نیز باید صفر باشد. یعنی هوا را هم می زند و مقداری باید بیرون فن کویل به اتاق داخل می‌شود؛ را به عنوان میکس هوای برگشتی و هوای تازه درباره فن کویل در حال کنید.

نکته سوم این است که فن کویل را معمولاً از روی حالت کاتالوگ در حالت دور متوسطه انتخاب کنید. چرا که در حالت دور تند اختلاف دمای رفت و برگشت زیاد شده و راندمان چیلر کاهش پیدا خواهد کرد.

دمای آب ورودی را معمولاً در حدود ۴۶ درجه فارنهایت و سانتیگراد باید در نظر بگیرید. با در نظر گرفتن این نکات می توانید محصول مناسبی را انتخاب کرده و از آن بهره مند شوید.  

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *