Search
Close this search box.

سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی

pomp2-min

در این مقاله از سری مقالات وبسایت تاسیسات دات کام قصد داریم به بررسی مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

بهتر است بدانید سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی از جمله مهمترین مصرف کنندگان سوخت و تولید گرما در سیستم های تهویه مطبوع به شمار می روند. به گونه ای که بخشی از تجهیزات مولد بخار آب گرم و هوای گرم استفاده می شود. ارتباط مهمی بین کنترل کننده ها و کنترل شونده های آن ها با دیگ کوره هوای گرم و یا تجهیزات دیگر در ساختار خود از مشعل استفاده می‌کنند؛ وجود دارد.

به عنوان مثال می توان ذکر کرد که در یک دیگ آب گرم فرمان روشن، خاموش شدن مشعل توسط ترموستات صادر می شود و یا در دیگ بخار امکان دارد طول شعله بر اساس فشار کلیدی به صورت تدریجی کوتاه یا بلند شود.

بهتر است بدانید که در چیلر های جذبی شعله مستقیم امکان دارد که کارکرد مشعل تابعی از دمای برگشت آب سرد از ساختمان آن باشد. به همین خاطر مشعل به عنوان جزئی از یک ساختار کلی تحت تاثیر کنترل کننده هایی که عملیات تجهیزات مولد را رهبری می‌کنند؛ قرار خواهد گرفت. بخشی از تجهیزات و کنترل کننده ها نقش راهبری و بخش دیگر نقش ایمنی و حفاظتی بر عهده دارند.

این دو بخش مکمل یکدیگر بوده و در ارتباط هستند. به طور کلی می توان ذکر کرد که فرآیند اطلاعات در تجهیزات مولد گرمایشی که دارای مشعل هستند به شرح زیر می باشد.

  1. مرحله اول روشن کردن فن و مشعل و خالی کردن محفظه اطلاعات از گازهای احتمال قابل انفجار می باشد.
  2. مرحله دوم توسط ترانس جرقه در زمان خاص با مدت زمان مشخص جرقه ایجاد می‌شود.
  3. مرحله سوم شیر سوخت باز خواهد شد.
  4. مرحله چهارم سوخت و هوا با یکدیگر ترکیب شده در مجاورت جرقه و شعله تشکیل می شود. سپس کار ترانس جرقه قطع می شود.
  5. مرحله پنجم توسط سه حسگرهای نوری، حرارتی یا یونی وجود شعله تشخیص داده می‌شود.
  6. مرحله هفتم رهبری و ادامه کار مشعل توسط کنترل کننده اصلی و اولیه می باشد.

اگر مشعل از کنترل کننده های پیشرفته تری برخوردار باشد؛ عملیات تعدیل هوا و سوخت به صورت خودکار و با توجه به ظرفیت انجام می شود. در ادامه سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی را بیان کنید.

سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی

ترانس جرقه

در ادامه مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید ذکر کنیم که معمولاً در مشعل های تفنگ دو الکترود که به طرف موتور اتصال داده می‌شوند؛ افزاینده در نزدیکی لوله ورودی سوخت در زمان مشخصی باعث ایجاد قوس یا همان جرقه خواهد شد. جرقه در دو الکترود که این دو حداقل ۶ میلی متر فاصله دارد؛ نیاز به ولتاژ زیادی دارد.

به همین خاطر ولتاژ ثانویه ترانس جرقه بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ ولت خواهد بود. مشعل های گازی از یک الکترود جرقه استفاده می شود و شعله پوش فلزی مشعل به عنوان الکترود دوم می باشد که پس از گذشت ۳۰ ثانیه جرقه زنی شروع خواهد شد.

حسگر شعله

در ادامه مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید ذکر کنیم که حسگر شعله یکی از اجزای این مشعل ها می باشد. این حسگرها معمولاً در انواع مختلفی بوده که سه نوع رایج آن می‌توان به حسگرهای نوری، یونی و حرارتی یا ترموکوپل اشاره کرد. در صورتی که شعله در اثر مشکل خاموش شود؛ مشعل توسط این حسگرها قطع می شود.

به طور معمول می توان ذکر کرد که در مشعل های گازوئیلی معمولاً از حسگرهای نوری همچون سلول کادمیوم سولفید استفاده خواهد شد که در برابر نور سطح شعله حساس می باشد. این سلول ها معمولاً در تاریکی از مقاومت الکتریکی بسیار بالایی برخوردار است که مقاومت آن حدود چند صدهزارم می باشد. اما تحت تابش نور مقاومت آن تا حدود ۵۰ اهم کاهش پیدا خواهد کرد.

بهتر است بدانید که در مشعل های پرظرفیت معمولاً چشمه نوری فناوری کاربرد بسیاری را به همراه دارد. این نوع مشعل دارای حبابی محتوی گاز می باشد که در حالت معمولی از مقاومت الکتریکی زیادی برخوردار بوده و جریان الکتریکی از آن عبور نخواهد کرد. تحت تاثیر نور فرابنفش شعله گاز درون حباب یونیزه شده و باعث می شود تا مقاومت الکتریکی آن نیز کاهش پیدا کند.

با توجه به مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید بدانید که استفاده از میله شعله یا میله یونیزاسیون روش های رایج و متداول برای تشخیص وجود شعله در مشعل های گازسوز می باشد.

همانطور که می دانید در دهانه مشعل به خاطر وجود شعله های انبوه و گرمای زیاد هوا و محصولات ناشی از احتراق یونیزه خواهد شد که این شرایط مناسبی برای جریان الکتریکی ایجاد می کند. بنابراین با قرار دادن میله فلزی در محیط فضای شعله می توان جریان الکتریکی ضعیفی بین میله و شعله پخش کن فلزی مشعل ایجاد کرد. این جریان کم رله اصلی مشعل را فعال نگه می دارد.

بهتر است بدانید که استفاده از ترموکوپل در مشعل های گازسوز تفنگی چندان رایج و متداول نمی باشد. اما در مشعل های گازسوز اتمسفری استفاده خواهد شد. عدم گرم شدن ترموکوپل و همچنین عدم وجود ولتاژ باعث استفاده از خط شیر برقی گاز خواهد شد.

شیرهای خودکار کنترل سوخت

در ادامه مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید ذکر کنیم که در هر دو مشعل گازوئیل سوز و گاز سوز معمولاً در مسیر جریان سوخت از شیر های اتوماتیک استفاده خواهد شد. شیر های اتوماتیک در انواع مختلف کم ظرفیت بوده که از نوع برقی سلونوئیدی می باشد.

اما در ظرفیت های زیاد علاوه بر شیرهای برقی با عملکرد دفعی و شیرهای موتور تناسبی نیز برای کنترل حجم و طول شعله استفاده خواهد شد. در نظر داشته باشید که برای شیر های خودکار مشعل های گازسوز پرظرفیت از تنظیم کننده داخل فشار نیز برخوردار هستند.

شمعک

یکی از روش های قدیمی جهت اشتعال مشعل ها استفاده از یک شعله کوچک دائما روشن می باشد که به این شعله شمعک می گویند. این شعله زمانی که توسط شیر اصلی و دمپر هوا زده شود؛ باعث تشکیل شعله اصلی خواهد شد.

در مشعل هایی که از شمعک برخوردار هستند معمولا ترموکوپل یا همان حسگر شعله تحت تاثیر شعله کوچک یا شمعک شیر اصلی گاز را کنترل خواهد کرد. در صورتی که این شمعک خاموش شود؛ شیر گاز نیز به سرعت بسته خواهد شد.

الکتروموتور مشعل

با توجه به مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید ذکر کنیم که در مشعل گاز سوز معمولاً تنها جهت به گردش درآوردن فن و تامین هوای اطراف الکتروموتور استفاده می شود. اما در مشعل های گازوئیلی به این صورت نیز علاوه بر فن، پمپ گازوئیل نیز با همین موتور به کار خود ادامه می دهد.

در مشعل های که کم ظرفیت هستند؛ از الکتروموتور تک فاز به کمک سیم پیچی استفاده می شود. در مشعل های پرظرفیت از الکتروموتورهای سه فاز استفاده خواهد شد.

دمپر تنظیم هوا

بهتر است بدانید معمولاً در قسمت مکش باد زن مشعل ها دمپر وجود دارد. توسط تنظیم کردن دمپر می‌توانید هوای احتراق را با توجه به مقدار سوخت و وضعیت شعله تنظیم کنید. در نظر داشته باشید در مشعل های کم ظرفیت این دمپر به صورت دستی بوده اما در مشعل های پر ظرفیت یک موتور با عملکرد تدریجی با فرمان گرفتن از کنترل کننده اصلی با توجه به میزان سوخت میزان هوای مورد نیاز تنظیم خواهد کرد.

کلید کنترل کننده فشار گاز و هوا

با توجه به مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید ذکر کنیم که جهت ترکیب کردن مناسب گاز و هوا و همچنین جلوگیری از بروز خطرات احتمالی دو کلید کنترل کننده مجزا و یکپارچه میزان پوشش هوا و گاز ورودی را به محفظه احتراق کنترل خواهند کرد.

زمانی که مقدار فشار هوا و گاز کمتر از مقدار مناسب باشد؛ دو کنترل کننده توسط لوله اصلی مشعل از کار خواهند افتاد؛ یا به طور کلی مانع روشن شدن آن می شود. معمولا در مشعل های کم ظرفیت به جای کلید کنترل فشار هوا از کلید گریز از مرکز استفاده می شود.

سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی

کنترل کننده اصلی

در ادامه مبحث سیستم کنترل مشعل گازی و گازوئیلی باید ذکر کنیم که کنترل کننده اصلی تمامی عملیات مشعل را سازماندهی و رهبری خواهد کرد. روشن شدن فن، تخلیه محفظه احتراق از وجود احتمالی گازهای قابل انفجار، کنترل مدت زمان جرقه زنی، باز کردن شیرهای سوخت و کیفیت احتراق و … از جمله وظایف کنترل کننده اصلی به شمار می رود.

با تمام تجهیزات کنترل کننده دیگر همچون ترموستات کنترل کننده ایمنی، شیرهای سوخت استخرهای شعله در ارتباط مستقیم می باشد. در نظر داشته باشید که در مشعل های گازوئیلی عملیات تخلیه هوای الکتروموتور و جرقه زنی که با یکدیگر شروع می شود.

به همین خاطر الکتروموتور و ترانس جرقه زنی به صورت همزمان به مدار وارد می‌شود که پس از ۱۵ ثانیه شیر برقی وارد مدار خواهد شد و اگر مشکلی وجود نداشته باشد؛ شعله تشکیل می شود

آشنایی با فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام

شما مخاطبان گرامی جهت تهیه مشعل های گازی یا گازوئیل سوز و همچنین سیستم های تهویه مطبوع می‌توانید به وبسایت https://tasisat.com/ مراجعه نمائید.

تمامی سیستم ها و مشعل هایی که توسط این مجموعه عرضه می گردند؛ از کیفیت بالایی برخوردار بوده و شما با اطمینان خاطر می توانید از آن بهره مند شوید. در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره نیز کافیست با کارشناسان فروش این مجموعه در تماس باشید.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *