Search
Close this search box.

طراحی موتورخانه گرمایشی

motorkhane4-min

در این مبحث تصمیم داریم به بررسی طراحی موتورخانه گرمایشی بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

آشنایی با موتورخانه

تامین سرمایش و گرمایش فضاها سهم بسیاری بر عهده موتورخانه ساختمان ها می باشد. اکثر موتورخانه های مرکزی در دو نوع عمده تک فصلی و دو فصلی بخش مهمی از آن می باشد. بهتر است بدانید که موتورخانه مرکزی محلی جهت استقرار مولد است. بخشی از تجهیزات انتقال همچون پمپ ها در این مکان نصب خواهند شد.

بنابراین آلودگی ها و صداهای ناشی از کارکرد تجهیزات مولد، در موتورخانه قطعه ای است جهت سهولت و کنترل و دفع مزاحمت آن ها که مانع انتشار آلودگی ها در صنعت ساختمان خواهد بود. با توجه به مبحث طراحی موتورخانه گرمایشی باید ذکر کنیم که موتورخانه های تک فصلی از نوع گرمایشی می باشد. اما در مناطق گرمسیری امکان دارد تنها از نوع سرمایشی آن استفاده کنند.

امروزه استفاده از موتورخانه های تک فصلی گرمایشی بسیار رواج دارد. در نظر داشته باشید که امروزه کمتر از بخار به صورت مستقیم جهت گرمایش ساختمان ها استفاده خواهد شد.

به همین خاطر در موتورخانه های بخار مبدل های حرارتی بخار آب ویژه‌ای برخوردار است و از طریق آن ها می توان آبگرم کم فشار برای واحدهای تبادل حرارت محلی همچون هواسازها، رادیاتور ها و فن کویل ها تهیه کرد. در نظر داشته باشید که این نوع موتورخانه ها از نظر دما در دامنه ۱۲۰ تا ۲۳۰ درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار می گیرد.

طراحی موتورخانه گرمایشی

محاسبات موتورخانه

  • حجم آب گرم مصرفی مورد نیاز

در ادامه مبحث طراحی موتورخانه گرمایشی باید ذکر کنیم که اگر ظرفیت آب گرم مصرفی بیش از ۱۵۰۰ لیتر باشد؛ معمولاً از منابع کوبلی استفاده خواهند کرد.

اما در صورتی که ظرفیت بالا باشد؛ باید از چند منبع استفاده شود. به عنوان مثال برای ۳۰۰۰۰ لیتر از دو تا منبع ۱۵۰۰ لیتری باید استفاده نمایید. انتخاب افقی و عمودی بودن تجهیزات در موتورخانه با توجه به فضای در دسترس انتخاب خواهد شد.

  • مبدل های حرارتی صفحه ای

با توجه به مبحث طراحی موتورخانه گرمایشی باید ذکر کنیم که مبدل های صفحه ای از جمله قطعات مورد نیاز در موتورخانه ها می باشند که از صفحات نازک که کانال های جریان را تشکیل خواهند داد؛ ساخته می شود. جریان های سیال معمولاً توسط صفحات که به صورت صاف و موجدار می باشند؛ از یکدیگر جدا خواهند شد. این مبدل ها جهت انتقال گرما بین گاز، مایع، جریان های دوفازی مورد استفاده قرار می گیرد.

مبدل های حرارتی صفحه ای از مزایای بسیاری برخوردار است که می‌توان به این موارد اشاره کرد؛ این مبدل ها در مقایسه با سیستم های گرمایشی سنتی معمولا فضای کمتری را اشغال خواهد کرد.

همچنین از وزن بسیار کمتری نیز برخوردار هستند. به خاطر فاصله کم بین صفحات حجم سیال فرایند در این مبدل ها بسیار کم می باشد. بهتر است بدانید که صفحات مبدل ها معمولاً از نوع فولاد ضد زنگ می باشد. مبدل ها در مقایسه با مبدل های دوجداره و کویل دار ابعاد بسیار کمتری دارد اما از وزن بسیار بالایی برخوردار بوده و تلفات حرارتی در آن ها نیز بسیار کم می‌باشد.

در ادامه مبحث طراحی موتورخانه گرمایشی باید ذکر کنیم که برای انتخاب پمپ خطی سیرکولاسیون آب گرم موتور خانه شما لازم است ابتدا اطلاعاتی همچون دبی آب در گردش و میزان افت فشار در مسیر را مشخص کنید. در نظر داشته باشید که دبی پمپ سیرکولاسیون سیستم گرمایش از تقسیم بار حرارتی بر عدد ۱۰۰۰۰ به دست می آید.

میزان افت فشار نیز ۲.۵ در نظر گرفته خواهد شد که معمولا بیشترین مسیر رفت و برگشت مدنظر است و نیز بابت افت فشار در دیگ و اتصالات باید در نظر گرفته شود. در کل از تقسیم کردن سه برابر فاصله تا دورترین مصرف کننده در عدد ۰.۰۲۵ می توانید افت فشار را به دست آورید.

نکات مهم در طراحی و اجرای موتورخانه گرمایشی

در زمان طراحی موتورخانه گرمایشی باید یک سری نکات را مد نظر قرار دهید تا بتوانید به صورت اصولی اقدام نمایید. برخی از این نکات را در ادامه شرح خواهیم داد.

  1. زمانی که از سوخت های مایع همچون گازوئیل و مازوت استفاده می‌کنید؛ باید مخزن اصلی سوخت از موتورخانه بیرون باشد.
  2. مخزن روزانه با حجم مناسب در درون موتورخانه به گونه‌ای نصب شود که بر روی پمپ سوخت مشعل قرار گرفته شود.
  3. اگر فاصله منبع سوخت تا مشعل بیشتر از ۱۰ متر و یا بیشتر باشد؛ سایز لوله سوخت را باید حداقل یک اینچ در نظر بگیرید.
  4. توجه داشته باشید که قبل از پمپ سوخت حتماً از فیلتر استفاده نمایید.
  5. در نظر داشته باشید که برگشت سوخت به مخزن روزانه باعث می‌شود تا افزایش دمای مخزن سوخت را به همراه داشته باشد و در بهتر سوختن مشعل بسیار کمک خواهد کرد.
  6. همیشه دیگ بخار را بر روی سطح کاملاً صاف و به صورت تراز شده قرار دهید.
  7. همیشه مشعل را به طرف درب موتورخانه قرار دهید تا هوای بیشتری دریافت کند.
  8. سطح پمپ از کف موتورخانه در حد معقول بالا باشد.
  9. دودکش دیگ بخار هرچقدر مرتفع باشد؛ بهتر خواهد بود. حداقل ارتفاع دودکش ۵ متر تا ۷ متر می باشد.

طراحی موتورخانه گرمایشی

آشنایی با فروشگاه تاسیسات دات کام

در این مبحث به طراحی موتورخانه گرمایشی پرداختیم. در موتورخانه سیستم های گرمایشی و سرمایشی تعبیه می‌شود که باید سعی کنید طراحی موتورخانه را به افراد مجرب و ماهر بسپارید تا به صورت اصولی و استاندارد پیش برود. به شما عزیزان پیشنهاد می کنیم که جهت تهیه این سیستم ها به فروشگاه تخصصی تاسیسات دات کام مراجعه نمائید.

این مجموعه با توجه به سابقه درخشان و شناخت نیازهای جامعه سعی بر این دارد که سیستم های با کیفیتی را روانه بازار کند. شما مخاطبان گرامی از سراسر ایران می توانید جهت سفارش این محصولات از طریق وب سایت https://tasisat.com/ اقدام نمایید. برای انتخاب بهتر و مناسب پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان فروش این مجموعه در تماس باشید و اطلاعات لازم را به صورت کامل دریافت نمایید.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”در طراحی موتورخانه گرمایشی مخزن اصلی سوخت در کجا نصب می شود؟” answer-0=”در زمانی که از سوخت های مایع نظیر گازوئیل و مازوت استفاده می شود؛ مخزن اصلی سوخت باید بیرون از موتورخانه نصب شود.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”حداقل ارتفاع دودکش در طراحی موتورخانه گرمایشی باید چند متر در نظر گرفته شود؟” answer-1=”ادب ارتفاع دودکش ۵ متر تا ۷ متر باید باشد.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”در طراحی موتورخانه گرمایشی منبع کندانس در کجا باید باشد؟” answer-2=”منبع کندانس در نزدیکترین نقطه به پمپ دیگ بخار باید باشد.” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”” answer-3=”” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=”” answer-4=”” image-4=”” headline-5=”h2″ question-5=”” answer-5=”” image-5=”” headline-6=”h2″ question-6=”” answer-6=”” image-6=”” headline-7=”h2″ question-7=”” answer-7=”” image-7=”” count=”8″ html=”true” css_class=””]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *