نحوه تست خازن کولر گازی
خازن کولر گازی (Capacitor) از قطعات مهم و کاربردی این مدل از سیستم های تهویه مطبوع محسوب میشود. کمک به راه اندازی موتور یا کمپرسور کولر گازی، از مهم ترین وظایف این قطعه به شمار می آید. همچنین، قطعه خازن بار الکتریکی را در خود ذخیره می کند. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که خازن ها به صورت استوانه ای فلزی بوده که از دو صفحه موازی در روبروی هم تشکیل می شوند.
به طور معمول، در ساختار کولرهای گازی از سه خازن مختلف مانند خازن کمپرسور، خازن فن بیرونی و خازن فن داخلی استفاده می گردد. علاوه بر این، خازن ها در راه اندازی بخشهای مختلف کولر گازی اسپلیت کمک شایانی می نمایند.
مهم ترین علل خرابی خازن کولر گازی
خازن کولر گازی با نگهداری و ذخیره سازی انرژی الکتریکی امکان راه اندازی موتور دستگاه را عملیاتی می کند. مضاف بر این، با استفاده از خازن قابلیت موازنه کردن تغییر ولتاژ قوی میسر می شود. این امر احتمال خرابی و آسیب دیدن خازن ها را در کوتاه مدت به همراه دارد.
گرمای بیش از حد کمپرسور و افزایش دمای هوای در فصل تابستان را می توان از مهم ترین دلایل خرابی خازن کولرهای گازی برشمرد. همچنین، عدم انجام سرویس های دوره ای کولر گازی نیز می تواند مزید بر علت باشد.
نوسانات موجود در جریان برق و اضافه بار، یکی دیگر از دلایل معیوب شدن خازن اسپلیت به شمار می رود. در بسیاری از مواقع این عوامل موجب ترکیدن و از کار افتادن خازن دستگاه می شوند. در صورت خراب شدن خازن ممکن است علی رغم روشن شدن فن، کمپرسور دستگاه غیر فعال باشد.
همچنین، در اثر معیوب شدن خازن، احتمال سوختن فن دستگاه نیز افزایش پیدا می کند. برای جلوگیری از بروز این مشکلات، می بایست خازن را از مدار خارج کرده و با استفاده از روش های مختلف نسبت به تست خازن اقدام نمود.
روش های تست خازن کولر گازی
1- دستگاه اهم متر
استفاده از دستگاه اهم متر، از روش های منطقی و کاربردی برای تست خازن کولر گازی محسوب می شود. برای انجام این روش ابتدا دو سر سیم اهم متر را به خازن وصل نموده و حرکت عقربه اهم متر مورد را بررسی قرار میدهند.
حرکت کردن سریع عقربه به انتها و برگشت آن به وسط با همان سرعت و سپس کند شدن حرکت عقربه، حکایت از سالم بودن خازن دستگاه دارد. بر این اساس، عدم تغییر حرکت عقربه یا رفتن عقربه اهم متر به انتها و عدم برگشت آن، خبر از سوختن خازن کولر می دهد. در این شرایط، چاره ای به جز تعویض این قطعه باقی نمیماند.
2- جابجا کردن خازن
جابجا کردن خازن با مدل مشابه مدل کولر گازی، از دیگر روش های تست و بررسی سلامت این قطعه تلقی میگردد. چنانچه پس از جابجایی خازن کمپرسور کولر گازی شروع به کار نماید، این امر نمایانگر خراب بودن خازن قبلی دستگاه می باشد. بنابراین، تعویض خازن کولر گازی، از راهکارهای مناسب و کاربردی در این زمینه به شمار می رود.
نکته: ظرفیت خازن استفاده شده می بایست با ظرفیت دستگاه مطابقت داشته باشد. به طور معمول، ظرفیت خازن دستگاه بر روی بدنه موتور حک شده است. با استفاده از پلاک موتور می توان به ظرفیت خازن سیستم پی برد.
3- روش چشمی
در این روش با نگاه چشمی و سطحی می توان از سلامت خازن اطمینان حاصل نمود. مشاهده علائمی مانند ترکیدگی، فرو رفتگی و باد کردن، حکایت از خرابی و سوختن خازن کولر دارد. در این شرایط، تعویض خازن، بهترین و معقول ترین راه حل به شمار می رود.
4- تست از طریق اتصال سیم
روش اتصال دو سر سیم به خازن، از دیگر روش های مورد استفاده برای تست خازن کولر گازی تلقی می گردد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که این روش به علت خطرناک بودن بایستی توسط تکنسین های کاربلد و با تجربه انجام گیرد. در این روش ابتدا دو سر سیم را به یکدیگر و دو سر دیگر سیم را به خازن متصل می کنند.
چنانچه در اثر اتصال سیم ها، جرقه آبی رنگ ایجاد شود، این امر موید سالم بودن خازن کولر می باشد. در صورتی که علی رغم ایجاد اتصال جرقه ای مشاهده نشده یا اتصال ضعیف باشد، به احتمال بسیار قوی خازن سیستم آسیب دیده است.
ملاحظات مهم ایمنی
قبل از اقدام به تست خازن کولر گازی می بایست جریان برق اصلی کنتور قطع شود. این امر مانع از وقوع حوادث خطرناک و جدی می شود. همچنین، برای لمس خازن دستگاه مناسب است که از یک پیچ گوشتی استفاده شود. پیچ گوشتی به علت عایق بودن، در صورت شارژ بودن خازن، مانع از برق گرفتگی و آسیب رسیدن به دست میشود.
از آنجایی که انجام تست و تعمیر خازن کولر یک فرآیند کاملا تخصصی می باشد، بهتر است که انجام این کار توسط تکنسین های متخصص و متبحر انجام شود. بنابراین، در صورت عدم تخصص و مهارت لازم، هرگز نباید نسبت به تعمیر یا تعویض خازن کولرهای گازی اقدام نمود.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید
آخرین دیدگاهها