Search
Close this search box.

آشنایی با شماتیک چیلر تراکمی + بررسی جامع ساختار چیلر تراکمی

شماتیک چیلر تراکمی

شماتیک چیلر تراکمی

شماتیک چیلر تراکمی از اجزا و قطعات مختلف و گوناگونی تشکیل شده است. در پرتو همکاری و تعامل اجزای داخلی سیستم، فرآیند سرما سازی و ایجاد سرمایش و برودت توسط دستگاه های چیلر اجرایی می‌گردد.

در این زمینه باید خاطر نشان نمود که سیستم های تهویه مطبوع از نوع چیلر تراکمی، از دستگاه های رایج و متداول برای خنک سازی سیال آب در بخش های مسکونی، تجاری و صنعتی به شمار می روند. مکانیزم و کارکرد چیلرهای تراکمی بر مبانی چرخه یا سیکل تبرید تراکمی صورت می گیرد. در این چرخه بخش های مختلفی مانند کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط همکاری و مشارکت دارند.

لازم به ذکر است که چیلرهای تراکمی با خنک سازی و سرد کردن آب، این سیال را به سایر تجهیزات برودتی و سرمایشی مانند هواسازها و فن کویل ها منتقل می سازند. در نتیجه این امر توزیع هوای سرد و خنک در سازه ها و پروژه های مختلف اعم از ساختمانی و مسکونی و صنعتی به نحو مطلوب فراهم می گردد.

مضاف بر این، چیلرهای تراکمی از لحاظ نوع کندانسور به چیلرهای تراکمی هوا خنک و مدل های تراکمی آب خنک طبقه بندی می شوند. از طرف دیگر، از لحاظ نوع کمپرسور، این دستگاه ها در انواع روتاری، سانتریفیوژ، اسکرو، اسکرال و پیستونی موجود می باشند.

شماتیک چیلر تراکمی

نیم نگاهی به شماتیک چیلر تراکمی

در طرح کلی و شماتیک چیلر تراکمی همواره چهار مولفه واحد تراکم، کندانسور، واحد تبخیر و شیر انبساط حضوری همیشگی و ثابت دارند. به عبارت دیگر، کارکرد و عملکرد مطلوب سیکل تبرید تراکمی این دستگاه در پرتو وجود و هماهنگی این اجزا محقق می گردد.

همچنین، حضور اجزایی مانند تجهیزات کنترلی، لوله کشی مبرد و ماده مبرد، سیکل کاری چیلر تراکمی را تکمیل می کند. برای آغاز سیکل تبرید در ابتدا گاز مبرد وارد لوله‌های کمپرسور سیستم شده و در این بخش فشرده و متراکم می شود. در اثر متراکم شدن، درجه حرارت و فشار ماده مبرد افزایش پیدا می کند. پس از این فرآیند، مبرد فشرده شده به بخش کندانسور دستگاه هدایت می شود.

کندانسور استفاده شده در ساختار چیلرهای تراکمی بسته به مدل آن، از نوع فن دار یا پوسته و لوله می باشد. در این بخش ماده مبرد حرارت و گرمای خود را از طریق کندانسور هوایی یا آبی از دست داده و سپس به حالت مایع تغییر فاز می دهد. پس از این مرحله مبرد مایع به بخش شیر منبسط کننده یا انبساط سیستم وارد شده و در اثر منبسط شدن با کاهش فشار روبرو می شود.

پس از کاهش فشار، ماده مبرد راهی بخش اواپراتور دستگاه شده که در این قسمت گرما و حرارت از سیال مبرد گرفته می شود. پس از خنک سازی و تبخیر حرارت به وسیله اواپراتور، آب سرد و خنک جهت مصرف سایر دستگاه ها و با کمک پمپ انتقال پیدا می کند.

سیکل تبرید چیلر تراکمی

ساختار اصلی چیلر تراکمی

۱- واحد تراکم

در شماتیک چیلر تراکمی نقش و اهمیت کمپرسور یا واحد تراکم دستگاه را نمی توان نادیده گرفت. گردش و چرخش ماده مبرد در سیکل تبرید تراکمی به وسیله این قطعه انجام می شود. متراکم سازی و فشرده کردن و ایجاد اختلاف فشار در جریان گاز مبرد، از وظایف واحد تراکم چیلرهای تراکمی تلقی می گردد.

۲- اواپراتور

اواپراتور یا واحد تبخیر، از دیگر بخش های حائز اهمیت در ساختار چیلرهای تراکمی محسوب می شود. ماده مبرد با وارد شدن به این بخش حرارت و گرمای خود را از دست داده و خنک می شود. اواپراتور چیلر در واقع نوعی مبدل حرارتی بوده که غالبا در مدل پوسته و لوله ساخته و پرداخته می گردد.

شما کاربر گرامی می توانید با مطالعه مقاله ” اواپراتور چیلر چیست ؟ ” در خصوص اواپراتور و نحوه عملکرد آن اطلاعات جامع و کاملی کسب نمایید.

۳- شیر انبساط

ماده مبرد پس از وارد شدن به بخش شیر انبساط، کاهش فشار و افت قابل توجهی را تجربه می کند. همچنین، تنظیم و کنترل میزان جریان عبوری به اواپراتور را می توان از دیگر وظایف مهم و حائز اهمیت اکسپنشن ولو یا شیر منبسط کننده قلمداد نمود.

۴- کندانسور

از دیگر اجزای تعیین کننده در چرخه تبرید تراکمی می توان به واحد تقطیر یا کندانسور، اشاره نمود. به طور معمول، کندانسور طراحی شده برای چیلرهای تراکمی از نوع هوایی یا آبی می باشد. کندانسور آبی از پوسته و لوله بوده و خنک سازی آن به وسیله جریان آب صورت می گیرد. این در حالی است که خنک سازی کندانسور در مدل هوایی به وسیله تعدادی فن دمنده انجام می شود.

فن های آکسیال تعبیه شده در ساختار دستگاه، با عبور جریان هوا، موجب خنک سازی کندانسور می شوند. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که در ساختار چیلرهای آبی، برج خنک کننده یا کولینگ پاور وجود دارد. برج خنک کننده برای کارکرد خود نیاز به مصرف آب دارد. چیلرهای هوایی به علت برخورداری از فن دمنده، نیازی به برج خنک کننده ندارند.

ضمنا، ماده مبرد استفاده شده در ساختار سیستم های تهویه از نوع چیلر، بسته به نوع و مدل دستگاه، r22 یا r134a می باشد. همچنین، چیلرهای تراکمی در ظرفیت های متنوع ۲ الی ۱۰۰۰ تن تبرید طراحی و به مرحله تولید می رسند.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *