Search
Close this search box.

اصلی ترین اجزای چیلر جذبی + طرز کار چیلر جذبی

اجزای چیلر جذبی

اجزای چیلر جذبی

چیلر جذبی، به عنوان نمونه ای از چیلرها، از قطعات و متعلقات مختلفی تشکیل شده است. کارکرد درست و بهینه اجزا و قطعات داخلی چیلر جذبی، زمینه مناسب برای ایجاد فرآیند سرمایش را فراهم می آورد. مکانیزم کارکرد چیلر جذبی در مقایسه با چیلر تراکمی، بسیار متفاوت می باشد.

برای آنکه درخصوص چیلرهای جذبی و تراکمی و همچنین تفاوت های بین آنها اطلاعات بیشتری کسب نمایید پیشنهاد میکنیم به مطالعه مقاله ” تفاوت چیلر جذبی و تراکمی ” که بطور تخصی و جامع درخصوص تفاوت های چیلرهای جذبی و تراکمی پرداخته است، بپردازید.

در عملیاتی ساختن چرخه تبرید، نقش و اهمیت قطعات و اجزای چیلر جذبی را نمی توان نادیده گرفت. به منظور آشنایی بیشتر، در این مقاله به بررسی مهم‌ترین قطعات تعبیه شده در ساختار چیلر جذبی می پردازیم.

لازم به ذکر است که چیلرهای جذبی در مدل های مختلف شعله مستقیم، دو اثره و تک اثره طراحی و به مرحله تولید می رسند. مکانیزم عملکرد مدل های تک اثره و دو اثره، بر اساس یک منبع گرمایی و حرارتی ثانویه صورت می گیرد.

این در حالی است که در مدل های شعله مستقیم، تامین انرژی مولد چرخه دستگاه به وسیله شعله مستقیم آتش صورت می پذیرد.

اجزای چیلر جذبی

اصلی ترین اجزای چیلر جذبی

۱- جذب کننده (ابزوربر)

ابزوربر یا جذب کننده، از مهم ترین قطعات و اجزای چیلر جذبی محسوب می شود. این قطعه به صورت مشترک و در قسمت مخزن پایینی دستگاه تعبیه شده است. در بخش جذب کننده متعلقاتی مانند لوله های مسی، لوله پرچ تخلیه گاز و نازل های پاشش قرار گرفته است. همچنین، به منظور نمایان ساختن سطح محلول جذب کننده، یک چشمی نشانگر در این بخش طراحی شده است.

قطعه ابزوربر جذب بخار و حرارت ایجاد شده در بخش اواپراتور را عهده دار می باشد. بخش جذب کننده با جذب کردن حجم زیادی از بخار آب در بازه زمانی کوتاه، ضمن دفع گرمای محفظه اواپراتور، فشار محفظه را به میزان چشمگیری کاهش می دهد. به طور معمول، ماده جاذب مورد استفاده در این بخش، محلول لیتیوم بروماید می باشد. این محلول در جذب بخار ایجاد شده اواپراتور کمک شایانی می نماید.

۲- تبخیر کننده (اواپراتور)

از دیگر اجزای چیلر جذبی اواپراتور یا تبخیر کننده بوده که همانند ابزوربر در بخش مخزن پایینی دستگاه قرار گرفته است. اواپراتور چیلر بخش های مختلفی مانند نازل های پاشش، سینی المینتور و لوله های مسی فین دار را در بر می گیرد. خنک کاری سیال در سیستم، از مهم ترین وظایف بخش Evaporator محسوب می شود.

وجود فشار پایین در این بخش موجب تبخیر شدن مایع مبرد و متعاقب آن، کاهش دمای حرارت آب جاری در لوله های اواپراتور می شود. مایع مبرد یا همان آب با پاشش در لوله های اواپراتور و تبادل با گرمای محیط تبخیر می گردد. در نتیجه این فرآیند گرما و حرارت از ماده مبرد دفع شده و آب سرد برای ادامه فرآیند سرمایش به سایر بخش ها و دستگاه ها انتقال پیدا می کند.

شما کاربر گرامی می توانید با مطالعه مقاله “ اواپراتور چیلر چیست ؟ ” در خصوص اواپراتور و نحوه عملکرد آن اطلاعات جامع و کاملی کسب نمایید.

۳- مولد حرارتی (ژنراتور)

ژنراتور به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای چیلر جذبی در محفظه بالایی دستگاه واقع شده است. در اثر کارکرد این بخش دو سیال بخار آب دفع شده از محلول رقیق و محلول لیتیوم بروماید رقیق تولید می شود. بر همین اساس، جدا سازی بخار آب از مبرد و غلیظ کردن محلول لیتیوم بروماید، از مهم ترین وظایف مولد حرارتی چیلر به حساب می آید.

در این زمینه باید خاطر نشان نمود که منبع گرما و حرارتی مولد می تواند آب داغ یا آبگرم بخار باشد. این سیالات با وارد شدن به لوله های مسی و مبدل حرارتی ژنراتور موجب جدا سازی بخار از ماده مبرد و انتقال آن به کندانسور دستگاه می شوند.

۴- کندانسور

بخش کندانسور به صورت مشترک با مبدل حرارتی و در قسمت مخزن بالایی چیلر قرار گرفته است. طراحی این بخش به گونه ای صورت گرفته که ضمن تشکیل آب مقطر، آن را به اواپراتور دستگاه به صورت مستقیم انتقال می‌دهد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که در بخش کندانسور چیلر، آخرین مرحله پروسه خنک سازی مبرد انجام می گیرد.

تقطیر ماده مبرد تبخیر شده در اثر کارکرد مولد حرارتی، از مهم ترین وظایف Condenser چیلر تلقی می گردد. بخار تولید شده در اثر فرآیند تبخیر ماده مبرد با وارد شدن به لوله های کندانسور و پس از عبور از سطح لوله های این بخش تقطیر می شود. پس از این فرآیند، آب مقطر تولید شده در سینی تعبیه شده در زیر کندانسور وارد شده و سپس بار دیگر به اواپراتور بر می گردد.

اصلی ترین اجزای چیلر جذبی

۵- ماده مبرد

به طور کلی، دستگاه های چیلر برای انجام فرآیند سرمایش و تولید هوای خنک، به سیال یا مایع مبرد نیاز مبرم دارند. در ساختار دستگاه های چیلرهای جذبی از آب مقطر یا آب خالص استفاده می شود. فشار پایین محفظه بخش اواپراتور موجب خنک سازی مایع مبرد دستگاه می شود.

۶- محلول جاذب

از دیگر اجزای چیلر جذبی می توان به محلول جذب کننده یا جاذب اشاره نمود. محلول جاذب مورد استفاده در ساختار بسیاری از چیلرهای جذبی محلول آب و لیتیوم بروماید می باشد. لیتیوم بروماید از جمله محلول های جاذب رطوبت به شمار می آید. این ترکیب ضمن یونیزه شدن در آب، به یون های Br – و Li+ تبدیل می شود.

نحوه کار چیلر جذبی

نحوه کار چیلر جذبی به گونه‌ای است که آب و لیتیوم بروماید از ابزوربر به مبدل حرارتی ارسال می‌شود و پس از آن به ژنراتور منتقل خواهد شد. بهتر است بدانید ژنراتور به خاطر دارا بودن مخزن مناسب، آب و لیتیوم بروماید را درون خود خواهد کرد و گرمایی که درون لوله ها قرار دارد به ژنراتور وارد خواهد شد. این مرحله باعث خواهد شد تا جداسازی لیتیوم بروماید از آب اتفاق می افتد که بخار آب از محلول لیتیوم بروماید جدا خواهد شد.

 سپس به کندانسور انتقال داده می شود و باعث غلیظ شدن لیتیوم بروماید می شود. در مرحله بعد باید به خاطر وزن بالایی که دارد باعث می‌شود تا در انتهای مخزن باقی بماند و پس از آن نیز به مبدل حرارتی و محفظه جاذبه پمپ خواهد شد که باعث می‌شود تا بخار آب را در اپراتور به خود جذب نماید. توجه داشته باشید که در کندانسور به خاطر وجود جریان آب برج خنک کننده بخار آب از اواپراتور خارج می شود.

بخار اب تقطیر شده و در سینی جمع خواهد شد. سپس این آب به قسمت اواپراتور انتقال داده می شود و بر روی لوله های آب سرد مدار سرمایش اسپری می شود. بهتر است بدانید به دلیل کم فشار بودن اواپراتور در دمای ۴ درجه آب به جوش می آید که برای این کار نیاز به گرما و حرارت است. این حرارت را از آب سرد موجود است معدن سرمایشی که به سمت واحدها می رود دریافت و کاهش خواهد داد.

در پایان بخار آب در هوا در محفظه وارد شده و بعد از آن برای جدا شدن از لیتیوم بروماید ژنراتور انتقال داده خواهد شد. در این مرحله محلول به بخار تبدیل شده و به کندانسور وارد خواهد شد که باعث آب بخار آب و تبدیل آن به بخار می شود. پس از این مرحله آب به اواپراتور وارد می شود. اب و لیتیوم بروماید به جاذب وارد خواهد شد. در نظر داشته باشید که این چرخ به همین صورت ادامه پیدا خواهد کرد.

نکات مهم در نگهداری از چیلر جذبی

همانطور که می دانید اگر از یک وسیله یا سیستمی به درستی نگهداری شود؛ باعث می شود تا دیرتر خراب شده و همچنین طول عمر ان افزایش پیدا کند و این تاثیر بسیاری بر روی نحوه کار کولر جذبی خواهد داشت. در نظر داشته باشید که اگر به درستی و اصولی نصب و راه اندازی شود؛ نیازی نیست که به صورت مداوم به نگهداری و تعمیر بپردازید.  سیستم های تهویه مطبوع به جای توجه و مراقبت های پی در پی به صورت مطلوب کار خواهد کرد.

 بهتر است بدانید برخی از افراد برای اینکه هزینه کمتری برای راه اندازی دستگاه پرداخت کنند؛ آن را به افراد ناوارد می‌سپارند این باعث می‌شود تا سریع‌تر به مشکل برخورد کرده و در اینجا چندین برابر هزینه اولین نصب و اجرای آن را برای تعمیرات پرداخت کنند. در نظر داشته باشید که چیلرهای جذبی را می توان با یک برنامه‌ریزی اصولی و مدیریت مصرف انرژی تا مدت‌ها با خیال آسوده از آن استفاده کرد. باید در زمان راه اندازی و نصب چیلر به بخش کنترل ها، قطعات و تجهیزات انتقال حرارت و قطعات مکانیکی توجه بیشتری داشته باشید.

 

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”چیلرهای جذبی به صورت چند اثره طراحی و تولید می شود؟” answer-0=”چیلرهای جذبی در مدل های مختلف شعله مستقیم، دو اثره و تک اثره تولید و روانه بازار می‌شود.” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”تامین انرژی مولد در چیلر های مدل شعله مستقیم به چه صورت است؟” answer-1=”تامین انرژی مولد چرخی دستگاه توسط شعله مستقیم آتش انجام می شود.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”اجزای اصلی چیلر جذبی کدامند؟” answer-2=”جذب کننده یا ابزوربر، اواپراتور، ژنراتور، کندانسور، ماده مبرد و محلول جاذب” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *