Search
Close this search box.

طرز کار و سیکل چیلر جذبی + فرآیند انجام سیکل چیلر جذبی

سیکل چیلر جذبی

سیکل چیلر جذبی

طرز کار و سیکل چیلر جذبی در مقایسه با مدل های تراکمی، بسیار متفاوت صورت می گیرد. فرآیند سرما سازی و ایجاد سرما در چیلرهای جذبی یا ابزوربشن، به وسیله بخش هایی نظیر ژنراتور، جاذب، کندانسور و اواپراتور اجرایی می گردد. در این مدل از سیستم های تهویه، اثری از کمپرسور و واحد تراکم به چشم نمی خورد.

بر همین اساس، عملکرد و کارکرد چیلرهای جذبی بر مبنای سیکل تبرید جذبی انجام می گیرد. همچنین، در این دستگاه، مولد، ماده جذب کننده و پمپ، تقریبا همانند کمپرسور به ایفای نقش می پردازند.

لازم به ذکر است که در چرخه تبرید جذبی، قطعه ژنراتور با تامین حرارت مورد نیاز، اختلاف فشار مناسب برای ایجاد سرمایش را تولید می کند.

این در حالی است که در چیلرهای تراکمی، اختلاف فشار دستگاه به واسطه قطعه کمپرسور ایجاد می شود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که برای انجام سیکل تراکمی، انرژی الکتریکی مورد نیاز می باشد. تامین جریان الکتریکی لازم، موجب کارکرد و گردش الکتروموتور و متعاقب آن، راه اندازی کمپرسور چیلر تراکمی می شود.

در چیلرهای جذبی، برای کارکرد و عملکرد سیکل جذبی، به حرارت نیاز می باشد. گفتنی است که در چیلرهای جذبی از آب به عنوان ماده مبرد و از محلول لیتیوم بروماید در مقام ماده جذب کننده استفاده می شود. در سوی مقابل، ماده مبرد در نظر گرفته شده برای چیلر های تراکمی، بسته به نوع و مدل، گاز خنک کننده r22 یا r134a می باشد.

از لحاظ نوع و مدل، چیلرهای تراکمی در نمونه های چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی هوا خنک طراحی و تولید می شوند. از سوی دیگر، چیلرهای جذبی در مدل های شعله مستقیم، دو اثره و یک اثره یا تک مرحله ای در سطح بازار موجود می باشند.

طرز کار و سیکل چیلر جذبی

طرز کار و سیکل چیلر جذبی

مکانیزم عملکرد و سیکل چیلر جذبی در بسیاری مواقع همانند چرخه تبرید تراکمی صورت می گیرد. یکی از تفاوت های شاخص سیکل جذبی، حذف کمپرسور و استفاده از تجهیزات و قطعاتی مانند ژنراتور، ابزوربر و پمپ می‌باشد. همچنین، انجام این سیکل به ویژه از لحاظ چگالش در بخش کندانسور و تبخیر در قسمت اواپراتور، همانند چرخه تبرید تراکمی اجرایی می شود.

به عبارت دیگر، برای انجام فرآیند سیکل تبرید تراکمی وجود چهار عنصر واحد تراکم یا کمپرسور، واحد تبخیر یا اواپراتور، واحد چگالش یا کندانسور و اکسپنشن ولو یا شیر انبساط، لازم و ضروری محسوب می شود. این پروسه در چیلرهای جذبی به وسیله قطعاتی مانند کمپرسور و جاذب، به همراه کندانسور و اواپراتور به مرحله اجرا در می آید.

ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که در سیکل چیلر جذبی به واسطه حذف قطعه کمپرسور، مصرف برق به میزان قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرده است. این امر در کاهش و به حداقل رساندن هزینه های اقتصادی و جانبی نقش بسزایی ایفا می نماید.

تولید سرما در این دستگاه ها بر مبنای ایجاد فرآیند شیمیایی در فضای خلا و جذب شدن گرما انجام می شود. ماده مبرد چیلرهای جذبی سیال آب بوده که با قرار گرفتن در دمای کم و فشار پایین، تبخیر می شود. بخارهای ایجاد شده حاصل از سیال ثانویه، از طریق محلول لیتیوم بروماید یا همان ماده جاذب دفع می گردد.

در این مدل از سیستم های تهویه، آب در فشار یک اتمسفر، در دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد به جوش آمده و در دمای ۴۳ درجه سانتیگراد و در فشار ۰.۱ اتمسفر، تحت فشار کندانسور و ژنراتور تبخیر می گردد.

با کم شدن فشار به میزان ۰.۰۱ اتمسفر، فرآیند تبخیر ماده مبرد در دمای ۴.۵ درجه صورت می گیرد. بر همین اساس، یکی از تفاوت ها و وجه تمایز سیکل تبرید تراکمی و تبرید جذبی را می توان در نحوه منتقل شدن ماده مبرد از فشار پایین به فشار زیاد در چرخه تبرید دانست.

نقش محلول جاذب در چرخه تبرید جذبی

همانگونه که اشاره گردید، جاذب یا ابزوربر، یکی از اجزای اصلی سیکل چیلر جذبی تلقی می گردد. محلول نمک مایع یا لیتیوم بروماید با جذب بخار ایجاد شده در محفظه اواپراتور، بستر مناسب برای خنک سازی آب را فراهم می آورد. خاصیت جذب کنندگی بسیار بالای محلول نمک مایع، در جذب و دفع گرمای ایجاد شده در اثر تبخیر، تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد.

محلول لیتیوم بروماید از خانواده های هالوژن ها و به عنوان نوعی از عناصر قلیایی، از لحاظ خاصیت های شیمیایی و فیزیکی، دارای ترکیبی پایدار می باشد. به همین جهت، این محلول در هوای آزاد غیر قابل تجربه است.

ماده لیتیوم بروماید از قابلیت جذب رطوبت بسیار بالایی بهره مند می باشد. همچنین، این محلول امکان حل کردن حجم زیادی از آب را در خود به راحتی فراهم می آورد. فرآیند تبخیر آب و افزایش درجه موجب تغییر میزان غلظت لیتیوم بروماید می شود.

بی خطر بودن و نداشتن ترکیبات سمی و مضر، از دیگر مشخصات قابل توجه ماده نمک مایع به حساب می آید. در ضمن، کم بودن گرمای ویژه این محلول، در راندمان و بازدهی حرارتی چیلر جذبی کمک شایانی می کند.

طرز کار و سیکل چیلر جذبی و فرآیند انجام

طرز کار و سیکل چیلر جذبی آن موضوعی است که ما در این مقاله به آن می پردازیم اما در ابتدا باید بدانیم که چیلر جذبی چیست. چیلر جذبی یک مدل ماشین است که طی یک سیکل دائمی با نام سیکل جذبی و با استفاده از منابع گرمایی نظیر بخار داغ یا شعله مستقیم گاز، آب را سرد کرده و به واحد های ساختمانی همچون فن کویل یا هواساز یا واحد های صنعتی، به منظور خنک کاری ارسال می کند.

برای پاسخ به این سوال که طرز کار و سیکل چیلر جذبی + فرآیند انجام آن به چه صورت است؟ ابتدا باید چهار جزء اصلی را که در یک چیلر جذبی وجود دارد را بشناسیم.

اجزای اصلی چیلر جذبی :

  • اواپراتور

وظیفه این قطعه سرد کردن آبی است که باید برای مصارف سرمایشی ساختمانی یا صنعتی با پمپ ارسال شود. در واقع، آب مقطر توسط نازل هایی بر روی لوله های حاوی آب چیلد افشانده می شود و به این دلیل که در اواپراتور حالت خلا وجود دارد، آب مقطر افشانده شده به سرعت و با گرفتن کوچک ترین حرارت از اطراف خود، بخار می شود. ماده ای به نام لیتیوم بروماید در قسمت جاذب یا همان ابزوربر چیلر جذبی وجود دارد که به عنوان جاذب عمل کرده و بخار آب را به خود جذب می کند.

  • جاذب یا ابزوربر

این قطعه هم وظیفه ابقا و نگهداری فشار اواپراتور در حالت خلا را به عهده دارد و این کار را از طریق جذب بخار آب مقطر تبخیر شده در اواپراتور انجام می دهد. به این صورت که پس از اینکه لیتیوم بروماید توانست بخار آب را به خود جذب کند با پمپی به قسمت ژنراتور پمپاژ می شود تا با گرفتن حرارت خارجی بتواند بخار آب را از خود جدا کرده و سپس مجددا مورد استفاده قرار گیرد.

  • ژنراتور

وظیفه قطعه ژنراتور نیز غلیظ کردن محلول لیتیوم بروماید به حالت غلظت اولیه است. طرز کار این قطعه نیز به این صورت است که وقتی که در ژنراتور، لیتیوم بروماید از بخار آب جدا شد، هر کدام به سمت مسیری جداگانه می روند. بخار آب به قسمت کندانسور دستگاه می رود تا دوباره به آب مقطر تبدیل شود و لیتیوم بروماید هم به ابزوربر می رود تا دوباره بتواند بخار آب قسمت اواپراتور را به خود جذب کند.

  • کندانسور

بخار آب مقطر که از قطعه ژنراتور آزاد می شود، در قطعه کندانسور به مایع آب مقطر تبدیل می شود. در دستگاه چیلر جذبی یک مدار آب برج خنک کننده وجود داره که این آب از قسمت جاذب و کندانسور عبور داده شده تا دمای این دو بخش دستگاه را کاهش بدهد تا با این عمل هم لیتیوم بروماید بتواند در بخش ابزوربر یا همان جاذب با راندمانی بالا تر بخار آب را به خود جذب کند و هم اینکه در بخش کندانسور دستگاه، بخار آب بتواند به مایع یا همان آب مقطر تبدیل شود.

سیکل چیلر جذبی و فرآیند آن

در دستگاه سرمایشی چیلر جذبی، به جای انرژی الکتریکی و موتور الکتریکی کمپرسور از حرارت و ژنراتور به عنوان منبع انرژی استفاده می شود. در سیکل جذبی برای تولید اختلاف فشار از یک قطعه به نام ژنراتور که با حرارت کار می کند، استفاده می شود و به طور کلی سیکل جذبی به حرارت کمپرسور را به گردش در می آورد.

به طور کلی در چیلر جذبی ژنراتور آن یک موتور دیزل است که حرارت اتلافی موتور توسط یک مبدل گرمایی به دستگاه داده می شود و طی یک سیکل نسبتا پیچیده، آب در اواپراتور سرد می شود و این آب سرد است که با پمپ به فن کویل های درون ساختمان پمپاژ شده و در فن کویل ها عمل سرمایش هوا صورت می گیرد. در این بین وظیفه برج خنک کننده که پیش تر نام آن آورده شد نیز گرفتن گرمای اضافی از سیکل است.

انواع چیلر جذبی

انواع چیلر جذبی از نظر های مختلف به صورت زیر هستند:

  • ازنظر نوع ماده جاذب و مبرد

در یک سیکل جذبی از یک ماده جاذب به عنوان سیال ثانویه استفاده می شود که از این نظر در کل ۲ نوع چیلر جذبی وجود دارد. در سیکل های لیتیوم بروماید – آب، لیتیوم بروماید به عنوان ماده جاذب و آب به عنوان مبرد، در سیکل های آمونیاک – آب، آمونیاک به عنوان ماده مبرد و آب به عنوان جاذب و در نوع سیلیکاژلی نیز  آب نقش مبرد و ماده ای به نام سیلیکاژل نقش جاذب را ایفا می کند.

  • از نظر نوع ژنراتور

چیلر های جذبی از این نظر نیز در انواع حرارت غیر مستقیم و نوع شعله مستقیم طراحی و ساخته می شوند.

  • از نظر تعداد مراحل و راندمان

از این نظر چیلر های جذبی در انواع تک اثره (یک مرحله ای)، دو اثره و حتی در پاره ای از موارد سه اثره طراحی و ساخته می شوند.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

چرا چیلر جذبی کاربرد کمی دارد؟

بهتر است اگر در جایی نیاز به یک منبع حرارتی بدون مصرف بود، با نصب یک چیلر جذبی حرارت را به سرمایش تبدیل کرده و مصرف انرژی را بهینه سازی کرد.

آیا می توان به جای برج خنک کننده آبی از یک مبدل هوا خنک در چیلر های جذبی استفاده کرد؟

خیر چراکه هم قیمت دستگاه بالا می رود و هم اینکه به خاطر پایین تر بودن توانایی مبدل های هوا خنک در کاهش دمای آب، احتمال کریستالیزه شدن دستگاه بالا می رود.

آیا این دستگاه دارای گارانتی و خدمات پس از فروش است؟

بله شرکت تاسیسات دات کام گارانتی و خدمات پس از فروش نیز برای این دستگاه ارائه می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *