Search
Close this search box.

بررسی جامع کریستال چیلر جذبی + نحوه رفع کریستال چیلر جذبی

رفع کریستال چیلر جذبی

رفع کریستال چیلر جذبی

ایجاد کریستال یا به تعبیری تبلور محلول در سیکل تبریدی چیلرهای جذبی، موجب انسداد و گرفتگی لوله های انتقال دهنده محلول لیتیوم بروماید می شود. عدم رفع کریستال چیلر جذبی می تواند موجب آسیب و صدمه دیدن جدی پمپ های آب دستگاه شود. به عبارت دیگر، زیاد شدن غلظت محلول، پدیده کریستالیزاسیون را در مبدل حرارتی دستگاه ایجاد می کند. در این حالت، ایجاد بلورهای نمک، ضمن گرفتگی لوله ها، مسدود شدن جریان محلول را در پی دارد.

لازم به ذکر است که خارج شدن محلول جاذب (لیتیوم بروماید) از حالت مایع و تغییر فاز آن به حالت بلورهای نمک، در مفهوم کریستاله شدن چیلر جذبی تعبیر می گردد.

در مواقع کریستاله شدن، مسیر حرکت سیال در قسمت های مختلف دستگاه اعم از پمپ ها و لوله ها، دچار انسداد و گرفتگی می شود. این امر علاوه بر مختل کردن سیکل ایجاد فرآیند سرمایش، کاهش راندمان و آسیب های جدی سیستم را در بر دارد. در صورت افزایش غلظت لیتیوم بروماید از حد و میزان مجاز، به احتمال بسیار قوی پدیده کریستاله شدن در چیلرهای جذبی رخ می دهد. همچنین، کاهش دمای محلول لیتیوم بروماید از میزان مجاز نیز در بروز این پدیده تاثیرگذار و مؤثر می باشد.

نحوه رفع کریستال چیلر جذبی

نحوه رفع کریستال چیلر جذبی

۱- مهم ترین علل ایجاد کریستال

قبل از پرداختن به روش های برطرف کردن عمل کریستالیزاسیون در چیلرهای جذبی، می بایست مهم ترین علل و دلایل و نشانه های کریستاله شدن دستگاه را مورد بررسی قرار داد.

  • وارد شدن هوا به داخل دستگاه: نفوذ هوا به محفظه داخلی چیلر را می توان از مهم ترین علل تشکیل کریستال در سیستم برشمرد. محلول جاذب لیتیوم بروماید با جذب بخار آب تولید شده در بخش اواپراتور، فشار این قسمت را در پایین ترین حد نگه می دارد. نفوذ هوا به قسمت ابزوربر و اواپراتور، موجب افزایش فشار و به تبع آن، مختل شدن جذب و تبخیر بخار آب می شود. افزایش دمای سیال آب، سبب افزایش حرارت و گردش بیشتر و غلظت محلول لیتیوم بروماید شده که این امر کریستاله شدن محلول را در پی دارد.
  • خرابی و عدم کارکرد ژنراتور چیلر: در صورت مختل شدن سیکل کاری قطعه ژنراتور، گرمای لازم برای جدا سازی بخار آب تولید شده در محلول لیتیوم بروماید تولید نمی شود. در چنین شرایطی، محلول با دمای کم و حالت رقیق به مبدل حرارتی دستگاه انتقال پیدا می کند. در نتیجه این امر محلول کریستاله شده و به تدریج موجب مسدود شدن مسیر عبور مبدل می شود.
  • بروز اختلال در کارکرد برج خنک کننده: در صورت بروز اختلال در بخش کولینگ تاور یا برج خنک کننده، دمای ژنراتور به میزان قابل توجهی افزایش یافته که این امر موجب غلیظ تر شدن محلول لیتیوم بروماید می شود. افزایش غلظت محلول جاذب دستگاه به تدریج و رفته رفته گرفتگی و مسدود شدن مسیر عبور مبدل حرارتی سیستم را به همراه دارد.

برطرف کردن کریستال چیلر جذبی

۲- علائم نشان دهنده ایجاد پدیده کریستالیزاسیون چیلر

پدیده کریستالیزاسیون چیلر با نشانه ها و علائم مختلفی بروز پیدا می کند.

افزایش دما و درجه حرارت آب مصرفی، به انضمام افزایش دما و حرارت لوله مربوط به مسیر ضد کریستال، از مهم ترین علائم ایجاد کریستال در چیلر به شمار می رود.

همچنین، کارکرد پمپ دستگاه با سروصداهای زیاد و غیر عادی و کاهش سطح محلول را می توان از دیگر علائم هشدار دهنده ایجاد پدیده کریستاله شدن دستگاه های چیلر جذبی قلمداد نمود.

۳- روش های رفع کریستال چیلر جذبی

به طور کلی، برای رفع کریستال شدن لیتیوم بروماید در چیلر جذبی از روش ها و راهکارهای مختلفی استفاده می شود. در صورتیکه نفوذ هوا علت کریستاله شدن دستگاه باشد، می بایست در کوتاه ترین بازه زمانی و پس از اطمینان حاصل کردن از نشتی سیستم، نشتی برطرف و وکیوم شود.

چنانچه بروز این پدیده در اثر کاهش دمای چشمگیر کولینگ تاور دستگاه باشد، باید در وهله اول فن برج خنک کننده را خاموش نموده تا پروسه خنک سازی آب متوقف شود.

همچنین، در این مواقع می توان با نصب و استفاده از شیر سه راهه مسیر آب را بای پس کرده و مانع از انتقال و هدایت جریان به سمت دستگاه شد.

رقیق سازی ماده مبرد، از دیگر راهکارها برای برطرف کردن کریستال چیلرهای جذبی محسوب می گردد.

در روش رقیق سازی ماده مبرد، با مخلوط کردن محلول ضعیف ابزوربر با آب، ترکیب ایجاد شده را به بخش مولد بخار دستگاه انتقال می‌دهند. حرارت دادن به بدنه پمپ، برطرف کردن اختلالات به وجود آمده در بخش کولینگ تاور و افزایش دما و درجه حرارت مبدل حرارتی به وسیله شعله مستقیم یا آبگرم، از دیگر راهکارهای مؤثر برای رفع کریستال چیلر جذبی تلقی می گردد.

به طور معمول، مواقعی که وضعیت دستگاه بسیار حاد برآورد شود، از روش بالا بردن دمای مبدل با شعله مستقیم آتش استفاده می کنند. همچنین، کاهش و افزایش درجه دمای مبدل حرارتی به منظور ایجاد شوک و فعال کردن منبع حرارتی بخش ژنراتور در مواقع عدم کارکرد آن، از دیگر روش های مؤثر می باشد.

شما کاربر گرامی می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه عملکرد و سیکل چیلر جذبی به مطالعه مقاله ” طرز کار و سیکل چیلر جذبی  ” بپردازید تا هر آنچه باید را در این خصوص بدانید.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *