Search
Close this search box.

نحوه رفع کریستال چیلر جذبی + بررسی مهم ترین علل ایجاد کریستال

رفع کریستال چیلر جذبی

رفع کریستال چیلر جذبی

ایجاد کریستال یا به تعبیری تبلور محلول در سیکل تبریدی چیلرهای جذبی، موجب انسداد و گرفتگی لوله های انتقال دهنده محلول لیتیوم بروماید می شود. عدم رفع کریستال چیلر جذبی می تواند موجب آسیب و صدمه دیدن جدی پمپ های آب دستگاه شود.

به عبارت دیگر، زیاد شدن غلظت محلول، پدیده کریستالیزاسیون را در مبدل حرارتی دستگاه ایجاد می کند. در این حالت، ایجاد بلورهای نمک، ضمن گرفتگی لوله ها، مسدود شدن جریان محلول را در پی دارد.

لازم به ذکر است که خارج شدن محلول جاذب (لیتیوم بروماید) از حالت مایع و تغییر فاز آن به حالت بلورهای نمک، در مفهوم کریستاله شدن چیلر جذبی تعبیر می گردد.

در مواقع کریستاله شدن، مسیر حرکت سیال در قسمت های مختلف دستگاه اعم از پمپ ها و لوله ها، دچار انسداد و گرفتگی می شود. این امر علاوه بر مختل کردن سیکل ایجاد فرآیند سرمایش، کاهش راندمان و آسیب های جدی سیستم را در بر دارد.

در صورت افزایش غلظت لیتیوم بروماید از حد و میزان مجاز، به احتمال بسیار قوی پدیده کریستاله شدن چیلرهای جذبی رخ می دهد. همچنین، کاهش دمای محلول لیتیوم بروماید از میزان مجاز نیز در بروز این پدیده تاثیرگذار و مؤثر می باشد.

نحوه رفع کریستال چیلر جذبی

۱- مهم ترین علل ایجاد کریستال

قبل از پرداختن به روش های برطرف کردن و رفع کریستال چیلر جذبی، می بایست مهم ترین علل و دلایل و نشانه های کریستاله شدن دستگاه را مورد بررسی قرار داد.

  • وارد شدن هوا به داخل دستگاه: نفوذ هوا به محفظه داخلی چیلر را می توان از مهم ترین علل تشکیل کریستال در سیستم برشمرد. محلول جاذب لیتیوم بروماید با جذب بخار آب تولید شده در بخش اواپراتور، فشار این قسمت را در پایین ترین حد نگه می دارد. نفوذ هوا به قسمت ابزوربر و اواپراتور، موجب افزایش فشار و به تبع آن مختل شدن جذب و تبخیر بخار آب می شود. افزایش دمای سیال آب، سبب افزایش حرارت و گردش بیشتر و غلظت محلول لیتیوم بروماید شده که این امر کریستاله شدن محلول را در پی دارد.
  • خرابی و عدم کارکرد ژنراتور چیلر: در صورت مختل شدن سیکل کاری قطعه ژنراتور، گرمای لازم برای جدا سازی بخار آب تولید شده در محلول لیتیوم بروماید تولید نمی شود. در چنین شرایطی، محلول با دمای کم و حالت رقیق به مبدل حرارتی دستگاه انتقال پیدا می کند. در نتیجه این امر محلول کریستاله شده و به تدریج موجب مسدود شدن مسیر عبور مبدل می شود.
  • بروز اختلال در کارکرد برج خنک کننده: در صورت بروز اختلال در بخش کولینگ تاور یا برج خنک کننده، دمای ژنراتور به میزان قابل توجهی افزایش یافته که این امر موجب غلیظ تر شدن محلول لیتیوم بروماید می شود. افزایش غلظت محلول جاذب دستگاه به تدریج و رفته رفته گرفتگی و مسدود شدن مسیر عبور مبدل حرارتی سیستم را به همراه دارد.

نحوه رفع کریستال چیلر جذبی

۲- علائم نشان دهنده ایجاد پدیده کریستالیزاسیون چیلر

پدیده کریستالیزاسیون چیلر با نشانه ها و علائم مختلفی بروز پیدا می کند. افزایش دما و درجه حرارت آب مصرفی، به انضمام افزایش دما و حرارت لوله مربوط به مسیر ضد کریستال، از مهم ترین علائم ایجاد کریستال در سیستم های تهویه مطبوع از نوع چیلر به شمار می رود.

همچنین، کارکرد پمپ دستگاه با سروصداهای زیاد و غیر عادی و کاهش سطح محلول را می توان از دیگر علائم هشدار دهنده ایجاد پدیده کریستاله شدن دستگاه های چیلر جذبی قلمداد نمود.

۳- روش های رفع کریستال چیلر جذبی

به طور کلی، برای رفع و برطرف کردن کریستال چیلر جذبی از روش ها و راهکارهای مختلفی استفاده می شود. در صورتی که نفوذ هوا علت کریستاله شدن دستگاه باشد، می بایست در کوتاه ترین بازه زمانی و پس از اطمینان حاصل کردن از نشتی سیستم، نشتی برطرف و وکیوم شود.

چنانچه بروز این پدیده در اثر کاهش دمای چشمگیر کولینگ تاور دستگاه باشد، باید در وهله اول فن برج خنک کننده را خاموش نموده تا پروسه خنک سازی آب متوقف شود. همچنین، در این مواقع می توان با نصب و استفاده از شیر سه راهه مسیر آب را بای پس کرده و مانع از انتقال و هدایت جریان به سمت دستگاه شد.

نحوه رفع کریستال چیلر جذبی

رقیق سازی ماده مبرد، از دیگر راهکارها برای برطرف کردن کریستال چیلرهای جذبی محسوب می گردد. در این روش، با مخلوط کردن محلول ضعیف ابزوربر با آب، ترکیب ایجاد شده را به بخش مولد بخار دستگاه انتقال می‌دهند.

حرارت دادن به بدنه پمپ، برطرف کردن اختلالات به وجود آمده در بخش کولینگ تاور و افزایش دما و درجه حرارت مبدل حرارتی به وسیله شعله مستقیم یا آبگرم، از دیگر راهکارهای مؤثر برای رفع کریستال چیلر جذبی تلقی می گردد.

به طور معمول، مواقعی که وضعیت دستگاه بسیار حاد برآورد شود، از روش بالا بردن دمای مبدل با شعله مستقیم آتش استفاده می کنند.

همچنین کاهش و افزایش درجه دمای مبدل حرارتی به منظور ایجاد شوک و فعال کردن منبع حرارتی بخش ژنراتور در مواقع عدم کارکرد آن، از دیگر روش های مؤثر می باشد.

شما کاربر گرامی می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه عملکرد و سیکل چیلر جذبی به مطالعه مقاله ” طرز کار و سیکل چیلر جذبی  ” بپردازید تا هر آنچه باید را در این خصوص بدانید.

سیستم های تبرید جذب کریستالیزاسیون

برخی از چیلرهای جذبی به دلیل “یخ زدن” یا کریستال شدن بدنام هستند. مکانیسم اصلی خرابی به اندازه کافی ساده است – محلول لیتیوم بروماید به قدری غلیظ می شود که کریستال های لیتیوم برومید تشکیل می شود و دستگاه را از کار می انداز (معمولاً قسمت مبدل حرارتی). شایع ترین علل عبارتند از:

  • نشت هوا به داخل دستگاه،
  • آب کندانسور دمای پایین و
  • قطع برق.

دو مورد اول در واقع بسیار شبیه به هم هستند زیرا هر دو گرمای ورودی را تا حدی هدایت می کنند که تبلور ممکن است رخ دهد. چه هوا به داخل دستگاه نشت کند یا دمای آب کندانسور خیلی پایین باشد، فشار بخار آب در اواپراتور چیلر جذبی باید کمتر از حد معمول باشد تا خنک کننده مورد نیاز ایجاد شود.

این امر باعث می شود که حرارت ورودی به دستگاه بیشتر شود تا غلظت محلول افزایش یابد. نشت هوا به داخل دستگاه را می توان با طراحی دستگاه با یکپارچگی هرمتیک و پاکسازی معمول دستگاه با استفاده از پمپ خلاء کنترل کرد.

آب کندانسور بیش از حد سرد (همراه با شرایط بار بالا) نیز می تواند باعث کریستالیزاسیون شود. در حالی که کاهش دمای آب کندانسور عملکرد را بهبود می بخشد، می تواند باعث شود که دمای کافی در مبدل حرارتی برای متبلور شدن کنسانتره ایجاد شود.

افت ناگهانی دمای آب کندانسور می تواند باعث تبلور شود. به همین دلیل، برخی از چیلرهای جذب اولیه برای تولید دمای آب کندانسور ثابت طراحی شدند. چیلرهای جذبی مدرن دارای کنترل های ویژه ای هستند که حرارت ورودی به دستگاه را در دوره هایی که دمای آب کندانسور پایین تر است، محدود می کند.

قطع برق نیز می تواند باعث کریستالیزاسیون شود. خاموش کردن چیلر جذبی معمولی از چرخه رفت استفاده می کند که غلظت را در سراسر دستگاه کاهش می دهد. در این غلظت کاهش یافته، دستگاه ممکن است تا دمای محیط بدون کریستالیزاسیون خنک شود.

با این حال، اگر زمانی که دستگاه تحت بار کامل است و محلول بسیار غلیظ از مبدل حرارتی عبور می کند، برق از دست می رود، تبلور می تواند رخ دهد. هر چه مدت زمان قطع برق بیشتر باشد، احتمال کریستالیزاسیون بیشتر می شود.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

علت کریستاله شدن چیلر جذبی چیست؟

کریستاله شدن چیلر جذبی زمانی رخ می دهد که - به هر دلیلی غلظت لیتیوم بروماید از حد مجاز خود بالاتر - در غلظت معینی ، دمای لیتیوم بروماید از حد مجاز خود کمتر شود.

عواملی که باعث کریستاله شدن چیلر جذبی می شود؟

- نشت هوا به داخل دستگاه، - آب کندانسور دمای پایین - قطع برق

پدیده کریستاله شدن چگونه صورت می گیرد؟

پدیده کریستالیزاسیون چیلر با نشانه ها و علائم مختلفی بروز پیدا می کند. افزایش دما و درجه حرارت آب نشانه های اولیه آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *