Search
Close this search box.

نحوه عملکرد و طرز کار چیلر جذبی + قطعات تاثیرگذار در سیکل تبرید جذبی

نحوه عملکرد و طرز کار چیلر جذبی + قطعات تاثیرگذار در سیکل تبرید جذبی

نحوه عملکرد و طرز کار چیلر جذبی

چیلر جذبی

چیلر ها در تهویه به طور کلی به دو دسته چیلر های جذبی و چیلر های تراکمی تقسیم می شوند. چیلر های تراکمی با مصرف انرژی الکتریسیته فعالیت می کنند و شامل چهار قسمت هستند. کمپرسور، اواپراتور، شیر انبساط و کندانسور این ۴ بخش را شامل می شود. برودت با گردش ماده مبرد در این چهار قسمت ایجاد می شود.

در سیکل چیلر جذبی تفاوت های بزرگی وجود دارد. در چیلر جذبی به جای کمپرسور ابزوربر، ژنراتور و پمپ تعبیه شده است و همچنین در چیلر جذبی یک ماده مبرد دومی نیز وجود دارد که ابزوربر نام دارد. چیلر های جذبی را دو نوع چیلر جذبی تک اثر و چیلر جذبی دو اثر هستند.

مکانیزم عملکرد و طرز کار چیلر جذبی در پرتو هماهنگی و کارکرد بهینه و درست اجزای داخلی آن اجرایی می‌شود. بر خلاف چیلرهای تراکمی، در ساختار چیلر جذبی قطعه کمپرسور وجود ندارد. بر همین اساس، سیکل کاری چیلر جذبی با سایر چیلرها بسیار متفاوت صورت می گیرد.

با این حال، چیلرهای جذبی نیز به مانند چیلرهای تراکمی، به سیستم های توزیع نظیر هواساز و فن کویل اتصال پیدا می کنند. مضاف بر این، سیکل و چرخه تبرید چیلر جذبی با مبردهای رایج و متداول صورت نمی گیرد.

مبرد مورد استفاده در چیلرهای جذبی غالبا آب مقطر می باشد. این در حالی است که چیلرهای تراکمی بسته به نوع و مدل، از گاز خنک کننده R22 با R134A استفاده می کنند.

بررسی طرز کار چیلر جذبی

کارکرد و طرز کار چیلر جذبی با مشارکت و تعامل قطعات و متعلقات مختلفی صورت می گیرد. در ساختار این مدل از سیستم های تهویه، به جای کمپرسور از ژنراتور، پمپ و ماده جاذب یا ابزوربر استفاده شده است. چیلرهای جذبی متناسب با نوع کارکرد و نحوه استفاده، در مدل های دو اثره و تک اثره موجود می باشند.

نحوه عملکرد و طرز کار چیلر جذبی

در این دستگاه ها، تبادل دما در محفظه اواپراتور و ابزوربر انجام می پذیرد. چیلر جذبی با انجام فرآیند تبخیر، قابلیت کاهش دمای سیال و سرمایش را امکان پذیر می سازد. این فرآیند در محفظه اواپراتور یا تبخیر کننده سیستم انجام می شود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که مبنای عملکرد این مدل چیلر بر اساس سیکل تبرید جذبی، عملیاتی می‌گردد.

لازم به ذکر است که چیلرهای جذبی برای تولید برودت از انرژی حرارتی یا گرمایی استفاده می کنند. این موضوع موجب صرفه جویی و بهینه سازی مصرف برق، و متعاقب آن، کاهش هزینه های اقتصادی و جانبی مصرف کننده شده است.

انرژی گرمایی سیستم بسته به نوع و مدل دستگاه به وسیله فرآیند احتراق گاز طبیعی یا بخار داغ تامین می گردد. در چیلرهای جذبی تجهیزاتی مانند ژنراتور، ماده جذب کننده و پمپ، همان وظایف و نقش کمپرسور چیلرهای تراکمی را بازی می کنند. کارکرد و عملکرد این قطعات موجب حرکت ماده مبرد در چرخه تبرید جذبی دستگاه می شود.

در چرخه تبرید چیلر جذبی ماده مبرد ضمن عبور کردن از Expansion Device یا دریچه انبساط، به بخش اواپراتور هدایت می شود. دریچه انبساط موجب جدا سازی بخش های اواپراتور و کندانسور می شود.

ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که در چیلر جذبی به عنوان مبرد از سیال آب و از محلول لیتیوم بروماید (نمک مایع) به منزله ماده جذب کننده استفاده به عمل می آید. نداشتن ترکیبات مضر و خطرناک، غیر سمی بودن و برخورداری از خاصیت جذب فوق العاده بخار آب، از ویژگی های مهم محلول لیتیوم بروماید محسوب می شود.

قطعات تاثیرگذار در سیکل تبرید جذبی

۱- مولد یا ژنراتور

در مکانیزم عملکرد و طرز کار چیلر جذبی ژنراتور به همراه کندانسور در یک محفظه مشترک قرار دارند. مولد به نوعی یک مخزن حاوی لیتیوم بروماید و آب می باشد. به منظور انجام فرآیند تبخیر آب و غلیظ کردن محلول و تامین انرژی گرمایی، یک مبدل حرارتی در داخل ماده جذب کننده قرار گرفته است.

۲- تقطیر کننده یا کندانسور

کندانسور، از دیگر قطعات تعبیه شده در ساختار چیلرهای جذبی به شمار می رود. این قطعه به صورت مشترک با ژنراتور در یک محفظه نصب و پیاده سازی شده اند. به طور معمول، قطعه کندانسور در قسمت فوقانی چیلر جذبی واقع شده است.

این قطعه در بازگردانی آب تبخیر شده و کاهش مصرف آب در چرخه تبرید جذبی دستگاه، نقش برجسته و بارزی ایفا می نماید. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که تبخیر کننده نیز نوعی مبدل حرارتی محسوب شده که پروسه چگالش را توسط آب سرد، به خوبی انجام می دهد.

قطعات تاثیرگذار در سیکل تبرید جذبی

۳- تبخیر کننده یا اواپراتور

از دیگر بخش های مهم و حائز اهمیت در ساختار چیلرهای جذبی، می توان به قطعه اواپراتور یا تبخیر کننده، اشاره نمود. در ساختار چیلرهای جذبی ابزوربر و اواپراتور، در قسمت پایینی و درون یک پوسته قرار داشته و از فشار یکسانی برخوردار می باشند. اواپراتور این دستگاه ها غالبا از نوع پوسته و لوله یا شل اند تیوب در نظر گرفته می‌شود.

کاهش درجه دما و خنک کردن آب مصرفی، از مهم ترین وظایف بخش تبخیر کننده تلقی می گردد. همچنین، از نکات مهم در طراحی و ساخت چیلر جذبی، تعیین ابعاد و ظرفیت اواپراتور تلقی می گردد. در ضمن، به منظور افزایش سطح ضریب تبادل حرارت، از لوله های مسی در بخش اواپراتور چیلر جذبی استفاده می گردد.

۴- ابزوربر یا جاذب

نقش و اهمیت ابزوربر را در طرز کار چیلر جذبی نمی توان نادیده گرفت. نوعی مخزن که مقدار مشخصی از محلول نمک مایع یا ماده لیتیوم بروماید را در دل خود جای داده است، با عنوان ابزوربر یا جاذب شناخته می شود. ماده جذب کننده به صورت مشترک با اواپراتور در یک پوسته قرار گرفته اند. اساس نامگذاری چیلرهای جذبی نیز برگرفته از همین موضوع می باشد.

 

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”قطعات تاثیر گذار در سیکل تبرید چیلر جذبی شامل چه مواردی می باشد؟” answer-0=”مولد یا ژنراتور، تقطیر کننده یا کندانسور، تبخیر کننده یا اواپراتور، ابزوربر یا جاذب” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”ماده مبرد مورد استفاده در چیلر جذبی از چه نوعی است ؟” answer-1=”مبرد مورد استفاده در چیلرهای جذبی غالبا از آب مقطر می باشد.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”علت تفاوت سیکل کاری چیلر جذبی با سایر چیلر ها در چیست؟” answer-2=”بر خلاف سایر چیلر ها در چیلر جذبی قطعه کمپرسور وجود ندارد و به همین علت سیکل کاری آن با سایر چیلر ها متفاوت است.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *