Search
Close this search box.

چیلر چگونه کار می کند ؟ + معرفی انواع چیلرها و آشنایی با ساختار آنها

چیلر چگونه کار می کند ؟

چیلر چگونه کار می کند ؟

چیلر چگونه کار می کند؟ سیستم های تهویه مطبوع (Air Conditioner) در مدل های مختلف و گوناگونی طراحی و تولید می شوند. در این میان، چیلرها از تجهیزات پرکاربرد و پراستفاده در حوزه تهویه مطبوع به شمار می آیند. برخورداری این دستگاه از قابلیت گرمایش و سرمایش، امکان استفاده از چیلر را در اقلیم های آب و هوای مختلف به راحتی فراهم آورده است. این دستگاه ها متناسب با فصل سال و شرایط دمایی محیط، هوای گرم یا سرد را در فضای داخلی به صورت یکپارچه و یکنواخت توزیع می کنند.

در پاسخ به سوال چیلر چیست و چگونه کار می کند باید گفت که این دستگاه فرآیند توزیع و تولید هوای گرم یا سرد را از طریق تبخیر و تقطیر گاز مبرد یا سیال انجام می دهد.

چرخش و گردش سیال در میان قطعات چیلر تراکمی، موجب انتقال حرارت و برودت از یک بخش به بخش دیگر و هدایت آن به سمت دریچه های خروجی دستگاه می‌شود. به طور معمول، چیلرها برای تولید هوای خنک و مطبوع در سازه، اقدام به سرد کردن آب نموده و سپس آن را از طریق لوله کشی به دستگاه های هواساز یا فن کویل طراحی شده برای ساختمان، انتقال می دهند. به منظور حفظ برودت و سرمای آب، لوله های انتقال دهنده با عایق های باکیفیت پوشش داده می شوند.

بنابراین، دستگاه چیلر (Chiller) به عنوان نمونه ای از سیستم های تهویه مطبوع، از طریق سیکل تبرید تراکمی یا جذبی موجب کاهش دما و گرمای گاز مبرد می شود. سپس گاز سرد شده جهت تولید فرآیند سرمایش و انتقال به محیط داخلی به سایر تجهیزات برودتی مانند فن کویل و هواساز انتقال پیدا می کند.

در این زمینه باید خاطر نشان نمود که فرآیند خنک سازی گاز مبرد چیلرها به سه شیوه تبخیری، هوا خنک و آب خنک انجام می گیرد. همچنین، سیکل تبرید دستگاه غالبا با گاز مبرد R134A اجرایی می شود.

چیلر چیست و چگونه کار می کند

نحوه کارکرد و عملکرد چیلر

برای پاسخ به سوال چیلر چگونه کار می کند، همانطور که عنوان گردید، مبنای عملکرد این دستگاه بر اساس چرخه تبرید تراکمی صورت می گیرد. بر این اساس، گاز مبرد توسط کمپرسور دستگاه فشرده شده و سپس به بخش کندانسور انتقال پیدا می کند. در ادامه، جریان مبرد با عبور از شیر منبسط کننده تنظیم شده و از این قسمت به سمت اواپراتور دستگاه هدایت می شود.

در بخش کندانسور حرارت و گرما از سیال و مبرد گرفته شده و پس از این فرآیند به دیگر تجهیزات سرمایشی منتقل می شود. به طور معمول، مکانیزم عملکرد چیلر تراکمی همواره ثابت و یکسان صورت می گیرد. به عبارت دیگر، در تمامی سیستم های تراکمی، برای گرفتن و دفع حرارت از سیال یا مبرد، بر همین مبنا عمل می شود.

انواع چیلرها

لازم به ذکر است که چیلرها متناسب با نوع و مدل به عنوان یک تجهیز سرمایشی و گرمایشی مورد استفاده واقع می شوند. برای توزیع هوای مطبوع در سازه ها و فضاهای با کاربری صنعتی، تجاری و ساختمانی و مسکونی، دستگاه‌های چیلر از بهترین گزینه ها محسوب می شوند. همچنین، این مدل از سیستم های تهویه مطبوع متناسب با نحوه و نوع خنک کردن، در دو دسته جذبی و تراکمی تقسیم می شوند.

چیلرهای تراکمی از مدل های ساده این دستگاه ها به حساب می آیند. در این مدل، فرآیند خنک سازی مبرد از طریق سیکل تبرید تراکمی عملیاتی می‌شود. کندانسور طراحی شده برای چیلرهای تراکمی در دو نوع هوایی یا چیلر هوا خنک و آبی یا آب خنک می‌باشد.

خنک کاری آب مورد نیاز مبدل در کندانسورهای آب خنک، به وسیله برج خنک کننده انجام می شود.  برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص طرز کار و عملکرد چیلر تراکمی بدست آورید، پیشنهاد میکنیم به مطالعه مقاله تخصصی ” طرز کار چیلر تراکمی و مکانیزم عملکرد آن ” بپردازید.

در مقوله طرز کار چیلر و انواع چیلر باید خاطر نشان نمود که چیلرهای جذبی به علت برخورداری از ظرفیت های بالا، برای مراکز صنعتی و کارخانجات و واحدهای تولیدی، مورد استفاده قرار می گیرند.

در این مدل از چیلرها، افزایش فشار گاز مبرد، توسط کمپرسور انجام می گیرد. چیلرهای جذبی در ظرفیت های بالا، برای راه اندازی و کارکرد، جریان برق بسیار زیادی را مصرف می کنند. علاوه بر این، چیلرهای جذبی در مدل های مختلفی مانند دو اثر و تک اثر موجود بوده که هر کدام از این مدل ها از ویژگی های مختص به خود برخوردار می باشند.

ساختمان چیلر

آشنایی با ساختمان چیلر تراکمی

برای یافتن پاسخ سوال چیلر چگونه کار می کند، آشنایی پیدا کردن با اجزای اصلی این دستگاه می تواند مثمر ثمر واقع شود. کمپرسور از بخش های اصلی و حائز اهمیت ساختار چیلر تراکمی می باشد.

متناسب با نوع و مدل، در ساختار این دستگاه از کمپرسورهای پیستونی، اسکرو و اسکرال استفاده می گردد. افزایش دما و فشار و فشرده سازی گاز مبرد، از وظایف اصلی قطعه کمپرسور دستگاه تلقی می گردد. چنانچه قصد دارید اطلاعات تخصصی تر درخصوص نحوه عملکرد و انواع کمپرسور چیلر بدست آورید، پیشنهاد میکنیم به مطالعه مقاله تخصصی ” آشنایی با انواع کمپرسور چیلر ” بپردازید.

از دیگر بخش های چیلر کندانسور بوده که در دو نوع هوایی و آبی طراحی می شود. مبدل حرارتی در نظر گرفته شده برای کندانسورهای آب خنک غالبا از نوع Shell & tube یا پوسته و لوله می باشد. در کندانسورهای هوا خنک، فرآیند خنک سازی و کاهش گرمای مبرد، از طریق جریان هوا با کمک فن دمنده دستگاه انجام می پذیرد.

در ادامه مقاله چیلر چگونه کار می کند باید خاطر نشان نمود که شیر انبساط از دیگر اجزای اصلی ساختمان سیستم های چیلر به شمار می رود. شیر منبسط کننده با قرار گرفتن در مسیر مبرد، موجب کاهش فشار و تبدیل آن از حالت مایع به گاز می شود. پس از کنترل و تنظیم جریان، گاز مبرد به بخش اواپراتور وارد می شود.

اواپراتور چیلر از دیگر اجزای اصلی این دستگاه بوده که با عبور دادن جریان آب از اطراف لوله ها، موجب سرد شدن گاز مبرد می شود. در نتیجه این فرآیند آب نیز به شدت سرد شده و از طریق پمپ به سایر دستگاه ها مانند هواساز یا فن کویل منتقل می شود. پس از انجام این چرخه، گاز مبرد تبخیر شده و بار دیگر به بخش کمپرسور دستگاه وارد می گردد.

ناگفته نماند که برخورداری از ضریب ایمنی و اطمینان بالا، ابعاد و اندازه مناسب و بهینه، هزینه نگهداری و تعمیرات پایین، طول عمر بالا، سطح کیفی ساخت مطلوب، بدنه مقاوم و بادوام در برابر خوردگی و پوسیدگی، قطعات فنی بادوام، کارایی و راندمان بالا و سطح صدای پایین در حین کار، از مزایای شاخص چیلرها محسوب می شود.

 

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *