سیستم داکت اسپلیت چیست
مشخصات و ویژگی های سیستم داکت اسپلیت چیست؟ داکت اسپلیت از سیستم های متداول HVAC برای استفاده در سازه ها و پروژه های مختلف اداری، تجاری، مسکونی و ساختمانی به شمار می رود. سیستم و ساختار اصلی داکت اسپلیت از دو یونیت مجزا و جداگانه با عنوان یونیت خارجی و یونیت داخلی تشکیل می گردد.
در پنل بیرونی این دستگاه واحدهای کندانسینگ سیستم مانند کندانسور و کمپرسور داکت اسپلیت قرار داشته که در فضای بیرون از سازه و ساختمان نصب و اجرا می شوند. از سوی دیگر، یونیت داخلی یا بخش هواساز دستگاه در داخل سازه و عموما در فضای سقف جاذب نصب و به بهره برداری می رسد.
برای پاسخگویی به این سوال که سیستم داکت اسپلیت چیست و چگونه کار می کند؟، باید اشاره نمود که مکانیزم عملکرد و کارکرد این مدل از سیستم های تهویه، بر اساس سیکل تبرید تراکمی صورت می گیرد.
بر این اساس، ماده مبرد پس از فشرده سازی و چگالش در بخش کندانسور دستگاه، از طریق لوله های مسی وارد یونیت داخلی شده و ضمن عبور کردن از شیر منبسط کننده، به کویل سرمایش DX یا انبساط مستقیم انتقال پیدا می کند. در ادامه این فرآیند جریان هوای ورودی پس از عبور از روی کویل و کاهش دما، فیلتر شده و سپس به وسیله کانال های مخصوص توزیع هوا در فضاها و اتاق ها و سالن ها منتشر می شود.
لازم به ذکر است که تامین و توزیع هوای گرم به وسیله اسپلیت کانالی از طریق نصب و اجرای کویل آبگرم صورت می گیرد. کویل گرمایشی در نظر گرفته شده برای دستگاه در قسمت پشت پنل داخلی نصب می گردد.
عبور آبگرم از لوله های کویل گرمایشی، موجب ایجاد گرما و حرارت و انتقال آن به فضای داخلی، از طریق فن های دمنده سیستم می شود. در حالت گرمایش داکت اسپلیت تنها فن های موجود در پنل داخلی دستگاه فعال بوده و فنهای کندانسور و کمپرسور غیر فعال و خاموش می باشند.
انواع مدل ها و ویژگی های سیستم داکت اسپلیت چیست؟
در این موضوع که سیستم داکت اسپلیت چیست؟ ، باید عنوان نمود که دستگاه های داکت اسپلیت، از لحاظ کنترل دور و کنترل ظرفیت کمپرسور در دو دسته دور ثابت یا معمولی و دور متغیر یا اینورتر موجود می باشند. در مدل های دور معمولی، پس از رسیدن دمای داخلی به شرایط ایده آل و تنظیم شده (Set Point) قطعه کمپرسور به وسیله ترموستات اتاقی غیر فعال شده و به محض افزایش دمای اتاق، بار دیگر فعال می شود.
خاموش و روشن شدن های متوالی کمپرسور نوع معمولی، موجب افزایش هزینه های مصرفی و اقتصادی، به ویژه هزینه های برق می شود. همچنین، این فرآیند به تدریج استهلاک و کاهش بازدهی و راندمان کمپرسور دستگاه را در پی دارد.
این در حالی است که در کمپرسور اینورتر دار، در صورت رسیدن دما به میزان مشخص شده خاموش نشده، بلکه دور و سرعت آن به پایینترین حد خود می رسد. این موضوع از خاموش و روشن شدن های پیاپی و مداوم کمپرسور دستگاه جلوگیری می کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و تخصصی تر درخصوص انواع کمپرسورهای داکت اسپلیت ها و نحوه عملکرد آنها پیشنهاد میکنیم به مطالعه مقاله جامع و تخصصی “ کمپرسور داکت اسپلیت چیست و انواع آن کدام است ؟ ” بپردازید تا صفر تا صد آنچه را که باید دراین خصوص بدانید بدست آورید.
علاوه بر این، صرفه جویی در مصرف برق، کاهش سطح صدای دستگاه در هنگام کارکرد و افزایش طول عمر مفید کمپرسور، از مزیت های قابل توجه داکت اسپلیت اینورتر به شمار می آید. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که بازه قیمت داکت اسپلیت های کم مصرف، بالاتر و بیشتر از مدل های معمولی میباشد.
مزایای و معایب سیستم داکت اسپلیت چیست؟
۱- مزایا
حالت گرمایش داکت اسپلیت در مقایسه با سایر تجهیزات سرمایشی مانند سیستم VRF و کولر گازی، از قدرت و توان بالاتری برخوردار می باشد. همچنین، در این حالت به علت استفاده از کویل آبگرم، در مصرف برق و انرژی صرفه جویی قابل توجهی اعمال می گردد. این در حالی است که استفاده از حالت گرمایشی تجهیزات برودتی و حرارتی مانند کولر گازی اسپلیت، با افزایش هزینه های برق و انرژی همراه است.
راندمان گرمایشی و حرارتی سیستم های داکت اسپلیت، به نسبت رادیاتورهای گرمایشی بالاتر و مطلوب تر میباشد.
انتقال حرارت و گرما به روش Forced Convection یا جابجایی اجباری، از مهم ترین دلایل بالا بودن قدرت گرمایشی سیستم های داکت اسپلیت محسوب می گردد. ضمنا، انجام فرآیند فیلتراسیون قوی توسط فیلترهای تصفیه کننده داکت اسپلیت، هوای سالم، مطبوع و دارای درصد اکسیژن بالایی را در محیط داخلی انتشار می دهد.
۲- معایب
در پایان مقاله سیستم داکت اسپلیت چیست، معایب این دستگاه را مورد بررسی قرار می دهیم. عدم کنترل مستقل و جداگانه دما در اتاق های مختلف، یکی از معایب بزرگ این سیستم ها تلقی می گردد. در سیکل کاری داکت اسپلیت، هوای توزیع شده تمامی فضای به وسیله یک یونیت مشترک تامین می گردد.
به همین جهت، قابلیت انتخاب دمای متفاوت برای هر فضا یا اتاق به صورت جداگانه وجود ندارد. علاوه بر این، نصب و اجرای داکت اسپلیت در سقف کاذب، در هنگام کارکرد دستگاه، سطح صدای زیادی را تولید می نماید. همچنین، داکت اسپلیت در مقایسه با سیستم های vrf، مصرف برق بالاتری را به خود اختصاص می دهد.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید