Search
Close this search box.

بررسی چرخه سرمایش داکت اسپلیت + ظرفیت سرمایش داکت اسپلیت

چرخه سرمایش داکت اسپلیت

سرمایش داکت اسپلیت

فرآیند سرمایش داکت اسپلیت بر اساس سیکل تبرید تراکمی صورت می گیرد. در این پروسه چهار مولفه کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط، از اجزا و ارکان اصلی محسوب می شوند. ساختار و ساختمان اصلی اسپلیت های کانالی از دو یونیت کاملا مجزا و مستقل با نام های پنل داخلی یا هواساز و یونیت خارجی یا کندانسور تشکیل شده است.

از لحاظ نصب، پنل داخلی دستگاه در فضای تعبیه شده در سقف کاذب و در محیط داخلی ساختمان قرار می گیرد. در سوی مقابل، پنل خارجی داکت اسپلیت در فضا و محیط آزاد نصب و به بهره‌برداری می رسد.

سیستم های تهویه مطبوع از نوع داکت اسپلیت، به علت برخورداری از عملکرد دوگانه سرمایش و گرمایش، از تجهیزات سرمایشی کاربردی و کارآمد به شمار می روند. بهره مندی این دستگاه ها از توان و قدرت خنک کنندگی بالا، امکان نصب و استفاده از داکت اسپلیت را در بسیاری از سازه ها و پروژه ها میسر می کند.

با آغاز فصل گرما و افزایش درجه و دمای هوا، استفاده از اسپلیت های کانالی، روند رو به رشدی پیدا می کند. سرمایش داکت اسپلیت از طریق کمپرسور تعبیه شده در ساختار یونیت بیرونی و ماده مبرد اجرایی می گردد.

نحوه انجام فرآیند سرمایش داکت اسپلیت

نحوه انجام فرآیند سرمایش داکت اسپلیت

تولید برودت و سرمایش داکت اسپلیت مستلزم کارکرد و عملکرد و تعامل اجزای موجود در یونیت بیرونی و داخلی دستگاه می باشد. هر کدام از این اجزا با انجام وظایف خود، قابلیت تولید و توزیع هوای خنک و مطبوع و در عین حال سالم را امکان پذیر می سازند.

همانطور که پیش از این نیز عنوان گردید، برای شروع و تکمیل شدن سرمایش و برودت سیستم های داکت اسپلیت، چهار مولفه نقش برجسته و پر رنگی ایفا می نمایند.

۱- کمپرسور

کمپرسور یا واحد تراکم، از مهم ترین و اصلی ترین بخش های سیکل تبرید تراکمی دستگاه های داکت اسپلیت محسوب می شود.

متراکم و فشرده سازی و افزایش فشار ماده مبرد یا گاز خنک کننده، از مهم ترین وظایف قطعه کمپرسور دستگاه به شمار می رود.

به طور معمول، فرآیند خنک سازی و سرما دهی اسپلیت های کانالی متناسب با نوع و مدل، از طریق گاز فریون R134 یا R22 انجام می شود. کمپرسورهای مورد استفاده در ساختار داکت ها غالبا از نوع سانتریفیوژ، اسکرال، اسکرو و پیستونی می باشد. همچنین، راه اندازی و کارکرد واحد تراکم دستگاه با جریان برق و نیروی الکتریکی انجام می گیرد.

شما می توانید جهت آشنایی بیشتر با کمپرسور داکت اسپلیت و انواع آن به مطالعه مقاله “کمپرسور داکت اسپلیت چیست و انواع آن کدام است؟” بپردازید.

۲- تبخیر کننده

از دیگر اجزای تاثیرگذار برای انجام فرآیند سرمایش داکت اسپلیت تبخیر کننده یا اواپراتور می باشد. اواپراتور نوعی مبدل حرارتی بوده که با جذب حرارت سیال، موجب تبخیر و متعاقب آن تغییر فاز گاز مبرد می شود. ماده مبرد پس از تغییر فاز حرارت و گرمای خود را از دست داده و پس از خنک شدن، از طریق بلوور فن داکت اسپلیت به فضای داخلی انتقال پیدا می کند.

۳- شیر انبساط

ولو منبسط کننده یا شیر انبساط از دیگر اجزای موثر برای تولید سرمایش اسپلیت کانالی تلقی می گردد. این قطعه به منظور افت فشار و مدیریت و کنترل گاز مبرد به کار می رود. بر این اساس، ماده مبرد پس از خارج شدن از کندانسور دستگاه، وارد شیر انبساط شده و پس از کاهش فشار، به طرف اواپراتور هدایت می شود.

سرمایش داکت اسپلیت

۴- بلوور فن

بلوور فن از دیگر اجزای به کار رفته در ساختار یونیت بیرونی و یونیت خارجی داکت اسپلیت می باشد. بلوور تعبیه شده در پنل خارجی، وظیفه خنک سازی و انتقال گرما و حرارت کندانسور به محیط بیرون را بر عهده دارد. بلوور فن تعبیه شده در پنل داخلی در اثر کارکرد الکتروموتور، به چرخش درآمده و جریان هوا را با حداکثر قدرت و توان به محیط داخلی پرتاب می کند.

جهت کسب اطلاعات تخصصی تر درخصوص بلوور فن داکت اسپلیت و کارکرد آنها می توانید مقاله ” آشنایی با بلوور فن داکت اسپلیت و مشخصات آن ” را مطالعه نمایید.

ظرفیت سرمایش داکت اسپلیت

به طور معمول، ظرفیت سرمایش کولر گازی چند پنله بسته به نوع و مدل دستگاه متغیر می باشد.

در مقایسه با کولرهای گازی اسپلیت، سیستم های داکت اسپلیت از ظرفیت سرمایشی و گرمایشی بالاتری بهره‌مند هستند.

همچنین، کارکرد و راه اندازی این دستگاه ها متناسب با نوع و مدل، با جریان برق از نوع تک فاز یا سه فاز صورت می گیرد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که تامین انرژی مورد نیاز ظرفیت های بالاتر از ۴۸۰۰۰، غالبا با جریان برق سه فاز و ولتاژ ۳۸۰ ولت انجام می گیرد.

لازم به ذکر است که در چرخه تبرید تراکمی، گاز مبرد در ابتدا در محفظه داخلی کمپرسور جریان پیدا کرده و با کارکرد واحد تراکم، فشرده شده و با دما و فشار بالا به سمت یونیت داخلی حرکت می کند. انتقال گاز مبرد از پنل بیرونی به یونیت داخلی از طریق لوله های مسی صورت می گیرد.

پس از وارد شدن گاز مبرد به بخش هواساز، ابتدا سرد و خنک شده و از طریق فن دمنده به سمت فیلترهای تصفیه کننده انتقال می یابد. پس از انجام فرآیند فیلتراسیون و جذب آلودگی ها، هوای خنک و مطبوع توسط دریچه های خروجی، به صورت یکنواخت و یکپارچه در فضای داخلی انتشار پیدا می کند.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *