نحوه عملکرد چیلر
مکانیزم کارکرد و نحوه عملکرد چیلر چگونه صورت می گیرد؟ دستگاه های چیلر از سیستم های سرمایشی پرکاربرد و پراستفاده در سازه ها و پروژه های مختلف به شمار می روند. متناسب با نوع نیاز و نحوه کاربری، چیلرها در مدل های مختلفی مانند چیلر تراکمی و جذبی طراحی و تولید می شوند.
مکانیزم عملکرد و کارکرد چیلرها بر مبنای تبخیر و تقطیر ماده مبرد صورت می گیرد. به عبارت دیگر، مکانیزم کارکرد چیلرهای تراکمی بر اساس سیکل تبرید تراکمی اجرایی می شود. همچنین، فرآیند سرما سازی و ایجاد سرما به وسیله چیلرهای ابزوربشن از طریق چرخه تبرید جذبی انجام می پذیرد.
در مکانیزم عملکرد چیلر اعم از تراکمی و جذبی، قطعات و متعلقات مختلفی مشارکت و همکاری دارند. بر این اساس، برای انجام چرخه تبرید تراکمی در چیلرهای تراکمی، وجود چهار مؤلفه کمپرسور، اواپراتور، شیر انبساط و کندانسور لازم و ضروری می باشد. این در حالی است که اجرایی شدن سیکل تبرید جذبی در چیلرهای از نوع ابزوربشن، مستلزم وجود اجزایی مانند ژنراتور، جاذب، واحد تبخیر و واحد چگالش می باشد.
نحوه عملکرد چیلر تراکمی
طرز کار و نحوه عملکرد چیلر تراکمی با فشرده سازی ماده مبرد در قطعه کمپرسور آغاز می شود. واحد تراکم دستگاه ضمن فشرده سازی و متراکم کردن ماده مبرد، آن را با فشار بالا به سایر بخش های سیستم انتقال میدهد.
گفتنی است ماده مبرد پس از فشرده سازی، در داخل لوله های مربوط به کندانسور، اواپراتور و شیر منبسط کننده دستگاه حرکت می کند.
مبرد در بخش اواپراتور چیلر در اثر تبادل با آب یا هوا، گرمای خود را از دست می دهد. گرمای تولید شده حاصل از این فرآیند به وسیله کندانسور هوایی یا آبی دفع شده و پس از خنک و سرد شدن ماده مبرد، جهت مصرف به سایر دستگاهها انتقال پیدا می کند. ماده مبرد استفاده شده برای چیلرهای تراکمی، غالبا مبرد r22 یا r134a می باشد.
واحد تراکم یا کمپرسور چیلر تراکمی غالبا در مدل های مختلفی و متنوع طراحی و تولید می شود. مدل های چیلر سانتریفیوژ، اسکرو، اسکرال و پیستونی، از انواع رایج کمپرسورهای استفاده شده در ساختار این مدل از سیستم های تهویه به شمار می روند. همچنین، متناسب با نوع کاربری و ظرفیت، کمپرسور مناسب برای سیستم انتخاب میشود.
کندانسور چیلرهای تراکمی در دو نوع کندانسور هوایی و کندانسور آبی ساخته و پرداخته می شوند. کندانسور چیلر نوعی مبدل حرارتی بوده که در این بخش گرما و حرارت گاز مبرد از طریق هوا یا آب جذب می گردد. تغییر فاز ماده مبرد از گاز به مایع نیز در کندانسور چیلر صورت می گیرد.
شیر انبساط از دیگر اجزای دستگاه چیلر تراکمی بوده که فشار و حجم ماده مبرد را تنظیم و کنترل می کند. این شیر در مواقع افزایش فشار ماده مبرد، اقدام به کاهش فشار مبرد می نماید. اواپراتور به عنوان نوعی دیگر از مبدل حرارتی، با جذب حرارت و گرمای ماده سیال و تغییر فاز آن از حالت مایع به گاز، فرآیند خنک کردن آب را اجرایی می سازد.
نحوه عملکرد چیلر جذبی
نحوه عملکرد چیلر جذبی، در مقایسه با چیلر تراکمی با تغییرات و تفاوت هایی همراه می باشد. این مدل از دستگاه های تهویه، از طریق منابع گرمایی مانند شعله مستقیم با بخار داغ، انرژی لازم و مورد نیاز برای فرآیند سرمایش را تامین می کنند.
در ساختار چیلر جذبی قطعه کمپرسور حذف شده و اجزایی مانند پمپ، ماده جاذب و مولد یا ژنراتور جایگزین آن شده است. در ساختار چیلرهای ابزوربشن، این قطعات به نوعی همان وظایف و نقش واحد تراکم چیلر تراکمی را انجام می دهند.
شما کاربر گرامی می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه عملکرد و سیکل چیلر جذبی به مطالعه مقاله ” طرز کار و سیکل چیلر جذبی ” بپردازید تا هر آنچه باید را در این خصوص بدانید.
ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که حذف قطعه کمپرسور در این دستگاه ها، موجب صرفه جویی چشمگیر در مصرف برق شده است.
در سیکل تبرید جذبی چیلرهای ابزوربشن از مولد یا ژنراتور برای ایجاد اختلاف فشار استفاده می شود. کارکرد و عملکرد این مدل با کمک حرارت دریافت شده از منابع گرمایی صورت می پذیرد. همچنین، در ساختار چیلر ابزوربشن، از ماده نمک مایع یا لیتیوم بروماید به عنوان محلول جاذب و دفع کننده گرما و حرارت استفاده میگردد.
همانند مدل های تراکمی، فرآیند سرد و خنک کردن آب در سیکل تبرید جذبی، توسط بخش اواپراتور انجام میشود. پس از سرد شدن، سیال مورد نظر از طریق پمپ، جهت مصارف سایر سیستم های سرمایشی منتقل میشود. حفظ و نگهداری فشار اواپراتور، به وسیله جاذب یا ابزوربر و با جذب بخارهای ایجاد شده در اثر فرآیند تبخیر صورت می گیرد.
غلیظ کردن ماده نمک مایع یا همان لیتیوم بروماید، از مهم ترین وظایف مولد یا ژنراتور چیلر جذبی تلقی می گردد.
علاوه بر این، کندانسور دستگاه بخار آزاد شده در اثر کارکرد ژنراتور را به مایع تبدیل می کند. همچنین، چیلرهای جذبی بسته به نوع مکانیزم و عملکرد به مدل های چیلر جذبی دو اثره و تک اثره تقسیم می شوند. از لحاظ منبع تامین حرارت، در انواع آبگرم، شعله مستقیم، آب داغ و بخار موجود می باشند.
برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید