Search
Close this search box.

سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت + ۷ روش اصلی عیب یابی

عیب یابی داکت اسپلیت

سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت

سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت یک فرآیند کاملا تخصصی و مهارت محور بوده که توسط سرویس کاران و تعمیرکاران مجاز و حرفه ای انجام می شود. انجام سرویس های دوره ای دستگاه به صورت منظم و مستمر، احتمال بروز عیب و ایراد فنی در ساختار اجزا و قطعات دستگاه را به حداقل می رساند.

علاوه بر این، بروز هرگونه نقص و ایراد فنی، عملکرد و کارکرد مطلوب و بهینه دستگاه را تحت شعاع قرار می دهد. پنل بیرونی داکت اسپلیت به علت قرار گرفتن در فضای بیرون و محیط باز، همواره در معرض انواع آلودگی ها و آلاینده های موجود در هوا قرار دارد.

با گذشت زمان و در پی نفوذ و جمع شدن آلاینده ها بر روی سطح کندانسور و قطعات، راندمان و بازدهی دستگاه کاهش یافته و مصرف برق آن افزایش پیدا می کند. برای جلوگیری از این مشکلات و کاهش هزینه های مصرفی، چاره کار در سرویس و تعمیر داکت اسپلیت می‌باشد.

مضاف بر این، فیلترهای تصفیه کننده، پره ها، کویل ها و اجزای یونیت داخلی و بیرونی دستگاه، نیاز به سرویس و نگهداری مستمر و منظم دارند. انجام این فرآیند در افزایش بازدهی و ارتقای توان خنک کنندگی دستگاه، تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد.

همانطور که اشاره شد بودن در فضای باز موجب آلوده شدن فیلترها و در نتیجه بروز مشکلاتی می شود. چنانچه می خواهید در خصوص فیلترهای داکت اسپلیت و مشکلات آن اطلاعات جامع و کاملی بدست آورید به مطالعه مقاله ” فیلتر داکت اسپلیت ” بپردازید.

سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت

نحوه سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت

۱- تولید باد گرم در فصل تابستان

تولید باد گرم به جای باد خنک و مطبوع، در فصل تابستان، از مواردی بوده که سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت را بیش از پیش ضرورت و اهمیت می بخشد. فعال نبودن حالت سرمایش دستگاه، یخ زدگی کویل اواپراتور، انسداد جریان هوای رفت و برگشت و آلودگی فیلتر تصفیه کننده، از مهم ترین دلایل بروز این مشکلات می باشند.

تجمع آلودگی ها و ذرات گردوغبار بر سطح فیلتر، کاهش توان برودتی و خنک کنندگی دستگاه را به دنبال دارد. همچنین، تخلیه یا کاهش گاز مبرد، بی کیفیت بودن گاز خنک کننده و مسدود بودن دریچه برگشت، از دیگر دلایل بروز این مشکل است.

۲- تولید صدای زیاد و غیر عادی

انتشار سروصدای زیاد و اضافی، در هنگام کارکرد، از مشکلات رایج داکت اسپلیت به شمار می رود. اجرای کانال‌کشی به صورت غیر اصولی و غیر استاندارد و ضخامت کم ورق کانال، از عامل های اصلی به وجود آمدن این مشکل می باشند. همچنین، تناسب نداشتن ابعاد کانال کشی با اندازه دستگاه و عدم نصب صحیح برزنت و درزگیرها، می تواند منجر به افزایش سطح صدای خروجی داکت اسپلیت گردد.

برای آشنایی با علت افزایش صدای داکت اسپلیت و دانستن راهکارهای کاهش صدای آن پیشنهاد می کنیم به مطالعه مقاله “علت افزایش سطح صدای داکت اسپلیت و راهکارهای کاهش آن” بپردازید.

۳- لرزش و ارتعاش زیاد کندانسور

از دیگر مواردی که سرویس و عیب یابی داکت اسپلیت را لازم و ضروری می سازد، لرزش و ارتعاش و تکان های شدید کندانسور یا پنل بیرونی دستگاه در حین کار می باشد. نامناسب و نامتوازن بودن محل نصب کندانسور و عدم استفاده از لرزه گیر، موجب ایجاد این مشکل می شود.

بر این اساس، انتخاب محل مناسب برای نصب و پیاده سازی پنل بیرونی داکت اسپلیت و نصب لرزه گیر، به میزان قابل توجهی این مشکلات را کاهش می دهد.

۴- کاهش توان سرمایشی دستگاه

کاهش ظرفیت و توان سرمایشی و برودتی، یکی از مشکلات رایج و شایع اسپلیت های کانالی محسوب می شود. فرآیند سرماسازی و سرمادهی این دستگاه به وسیله گاز خنک کننده (R410a، R22 و R134) صورت می گیرد. بروز نشتی در سیستم موجب تخلیه و کاهش گاز مبرد دستگاه می شود.

در نتیجه این امر توان برودتی داکت اسپلیت، به میزان قابل ملاحظه ای تقلیل می یابد. با اطمینان حاصل کردن از میزان گاز مبرد و شارژ آن، به راحتی این مشکل برطرف می گردد.

۵- کاهش حجم هوادهی دستگاه

یکی دیگر از شایع ترین مشکلات اسپلیت کانالی، کاهش حجم هوادهی و جریان هوای خروجی به محیط داخلی می‌ باشد. دستگاه های داکت اسپلیت، از طریق بلوور فن یا فن دمنده، هوای سرد و خنک را با حداکثر توان و قدرت در فضای داخلی توزیع می کنند.

بروز ایراد و مشکل در فن دمنده، موجب کاهش حجم هوادهی و متعاقب آن، کم شدن جریان هوای خروجی از پنل داخلی سیستم می شود.

تعمیر داکت اسپلیت

۶- ایراد در کمپرسور داکت اسپلیت

یکی دیگر از موارد رایج و شایع برای عیب یابی داکت اسپلیت، بروز عیب و ایراد در قطعه کمپرسور دستگاه می‌باشد. کمپرسور از مهم ترین و اصلی ترین بخش های اسپلیت کانالی تلقی می گردد. به عبارت دیگر، قلب و کانون اصلی سیستم تبرید تراکمی، به قطعه کمپرسور اختصاص پیدا می کند.

فرآیند ایجاد و تولید هوای خنک با راه اندازی و کارکرد صحیح کمپرسور یا واحد تراکم دستگاه، عملیاتی می شود. خرابی یا معیوب شدن کمپرسور، ضمن ایجاد اختلال در فرآیند خنک سازی، هزینه های نسبتا زیادی را به مصرف کننده تحمیل می کند. با بررسی و ارزیابی کمپرسور، می توان از سلامت اجزا و قطعات آن اطمینان حاصل نمود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درخصوص کمپرسور داکت اسپلیت می توانید به مطالعه مقاله “کمپرسور داکت اسپلیت چیست و انواع آن کدام است؟” بپردازید تا در این خصوص اطلاعات تکمیلی بدست آورید.

۷- خرابی ترموستات

در صورت معیوب یا خراب شدن ترموستات داکت اسپلیت، تنظیم و مدیریت دمای داخلی با اختلال روبرو می شود. ترموستات دمای بهینه و مناسب فضای داخلی را کنترل و مدیریت نموده و از اتلاف و هدر رفت انرژی، جلوگیری می کند.

برای مشاوره رایگان با کارشناسان خبره تاسیسات دات کام و راهنمایی برای بهترین خرید با شماره های زیر تماس بگیرید

۰۲۱-۷۷۶۵۵۳۸۸

۰۹۱۲۳۴۳۴۳۹۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *